čtvrtek 25. května 2017

Padrťské rybníky z Plzně

6. 5. 2017
78 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Malá

Plzeň Bory-Tyršův most-Vokounova lávka-Koterov-po CT 31 Starý Plzenec, Šťáhlavy-po modré zámek Kozel, Lopata, Hádek, Kamínky, Mirošov-po CT 2154 Skořice-Kolvín-Dolejší padrťský rybník-Dobřív-po CT 3 Hrádek, Kamenný Újezd, Rokycany, Klabava, Ejpovice, Kyšice-Holý vrch-Švábiny-Lobzy-Slovany-Doudlevecká lávka-Bory


Na Bory si pro mě přijíždí Tomáš, takže už má asi 5 km a první kopec v nohách. Já začínám teprv sjezdem k Tyršovu mostu a kolem Památníku obětem zla po NS Údolím Radbuzy k Vokounově lávce přes Úhlavu! Ke třetí řece-Úslavě opět musíme přes kopec, tedy Bručnou. Po cyklotrasy 31 jedeme po silnici do Starého Plzence-zde je jeden z důvodů, proč nebrat cyklotrasy vážně-vedou po silnici, ačkoliv existuje mimosilniční alternativa. Provoz nicméně v sobotu "po O" není velký, takže pohoda.

Dojet do Šťáhlav podél trati už jsem se jednou neslavně pokoušel, takže tentokrát stále po cyklotrase=silnici. Ze Štáhlav až do Mirošova se držíme modré. Alej ke Kozlu je asfaltová, a terénní vložkou jsem vlastně jen výjezd k Lopatě. Po týdenních deštích se tu nejede snadno, teda skoro vůbec, přes kořeny a uvolněné kameny. Ale cesta se za chvíli srovná a opět zlepší. Na Hádku můžete dát pivo v příjemném prostředí nebo pokračovat po asfaltce do Kamínek. Za mokra je lepší to dojet do Mirošova po silnici, nedlouhý úsek po modré u pole je často pod vodou. Do Skořic se poměrně táhle stoupá po nefrekventované silničce. Za Strnadovým mlýnem to pěkně utahuje a ještě fouká protivítr. Nejhorší máme za sebou, ale Brdy nás vítají dalším táhlým stoupáním až k 700 m n. m., tak už to tady zkrátka je a přichází i menší krizovka.

Naštěstí jsme co nevidět u Dolejšího padrťského rybníku, doplňujeme cukry s obavou, jak moc ještě budeme stoupat. Při návratu jsou ale Brdy milosrdné. Vrstevnicově objíždíme Dubinu, připojujeme se k CT 2251 a v mžiku jsme v Dobřívi. Následuje opalovačka u piva a pak pohodová cyklotrasa 3 podél Klabavy přes Hrádek (možnost hlubšího brodu), Kamenný Újezd, přes rokycanské náměstí a stále po CT 3 kolem obce Klabava až k Ejpovickému jezírku. Pak se zkrátka musí stoupat, ale dnes skoro naposled-do Kyšic a k Holému vrchu, kde se dá projet pod přivaděčem, přes brůdek letmo či mokrou nohou, na Švábiny a tentokrát po Rokycanské k Úslavě.

Zde se s Tomášem rozdělujeme, on míří do Skvrňan, já na Bory přes Lobezský park, Částkovou ulicí a přes Doudleveckou lávku.

Snad jsem Tomáše moc nezničil, rád bych s nim zas někdy vyrazil, ale já to měl "jen" za 78 km, on jistě přes 80. Do Brd se vždy stoupá, zpátky je však na oplátku vždy příjemné klesání. Dnes jsme s výjimkou úseku u Lopaty nejeli žádný náročný terén, převýšení však není zanedbatelné. Ani průměrná rychlost 20,14 km/h.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Brod V Pytli



Žádné komentáře:

Okomentovat