středa 15. srpna 2018

Kaolinka Horní Bříza

13. 5. 2018
52 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 700 m
Terén: Polní cesty, místy prudší technické kopce

Plzeň-Bory – Na Hvězdě – Kalikovský mlýn – Čertova kazatelna – Studánka Viktorka – Chotíkov – Příšov – Žilov – Trnová – zámek Vísky – po NS Horní Bříza kaolinka, Horní Bříza – Kamenice – po místní zelené Českobřízský mlýn, Česká Bříza – Zruč – Pod Vysokou – po žluté Bílá Hora, u sv. Jiří – po NS Údolím Berounky Lobezský park, Rolnické náměstí – Částkova – Doudlevecká lávka – Plzeň-Bory


Na tenhle cíl mě vlastně přived brácha, ačkoliv kolem celkem běžně jezdím, nevěděl jsem o „dunách“ písku u kaolinky, které lze zlézat. Vyrazil jsem tedy na severní Plzeňsko z Bor přes Hvězdu, kolem Techmanie a autobusového nádraží ke Kalikovskému mlýnu. Kousek jedu podél řeky a pak ji překonávám po nové lávce za ZOO. Větší smysl začne dávat asi v budoucnu, až tam budou navazovat nějaké další úseky cyklostezek. Takhle musím po silnici a pak k Zámečku na pískovcové útesy. Je to zelené prudce do kopce, ale jinak je PP Čertova kazatelna hezká oblast. Bohužel tudy povede obchvat města zanedlouho.

Stoupám vysoko nad Radčice, je tam spousta stezek, většina slepých, asi na třetí pokus jsem trefil tu správnou a prudkým sjezdem jsem se vydal ke studánce Viktorka. Nicméně v online mapě to odpovídá skutečnosti, stačilo se podívat. Pod studánkou u rybníčku se vydávám prudce vpravo do kopce a stoupám nad Chotíkov. Do vsi ztrácím výšku, projíždím ji po žluté, ale hned za statkem se při plotu vydávám vlevo do polí. Cesta se stáčí na sever na Ledce. Do těch nechci, odbočuji tedy prudce vlevo kolem pískového lomu do Příšova. Dále se dostávám přes nevýrazný vrchol po velké cestě do Žilova. Silnici akceptuji jen přes ves, pak opět unikám na polní cestu do Trnové. Projíždím směrem ke hřbitovu a klesám k zámku Vísky.

Obvykle odtud jezdím k lomu, tentokrát se držím NS Horní Bříza a dojíždím k bývalému lomu, kde se dají duny využít ke kdejakému blbnutí. Netrvá dlouho a jsem přímo ve městě-v průmyslové části s nádražím. K rozcestí Kamenice pokračuji přes hlavní silnici po zelené, poté po místní zelené na jihovýchod k Českobřízskému mlýnu. Převážně je to moc pěkná zvlněná cesta s asfaltem, až před mlýnem se sjíždí vymletou cestou. Z České Břízy mi to prostě nedá a zase jedu polní cestou, ze které se dá pokračovat jen skrz zemědělské družstvo. Tentokrát nepokračuji po paměti po modré, ale poprvé využívám pěknou zadní cestu, která ústí až u Malochovy stezky. Zde se musí kousek po silnici zpět k Senci, ale pak zatáčkou doleva na žlutou turistickou, která vede na Bílou Horu.

Sjíždím ke sv. Jiří a po NS Údolím Berounky pokračuji po pravém břehu Úslavy (! :D) přes Lobezský park až na Rolnické náměstí. Na Bory se vracím Částkovou a Liliovou ulicí a přes Doudleveckou lávku. Jsem překvapen, že je kolem Plzně pořád co objevovat, stačí na to 52 km. Průměrná rychlost 20,17 km/h s převýšením cca 700 m, takový odpolední výlet na vyježdění knedlíků;D

 Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Kaolinka Horní Bříza
Kaolinka Horní Bříza




Žádné komentáře:

Okomentovat