neděle 21. července 2019

Vrátenská hora (Mladoboleslavsko)

4. 6. 2019
56 km
Náročnost: Velká
Převýšení: 700 m
Terén: Lesní pěšiny, asfaltky

Mladá Boleslav - Hrdlořezy - po modré Důl, Plužná, Březinka - Březovice - Víska - Suchý mlýn - po žluté Nosálov - Vrátenská hora-rozhledna - Libovice - Nosálov - Doubravice - Trnová - Sudoměř - Skalsko - Podkováň - Dolní Cetno - Strenice - Řehnice - Vinec - po červené Mladá Boleslav


Po Vrátenské hoře jsem už párkrát pokukoval. Teď nastal ten čas, kdy bude dlouho světlo a tak tam po práci stihnu dojet. Vybral jsem si cestu přes Michalovice na kraj Debře podél Jizery. Poté údolím mírně do kopce do Dolu po modré, vyšvihnout se na úroveň okolního terénu a do Plužné přes pole, stále po modré.

Za Plužnou krátce po vjezdu do lesa je třeba odbočit na pěšinku vlevo. Trochu změna, ale je to hezký singl, zanedlouho se připojuje na větší cestu a do Březinky se nakonec jede docela rychle. Dále pokračuji po nefrekventované silničce (a CT 0061) do Březovic, za nimi na první křižovatce pak vlevo do Vísky. Odtud má vést cestička k Sellnerově stezce. Skutečně tu nějaká je, ale je tu tolik popadaných stromů, že půlkilometrový úsek v hlubokém údolí je velice špatně průchozí, o jízdě nemluvě... Dobrá půlhodina tu padla a do sedla nasedám až u Strenického potoka.

O další necelý kilometr dál mě překvapují pěkné pískovce a jeskyně na rozcestí Suchý mlýn. Dále se vydávám po žluté do prudkého stoupání, které je též spíš na pěší výlet než na kolo. Konečně se tedy dostávám do Nosálova. Stoupání je tak v polovině, zbývá 150 m výškových k vrcholu. Už se jede ale po dobré cestě. Rozhledna Vrátenská hora je samozřejmě zavřená, to je nevýhoda veskrze všech rozhleden, že mají velmi omezenou otevírací dobu.

Jak jsem se zdržel cestou k cíli, už bych celkem měl spěchat zpět. Je to z kopce a tak to jede jedna radost. Vracím se do Nosálova, ale po špatné zkušenosti se vyhýbám žluté turistické, místo toho zkouším přímo dojet do Doubravice. Mapa tu moc neodpovídá skutečným podmínkám, tak to stojí nějaký čas a hledání, nicméně nacházím pěšinku, kousek se prodírám a nakonec sjíždím, kam jsem potřeboval. Po silničce pokračuji do Trnové a pak do Sudoměře. Je to i po CT 143, ale to nemá vlastně žádný význam. Projíždím pod Skalskem podél Strenického potoka do Podkováně. Pak už se opět vracím na CT 143, tedy na silničku. Je už pozdě, tak vybírám rychlejší cesty a silnice jsou teď a tady nefrekventované. Dolní Cetno a Strenice profrčím a rozhodl jsem se dojet do Boleslavi přes Řehnice, tak se ve Strenicích vydávám lehce vlevo do kopce.

Z Řehnic je to stará písnička, kus po poli, pak prudký sjezd k viaduktu a pak do Vince po singlu proti proudu Jizery. Z Vince do Čejetiček vede sice ohraná, ale moje oblíbená cesta. Tím se dostávám na kraj Boleslavi. Na závěr jsem to vzal kolem nádraží k Česaně a nahoru na Staré město.

56 km za 3 hodiny, nakonec to nebylo tak pomalé, jak se zdálo. A více jak 700 m převýšení. Přecijen jsme na dohled kopcovitému Kokořínsku. Vzhledem k terénu, některým úsekům a vyšší průměrné rychlosti spíše vyšší náročnost.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Rozhledna Vrátenská hora


Žádné komentáře:

Okomentovat