pondělí 29. května 2023

Tlučná na kole

5. 4. 2023
35 km
 
Náročnost: Malá
Převýšení: 250 m
Terén: Lesní cesty a asfaltky
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Rondel - Kalikovský mlýn - Domažlická ulice - Škoda Plzeň - Nová Hospoda - po CT 2258 Vejprnice - Torovka - Tlučná - cihelna - Vochov - po CT 2259 Malesice - Radčice - Kilometrovka - Lochotínský park - Pod Záhorskem
 
 
Chtěl jsem se vydat na projížďku s cílem v areálu Škody Plzeň, ale jak se ukázalo, celý areál už je velmi pečlivě oplocen. Po průjezdu kolem Plazy, Kalikovského mlýna a přes Jíkalku na Domažlickou ulici jsem se tedy nedostal k odloženému celosvařovanému mostu Františka Faltuse. Zkusím to objet od sokolovny-no, nepovedlo se. Ještě tedy zkusím dojet do areálu z Emilovy ulice. Pokračuji tedy do Zátiší a pak přes zapomenutou lávku přes nefunkční vlečku. Je tu parkoviště a brána s vrátným, tak ani tudy to nepůjde. Tak to mam dneska utrum. Otáčím to tedy na západ, abych aspoň vyjel z města během tohoto krátkého výletu. Za Novou Hospodou se vydávám po CT 2258 do Vejprnic, pak před les Draganec do Tlučné - částečně po CT 2300.

Jako náhradní cíl jsem si zvolil Tlučnou, kam se snad dostanu pěšinkou s neobvyklým křížení potoka, pěšiny a trati. Za Torovkou tedy odbočuji k severu po cestě, která ani není v mapě a protože už jsem tam párkrát bloudil, už jsem si dal pozor, že musím k domku na samotě, kde skutečně nacházím pěšinku přes údolí Vejprnického potoka. Když vyjedu zpět na hlavní silnici, vracím se obcí ke kapli Panny Marie a nádraží a pak kousek po CT 2204. O půl kilometru dále ale odbočuji k brodu a za silnicí ke hřbitovu. Stoupám lesem na sever směrem k Vochovu a  kupodivu vyjíždím na silnici v pravoúhlé zatáčce, jak jsem si představoval. Čeká mě jen pár metrů po silnici, pak zas sjíždím na polní cestu k cihelně nad Vejprnicemi. Mezi poli pak po štěrkem zpevněných cestách dojedu až do Vochova. Než jsem dojel k pěkné nezpevněné cestě až na konci vsi, zjišťuji, že louky nad Vochovským potokem jsou proměněny v sídliště otřesného (ne)vkusu😥 Já nevim, čím v tom Vochově přemýšlejí, taková pěkná ves to byla, než tam postavili nejdřív jedno sídliště na západě a teď druhé v centru, obě připomínající nejvíce pracovní tábory😨 Jsem rád, že mohu pokračovat pryč po pěkné nezpevněné CT 2259 podjíždějící trať, křižující silnici a pokračující do Malesic. NS Údolím Mže do Křimic je od loňska zničena asfaltem, naštěstí lze aspoň od jezu jet podél náhonu po skvělé pěšině k zámku. Do Radčic ovšem podobná hezká pěšina pokračuje na levém břehu řeky, takže to skvělé vybudování asfaltových dálnic podél řek způsobilo nejen zničení přírodního prostředí, ale taky delší cestování cyklistů po silnici, gratuluju👌

Z Radčic se po NS Údolím Mže lze vyhnout asfaltu jen u domků v jednom z meandrů, ale když je vzrostlá vegetace, nejde tu projít vůbec, teď na začátku jara možná ano? Vyzkoušíme.. No je to bída, popadané stromy, tvrdé šlahouny a podobně😔 Kolem zoo a Kilometrovkou se pak vracím k Lochotínskému parku a do Záhorska.

Hodinka a půl s průměrnou rychlostí 22,2 km/h, tedy 34,5 km, ale tak našel jsem nějaké nové pěšinky, takže vlastně dobrý.



Kaple Panny Marie, Tlučná



 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat