středa 17. května 2023

Šťáhlavy - lávka přes Úslavu

41 km
20. 3. 2023
 
Náročnost: Malá
Převýšení: 550 m
Terén: Polní a asfaltové cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Zadní Roudná - Jateční ul. - Doubravka - Špitálský les - Švábiny - Božkov - vyhlídka na Božkov - Koterov - Černice - Ostrá hůrka - Starý Plzenec - Sládkova ul. - Šťáhlavy - chatová osada Šťáhlavy - chatová osada pod Sedleckou skalou - Sedlec - Starý Plzenec-Malá Strana - po CT 31 Koterov - Božkov - podél Úslavy Rokycanská - U Prazdroje - Lochotínská lávka - Pod Záhorskem
 
 
Tak po pár krátkých týdnech zimy tu máme jaro a tak se vracím na kolo. Ještě ani nezačal letní čas, takže vyjíždím docela pozdě, v půl šesté. Bude to tedy jen na kousek. Zkusím projet novou lávku za Šťáhlavy. Abych si naplánoval cestu ne úplně nudnou a mimo asfalt, dlouho plánuji. Přes město samozřejmě musím, takže přes Zadní Roudnou na Masarykův most, Jateční ulicí k Chrástecké a pak stoupám Doubravkou do Špitálského lesa.
 
Vyjíždím u Inveltu a pokračuji na vyhlídku na Švabinách, odkud mě čeká pěkný sjezd do Božkova. Hned první ulicí ale jedu vlevo a klesám k potoku. Přes spodní část rekultivované skládky popela mířím na jih k silnici do Letkova. Zde je také skládka, pokaždé, když tu jedu, vypadá to tu jinak a i pěšinky k silnici se rychle mění. Tentokrát jsem projel přímo nad potokem. Pak následuje stoupání k dalším vyhlídkám - na Božkov, po CT 2151. Sjíždím přes Koterov až k Úslavě a pak stoupám k průmyslovému parku. mezi halami a tratí je jakási pěšinka, kudy lze projet k dálničnímu sjezdu a podjet dálnici. Cestu k Ostré hůrce, kterou znám, ani nezkouším, ta je podmáčená i za sucha. Zkusím projet trochu víc horem od louky za kruhovým objezdem. Asi napotřetí jsem to trefil, ale docela jsem se zdržel. Vystoupám tedy k Ostré hůrce, přejedu silnici a nezpevněnou cestou skrz les projedu ke staré silnici u střelnice. Po ní sjíždím do Starého Plzence. Projíždím celou obcí až do Sládkovy ulice, která ústí na polní cestu k samotě na kraji lesa. Zde jsem ještě nejel, tak mám radost. Je to tu docela rozježděné, ale za posledním stavením už auta nejezdí, tak je to lepší. Jen se prudce stoupá lesem k červené turistické trase. Přes pole po této turistické trase sjíždím na dohled Šťáhlavům, ale pokračuji přes trať ke hřbitovu a pak vedlejšími uličkami právě na louku, ze které vede lávka do chatové odsady. Je příjemné, že tu není asfaltová dálnice, zkrátka jen užitečná malá lávka. 

Za lávkou projídžím bludištěm pěšinek mezi chatkami, vystoupám do další chatové osady pod Sedleckou skalou a už docela za šera upaluji do Sedlce po místní komunikaci. Ze Sedlce odmítam jet po tom asfaltovém nesmyslu, kterým tu někdo zprznil celou krásnou louku a znepříjemnil tim průjezd na kole. Vydávám se po polní cestě podél řeky. Je to sice dál, ale příjemným prostředím. Ze Starého Plzence už však nejde podobnou trasu dost dobře využít, musím tedy po asfaltové dálnici CT 31 do Koterova, ta je dobrá tak na vyřízení emailů a další komunikace, což taky jako obvykle dělám. Koterovem projíždím Břidlicovou ulicí na polní cestu. ta mě svede k lávce přes Úslavu a do Božkova. Po levém břehu řeky, přes Vyšehrad pokračuji až k Rokycanské třídě. Městem pak projíždím kolem Prazdroje k Rychtářce, přes Lochotínskou lávku k Rondelu a pak do Záhorska. Pěkné večerní vyvětrání, je to ještě sychravé ale. Průměrná rychlost 21,7 km/h a nastoupáno 550 výškových metrů.







Žádné komentáře:

Okomentovat