pondělí 30. září 2013

Pöhlberg

29. 9. 2013
73 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Střední

Suchá-Nad Suchou-Meluzína-Pod Vysokou sečí-Kovářská-Černý potok-Jöhstadt-Königswalde-Pöhlberg-Königswalde-Bärenstein-Vejprty-Háje-Meluzína-po zelené Liščí kámen-Suchá

Cílem nedělního výletu byl kopec Pöhlberg u německého Annabergu. Už na mapě se zdálo, že je to daleko, takže jsme volili méně náročnej terén. Nicméně i tak jsme museli dojet k Meluzíně po cyklotrase 2005, což znamené vystoupat asi 200m výškovejch po kamenitý cestě. Teplota dosahovala pouhých pěti stupňů, takže jak se začlo sjíždět, nebylo nám tak úplně hej. Navíc foukal prudkej vítr, takže o to hůř... Moc jsme se tedy nezdržovali, trochu se přioblíkli a šlapali do Kovářský, nejdřív po silnici, pak po cestě kolem bývalé vápenky. Z Kovářský jsme klesali až do Černého Potoka vyloženě nefrekventovanou silnicí, spíš tedy takovou špatnou asfaltovou lesní cestou. V Černém Potoce jsme překonali hranici a vystoupali do Jöhstadtu, odkud jsme se vyhoupli na hřebínek a dlouho sjížděli do Königswalde (pouhých 535 m.n.m.). Bylo to nízko, ale zase tam bylo teplo, kolem 15 stupňů.

Nad vsí už se tyčil Pöhlberg. Stoupali jsme místníma zemědělskýma komunikacema, sice pěknýma, ale pekelně prudkýma. A značení, jak už jsem se taky několikrát přesvědčil, je mnohem horší, než v Čechách. V mapě sice všechno zakreslený a popsaný, ale často nelogicky, a v terénu pak ani známky po nějaký cyklo- nebo turistický trase. Takže jsme ztěžka jeli kus po louce a pak naštěstí dojeli k lesní cestě. Místní povídali, že na vrchol lze dojet i po tý lesní. Tak jsme se rozdělili, já jel po lesní...jedu, jedu, víc klesam, než stoupam, odbočka nahoru žádná, jedu, stáčim se, po vrstevnici, až jsem objel skoro celou horu, přičemž jsem minul jen jednu odbočku na "Oberer Rundweg" a nějakej Lehrpfad, tak si řikam ahaa, ještě že je to taková tutovka, že to vede nahoru. No nakonec jsem objevil nějakou prastarou klikatící se stezičku, sotva šla vyjet, ale nakonec jsem dorazil až k rozhledně;)

Cesta zpátky byla jednodušší, už jsme věděli kam se vydat. Sjeli jsme do Königswalde a jeli po silnici proti proudu řeky do Bärensteinu, spojeného městečka s Vejprtama, ovšem asi tak o století vpředu oproti té české straně, která je vyloženě hnusná, vybydlená a plná podivnejch lidíO:-) Dali jsme malý občerstvení a stoupali dál, dalších asi 12 km až pod Klínovec. Z Vejprt už nejezdilo tolik aut, tak se jelo líp, ale vítr foukal pořád hodně, což je vždycky nepříjemný. Minuli jsme ves Nové Zvolání a České Hamry, projeli kolem Hájů a dorazili opět k hotelu Nástup u klínoveckejch sjezdovek. Na Suchou pak neni tolik možností kudy jet, po červený jsme dojeli k Meluzíně, pak pokračovali kus po zelený a odbočili doprva, motali se lesem po lesních cestách, který známe i ze zimy z běžek, až jsme dojeli na Horní hříště na Suchý.

Celkem dost náročnejch 73 km, předevšim proto, že bylo chladno, druhou půlku cesty se víceméně jen stoupalo a foukal silnej vítr. Tak těžkej terén jako den předtim nebyl, ale vynahradili jsme si to dostatečně délkou výletu, průměrná rychlost slušnejch 19,27 km/h.


http://app.endomondo.com/workouts/488143031/20482649

Pohled z Pöhlbergu na Klínovec a Fichtelberg

Rozhledna na Pöhlbergu

Žádné komentáře:

Okomentovat