neděle 15. září 2013

Vítkův hrádek

6. 9. 2013
45 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Nízká

Lipno nad Vltavou-Lipno hráz-Přední Výtoň-Spáleniště-Pasečná-Sv. Tomáš-Vítkův hrádek-Vltavická cesta-U Mostu-Frýdava-přívozem Frymburk-Lipno nad Vltavou

Další den našeho pobytu u Lipna jsme se rozhodli vyrazit na Vítkův hrádek, druhou nejvýše položenou zříceninou hradu v Čechách:D Začátek cesty vedl stejně jako předchozí výlet přes hráz Lipna do Přední Výtoně. Dál jsme však pokračovali na Spáleniště málo frekventovanou silničkou. Jak jsme se dostali dál za ves, už byl cítit šumavský ráz krajiny, cesta se houpala nahoru dolu a vedla mezi hvozdy a rašeliništi. Stejně tak to vypadalo i po cestě do Pasečný. Všude klid, turisti žádný, auta skoro žádný...:) Z Pasečný se chvíli stoupá, pak se bohužel sjíždí a až od odbočky na Sv. Tomáše začíná ten pravej krpál. Asi dva kilometry se stoupá, konec konců není divu, když Vítkův hrádek je 1035 m. n. m. Posledních asi 500 m vede po hodně kamenitý cestě s kořenama, navíc vyšlapaný a vymletý, s poměrně dost lidma, ale i tak se to dá vyjet:) Vítkův hrádek samotnej neni nijak extra zajímavej, zřícenina jako spousta jinejch a navíc chtějí 50 korun za vstup. Možná je shora vidět do okolí, ale nám to za to nestálo a tak jsme se těšili na pivo. Nedali jsme si ho ale hned ve Sv. Tomáši pod hradem, rozhodli jsme se, že si ho dáme až dole. Po Vltavické lesní cestě, která má povrch hladší než německý dálnice se ujíždělo bez šlápnutí jedna radost až k přehradě, což je asi 5 km. Pak jsme jeli vlnicí se starší silnicí do Frýdavy, tam už to nejelo samo, ale i tak je to hezká cesta, bohužel jenom neni moc vidět na vodu. Do Frýdavy jsme dorazili akorát při odjezdu přívozu, tak jsme rovnou najeli a občerstvili se až ve Frymburku na terásce přímo nad přehradou, slunce už se sklánělo nad obzorem. No co si budem povídat, romatika;) Do Lipna jsme dojeli za chvilku podél přehrady, kde vede už několikrát zmíněná pěkně udělaná nenáročná cyklostezka.

Celkem jsme ujeli 45 na hranicích Šumavy, čemuž odpovídá zvlněný profil trasy, ale i, zvláště u přehrady, na každym kroku možnost občerstvení, zapůjčení všemožnejch strojů (i Segwaye) a zkrátka plnýho komfortu. Celou cestu jsme jeli vlastně po asfaltu, turistů je tam v létě tolik, že se vyplatí tam pečovat i o lesní cesty;) Nastoupaný metry (1225) zase moc neodpovídají realitě, ale maximální rychlost jo O:-)


http://app.endomondo.com/workouts/488143270/20482649

Vítkův hrádek

Žádné komentáře:

Okomentovat