neděle 8. září 2013

Rozhledna Břasy

1. 9. 2013
70 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Vysoká


Slovany-Koterov-Letkov-po zelené Na Pohodnici-po žluté Ejpovice-Klabava-po zelené Kokotské rybníky-Hůrka-Kokotsko-po NS Bušovice-Střapole-Všenice-po zelené Stupno-Břasy-rozhledna Břasy-Bezděkov-Březina-Osek-Vitinka-Bušovice-po NS Nová Huť-po modré Chrást-Dolanský most-po zelené Bukovec-Doubravka-Bory

Tento výlet jsem nebloudil bezcílně krajinou, vytyčil jsem si, že se dojedu podívat na novou rozhlednu u Břas. Hned přímo tam jsem jet nechtěl a tak jsem vyrazil přes Koterov do Letkova a na kopci směrem na Kyšice jsem odbočil ze silnice na starou známou zelenou turistickou, která mě dovedla ke žlutý, po který jsem se svez přes dálniční přivaděč k Ejpovickýmu jezírku. Hned za mostem prudce doprava a v pěknym klesání doleva do louky... Přejel jsem řeku Klabavu a stoupal do vsi Klabava, kde jsem se měl napojit na opět zelenou. Sjíždět k rozcestníku se mi nechtělo, tak jsem pokračoval rovně do lesa a zanedlouho jsem na ni natrefil, navíc jsem si ušetřil kopec:) Pak jsem jel dlouho pustým lesem po uzounkejch stezičkách přes kořeny, ale pořád po značce. V mapě jsem zaregistroval zříceninu Hůrka, která měla bejt poblíž, ale turistická značka ji míjela. Rozhod jsem se ji najít, tak jsem křižoval les na území zaniklé obce Kokotsko, ale nic, až když jsem dojel k silnici mezi rybníky, byla tam samostatná značka ke zřícenině. Řikam si, kdyby tam nic nebylo, nenaváděli by tam "turisty". Hmm, asi kilometr jsem se vláčel ostružiním a nenašel jsem jedinej kámen. Zřejmě tam opravdu nic neni, nikde jsem nenašel jedinou fotku-tedy pokud nepočítam pahorek s ostružiním s názvem Hůrka za onu zříceninu;)

Pokračoval jsem tedy dál, po NS Bušovice do Bušovic. Tam jsem se trochu zamotal, ale nakonec jsem projel zemědělskym družstvem a vydal se kupodivu správnou cestou mezi polema do Střapole. Tentokrát nebyla zoraná, ale velmi zarostlá. Nicméně se dala tak jakože projet, místy dost naslepo vysokou trávou, pod kterou byly naházený všelijaký zbytky stavebního materiálu, místy nechutnym, chemií prosycenym močálem. Do Všenic jsem pokračoval po silnici, ze vsi jsem se už opět vydal po zelené do Stupna, kde jsem jakousi zadní cestou jel podél kolejí a prvním podjezdem se vydal doprava na Břasy. Rozhodně lepší varianta, než pos silnici:)

Zvláštní, že v Břasech neni jedinej ukazatel na novou rozhlednu a ze směru od Stupna ani neni vidět, tak jsem ji trochu hledal. Je směrem na Újezd u Sv. Kříže. Nahoře byli asi 4 lidi a vstup zdarma, tak jsem se pokochal podvečernim prosluněnym pohledem do okolí a vyrazil na cestu zpět, kterou jsem musel dost zrychlit, vzhledem k tomu, že doposud jsem neustále lovil v mapě kudy kam, vyjížděl si na neexistující zříceniny a podobně.

Sjel jsem do Bezděkova a do Březiny, odkud jsem se krásně vez do Oseka, což mě velice mile překvapilo. Bohužel jsem z časových důvodů minul zříceninu hradu Salon, ale bůh ví, jestli tam je aspoň pár kamenů:P Tak příště... Z Oseka jsem vystoupal do Vitinka a opět sjížděl do Bušovic a už taky notoricky známou cestou do Nové Hutě. Nevydal jsem se ovšem klasicky do Kyšic, ale po cyklostezce do Chrástu, kde mě čekal moc pěknej brod a ten mi vždycky zpestří cestu...i když byl tak hlubokej, že jsem se namočil;) DO Chrástu je pak spoustu možností, kudy dojet, já vystoupal k nádraží a pak sjel po silnici k Dolanskýmu mostu a klasicky po zelený nad Berounkou do Bukovce, pod Chlumem na Doubravku a kolem Rapidu a pivovaru, u papírny přes řeku a kolem zimáku na Bory.

Celkově 70 km, průměrná rychlost 19,36 km/h a velká spokojenost, škoda, že vždycky vyrazim tak pozdě, že musim chvátat domů, ale dny už jsou krátký no, to se nedá svítit.




Panorama Břas

Panorama směrem na Radnice

Rozhledna Břasy



Žádné komentáře:

Okomentovat