úterý 15. srpna 2017

Radechov (Mladoboleslavsko)

13. 7. 2017
43 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Vysoká

MB-vodárny-po červené Debř-Hrdlořezy-PP Valcha-Podolský les-Radechov-Bílý kříž-po zelené Klokočka-Velký Řečkov-Malá Bělá-Zvířetice-Dalešice-Debř-Radouč-po modré staré město


První výlet po dovolené jsem podniknul v Mladé Boleslavi, vydal jsem se na vršek u Bělé pod Bezdězem, Přírodní park Radechov. Je to příjemné poježdění, pokud jedete lesem. Třeba jako já z Boleslavi kolem vodárny po červené až na konec Debře, do Dolu a pak prudkým stoupáním do Hrdlořez pod silnicí na Českou Lípu. Z Hrdlořez jsem měl naplánovanou docela přímou cestu k PP Valcha. Počátek jsem znal, ale pak jsem si nebyl jistý, jestli neskončim uprostřed pustého lesa, jako obvykle. Kupodivu se nestalo! Musel jsem sice docela často nahlížet do mapy, ale projel jsem křížem modrou turistickou až nad Pohotovostní osadu celkem v pořádku. Poté se začlo klesat úzkou roklí, kde bylo hodně lesního nepořádku, takže průjezdnost špatná, ale dalo se. A netrvalo to až tak dlouho, za chvíli jsem přejel silnici v Šubrtově, projel a odbočil vpravo u pochybných domků a přejel trať.

To už jsem byl vlastně na kraji PP Valcha, kde mě kupodivu opět nečekal smutný konec, nýbrž relativně slušná lesní cesta, která se časem zlepšovala a vedla přesně jak jsem potřeboval, k CT 3045. Radechov zřejmě není tak významný, aby byl značený, ale nakonec pár cedulí o místní fauně nacházím a stejně tak i vrcholek, z něhož bohužel není výhled do okolí. Obhlídnu pěknou hájenku a rychle se vracím chladným lesem předlouhým klesáním po hrubém asfaltu/štěrku. 392 m n. m. se mi opravdu nezdá moc, ale Klokočka je holt kolem 250, tak to klesá. Přes Velký Řečkov a Novou Ves jedu po červené do Malé Bělé, kde stoupám po louce do Zvířetic. Rozhodl jsem se nevracet se trapně po silnici, tak jsem to do Dobře objížděl kudy to šlo. V Podhradí se jedním viaduktem projede k silnici a hned dalším zpět do lesů a vlevo do prudkého kopce do Dalešic. Pro změnu prudký sjezd, který lze stěží využít, protože vede do nepřehledné prudké úzké zatáčky, přes přejezd a končí nepřehlednou křižovatkou s hlavní silnicí. Vydal jsem se na její druhou stranu a pokračoval kolem josefodolského jezu na kraj Debře. Odtud jsem si dal ještě docela znatelné stoupání na Radouč a pak už po modré na staré boleslavské město. Celkem 43 km s průměrnou rychlostí 19,77 km/h.


Hájenka Radechov




Žádné komentáře:

Okomentovat