čtvrtek 20. září 2018

Sudoměř u Mladé Boleslavi

19. 7. 2018
43 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 780 m
Terén: Lesní cesty

Mladá Boleslav – po červené Vinec, Krnsko – po CT 143 Strenice – Dolní Cetno – Podkováň – Skalsko – po CT 143 Želeniční muzeum Sudoměř – Sudoměř – Katusice – Kováň – Krásná Ves – Vinec – Neuberk – MB


Kolem Boleslavi je hodně dřevěných zvonic. Jedna, kterou jsem dosud nezdokumentoval, se nachází v Sudoměři u Katusic. A dnes to jedu napravit. Po červené turistické značce sjíždím ze Staroměstského náměstí k hlavnímu nádraží, podél řeky po štěrku a panelech do Vince a po pěšině do Krnska. Zkouším to přes oblast Nad Nádražím a kolem hřbitova, ale je to jen o jednom kopci navíc. Dál táhle mírně stoupám po CT 143 proti proudu Strenického potoka do Strenic. Zkouším pár polních cest mimo silnici, ale nenavazují.

Prudce stoupám kolem Velkých Horek a pod zámkem Niměřice jedu kupodivu slušnou cestou do Dolního Cetna. Měl jsem trochu strach pokračovat po zarostlé cestičce do Podkováně, ale nakonec se ukázalo, že je to pěkná možnost, jak projet údolím mimo silnici. Ve stejném duchu pokračuji až k železniční stanici Skalsko, odkud už to mimo silnici nejde. Zastavuji se v železniční stanici Sudoměř, kde je i minimuzeum železnice. Do Sudoměře pokračuji napříč hlavní silnicí do prudkého stoupání. V ospalé vsi snadno nacházím zvonici  a můžu se tedy vydat na cestu zpět, po silnici do Katusic. Ačkoliv je to větší silnice, moc frekventovaná není. Následuje rychlý přejezd po asfaltce do Kováně, 90° odbočka vlevo do Krásné Vsi, protože polní nábližka byla zarostlá.

Za Krásnou vsí na křižovatce jedu rovně po zpočátku asfaltové cestě. Postupně se zhoršuje, ale není to zatím tragédie. Zarostlým údolím by se dalo dojet až k Jizeře, já chci nicméně k silnici na Vinec, po jedné z cest vyznačených v mapě. Ta je bohužel velmi zarostlá a těžko říct, jestli ji v posledních desetiletích někdo použil, ani jsem nemohl najít, kde začíná. V tomto poněkud selhává mapa, místy čárkovaně označená luxusní polní cesta vhodná i pro auta, místy ale také neprůchodný les, blbě se pak odhaduje, co je co.

Když jsem se tedy prodral k CT 8157, mohl jsem konečně zas nabrat rychlost a dojet do Vince a přes Neuberk zpět do Mladé Boleslavi.

43 km, opět slušný výsledek na popracovní projížďku. Místy jsem se hodně zdržel, takže průměrná rychlost je jen 17,22 km/h.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Dřevěná zvonice Sudoměř

Železniční stanice Sudoměř

Žádné komentáře:

Okomentovat