pondělí 3. září 2018

Havlova vyhlídka, Libštejn na kole

2. 6. 2018
89 km
Náročnost: Velká
Převýšení: 2800 m
Terén: Místy náročný

Plzeň-Bory – Štruncovy sady – po NS Údolím Berounky Bolevecký ryb. – Senecký ryb. – Zruč – Česká Bříza – Žichlice – po NS Býkov Hromnické jezírko, Kosina – Dolíčka – Kamenný vrch – Koryta – po žluté Piplův mlýn – po zelené Liblín – po červené LibštejnHavlova vyhlídka – po zelené Chockov, Lhotka u Radnic, Kamenec, Radnice – po červené Přívětice, Březina – Polesí Hradiště – po červené Pod Plecháčem – Osek – po modré Kokotské rybníky – částečně po zelené Klabava – po žluté Ejpovice – po CT 3 Kyšice, Holý vrch – Na Švábinách – Částkova – Doudlevecká lávka – Plzeň-Bory


Na tenhle výlet jsem se těšil, o Havlově vyhlídce vím už nějakou dobu a vyčkával jsem, kdy se tam konečně dostanu. Přes Plzeň se vydávám z Bor za nemocnicí k Radbuze, kolem Depa 2015, do Štruncových sadů po nábřeží, k soutoku se Mží, po NS Údolím Berounky k Boleveckému rybníku přes pole a dále bohužel převážně po asfaltu kolem Košináře k Seneckému rybníku. Zde prudce odbočuji doprava do kopce. Samozřejmě jsem si tuhle cestu vybral v době konání triatlonových závodů a asi desetkrát jsem křižoval trať, naštěstí ještě na trati nikdo nebyl.

Zruč objíždím lesem, je tam milion cest, jen si vybrat směr… Do České Břízy pokračuji tentokrát po silnici a zkouším z náměstí nenápadnou cestu do Žichlic. A je super! Vede přes louku, je dobře průjezdná a dokonce i s výhledem do údolí Třemošné. Z Žichlic pokračuji po NS Býkov-Žichlice. Zprvu se sjíždí, ale to se rychle mění od odbočky k Hromnickému jezírku. Tady se po uvolněných kamenech moc dobře nestoupá. Stoupání pak lehce polevuje, ale pokračuje až na Kosinu (456 m n. m.). Odtud pokračuji rovně asi 1,5 km po místní žluté, k první větší cestě na severovýchod, křižuji les i silnici a pak parádní klesající cestou pokračuji kolem Kamenného vrchu ke Střele. Žlutou turistickou do Koryt jsem nejprve minul, ale dalo se to zachránit a nádherným opuštěným údolím jsem se tak vrátil zpátky na správnou cestu. Po žluté pokračuji až k Piplovu mlýnu. Kromě posledního půlkilometrového úseku se jedná o pěknou rychlou cestu, poté se (až moc) rychle klesá ke Střele.

Kolem soutoku Střely s Berounkou už projíždím po zelené turistické, která je kupodivu relativně dobře sjízdná. Za chvíli už se objevují první chatky a Liblínský most. Po něm se dostávám na druhou stranu Berounky, projíždím kolem Liblínského zámku a alejí stoupám k Hornímu Liblínu. Měl jsem za to, že Havlova vyhlídka je na trase červené turistické značky, ale bohužel, po té jsem tedy rychle dojel k Libštejnu. Je to naprosto fantastický singl a navíc bez lidí. Od Libštejna jsem těžce vystoupal po zelené k silnici, a protože jsem minul hlavní cíl výletu, vydal jsem se k němu po silnici znovu. Je třeba odbočit na vskutku nenápadnou cestu v zatáčce, pak je to co by kamenem dohodil a opravdu moc pěkné.

Vracím se tedy po silnici k zelené turistické, po níž pokračuji po asfaltu přes Chockov do Lhotky u Radnic, pak polní cestou do Kamence, stoupám po ní do stráně nad Svatou Barborou a sjíždím do Radnic. Dále pro změnu pokračuji po červené nepříjemným stoupáním po silnici, na křižovatce pak rovně na lesní cestu a hurá do Přívětic bez aut. Cestu do Březiny mám rád, ačkoliv vede přes kopec. Rozhoduji se pokračovat kolem statku vlevo a objet kopec Hradiště z východu-stále po hrubém asfaltu. Trefuji Polesí Hradiště, vracím se na červenou, po které náročným terénem stoupám až nad 570 m n. m. a následně zákonitě klesám a to až na kraj Volduch. Prudce zde odbočuji z červené na vrstevnicovou cestu vedoucí ke žluté turistické, po které sjíždím za bandou cyklistů do Oseka. Ve stoupání po modré z Oseka k Hudlicím postupně předjíždím „spolujezdce“ a rozbitou cestou pokračuji ke Kokotským rybníkům. Zkratkou, zato horší cestou pod Hůrkou se dostávám k zelené, která vlastně není o moc lepší. Až nad Klabavou se dostávám na větší cestu a protože chci udržet výšku, nepokračuji po zelené.

Z Klabavy kolem Ejpovického jezírka jedu po žluté a následně po CT 3 do Kyšic, kam je třeba stoupat pod novým mostem vlakové trati. Po CT 3 stoupám i za Kyšicemi. Na kraji lesa odbočuji vlevo za závoru a znovu vlevo, abych se dostal k průchodu pod přivaděčem a mohl tak přes Švábiny sjet na Rolnické náměstí. K další řece přes kopeček na Slovanech, po Doudlevecké lávce a na závěr ještě na Bory.

89 km, ale spousta atrakcí po cestě, průměrná rychlost 18,55 km/h. Místy se jelo dost náročným terénem, ale pořád v rámci XC.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Havlova vyhlídka nad Berounkou u Liblína

Hromnické jezírko




Žádné komentáře:

Okomentovat