sobota 9. dubna 2016

Rozhledna Hradišť (Mladoboleslavsko)

6. 4. 2016
50 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Střední

M. Boleslav-po červené Vinec, Krnsko-po CT 147 Strenice-po CT 8157 Niměřice, Bezno-po CT 8158 Velké Všelisy, Zamachy-po CT 0009 rozhledna Hradišť-Kadlín-údolí Košáteckého potoka-Boreč-Skalsko-Kovanec-Horní Cetno-Niměřice-Strenice-Řehnice-k červené na Vinec, MB


Březen byl asi nejchladnější měsíc téhle sezóny, takže jsem ani nebyl na kole. Hned zkráje dubna ale přišlo léto a už se to množí. Poprvé jsem vyrazil v Mladé Boleslavi. I když už se mi zdálo, že tu mam vesměs všechno v okruhu 25 km proježděno, ukázalo se, že ne tak docela. Tak kupříkladu Rozhledna Hradišť-a jedem!

Z Boleslavi přes Vinec do Krnska jsem jel po červené. Říkal jsem si jak jinak, ale cestou zpátky jsem alternativu našel. V Krnsku jsem opět obdivoval viadukt a dále pokračoval po CT 143 do Strenice do mírného stoupání po pěkné silničce. Ze Stranic pak po CT 8157 do Niměřic stoupání z údolí Strenického potoka č.1, pak boj proti vichru na rovinkách do Bezna (zchátralý zámek), odkud jsem zamířil po lesní cestě do Velkých Všelis. Trochu mi tam nějak nesedělo značení CT 8158, ale po zajížďce (vyjížďce z údolí č. 2) jsem trefil tu správnou cestu kolem studánky. Do Zamach se cesta dost zhoršovala, takže co by hodil menší sklon kopce do pohody, to zhoršil kluzký šikmý terén. Projet Zamachy znamenalo opět překonat údolí (č. 4) a konečně po CT 0009 asi po kilometru dojet alejí k rozhledně. Rozhledna Hradišť je otevřená od dubna do října každý den mimo pondělí 9-19 hod a vstupné je dobrovolné. Vidět je krásně Bezděz, Ještěd a Vrátenská hora ...a polní, z dotací luxusně vyasfaltované, nikam nevedoucí cesty kolem konce světa jménem Kadlín. Po jedné z nic jsem se vydal ke Košáteckému potoku, na konci asfaltky mě čekala hluboká bažina, kde zřejmě bývala před těžbou lesa i cesta. Dva kilometry jsem se probojovával údolím ve stylu Spartan race, ale stálo to za to, Jinak bych se musel vracet stejnou cestou. Takto jsem při první příležitosti odbočil prudce vlevo na Boreč, abych si popáté vystoupal od potoka. Držel jsem se na náhorní plošině na vedlejších silnicích-po mém průjezdu jak po sesuvu půdy-přes Skalsko (CT 8159) do Kovance a Horního Cetna konečně po větru do Niměřic (nepřístupný zámek a přístupná kaple).

Následoval sjezd do Strenic a jak tak koukam na ukazatele, přece nepojedu zas do Krnska...valim to po šesté z údolí serpentýnami na Řehnice-opět osada na konci světa ve slepé ulici, ale ne tak pro cyklisty, ti mohou pokračovat lesní cestou k Jizeře-paráda. Já jel na kraji pole, dole v údolíčku vede další cesta, ale zcela zdevastovaná těžkou technikou. Projede se viaduktem k Jizeře a jsem opět na červené kousek před Vincem. Zpět do Boleslavi už je to co by kamenem dohodil.

Pěkný výlet na 50 km, téměř celý po nefrekventovaných silničkách, asi 15% po lesních cestách a 5% ten brutál u Košáteckého potoka. Počasí teplotně přálo, s větrem už to bylo horší. Pár stoupání na trase je, jsou poměrně intenzivní. Zajímavé je, že se všechny obce na trase dají označit za konec světa, nicméně se asi jedná o zašlou slávu, protože snad v každé z nich je zámek:D Průměrná rychlost 20 km/h hodně spadla na krátkém úseku bahenní lázně.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati


Rozhledna Hradišť


Viadukt Krnsko

Zámek Bezno

Pohled na Bezděz a Vrátenskou horu z rozhledny Hradišť


Kaple Niměřice

Žádné komentáře:

Okomentovat