neděle 11. září 2016

Triatlon Losiná 2016

20. 8. 2016
16,6 km

Obtížnost: triatlonový závod


Po roce opět na místě činu. Proběhla lehká čtrnáctidenní příprava, hlavně ta plavecká, protože kolo a běh provozuju pravidelně. V pátek před závodem jsem si naordinoval odpočinek, v den závodu nás pak čekalo pěkné počasí, avšak mnohem teplejší, než by bylo optimální.

Startovalo se v jedenáct dopoledne. Tak akorát na to, aby už byl člověk probuzen. Muži, co se účastnili předchozího ročníku, startovali ve třech vlnách podle loňského času. Ženy se vešly do jedné, té úplně první vlny, takže nebylo co řešit. Deset minut po ženách jsem se tedy chystal na start v první vlně...

100 m plavání pohodička v vyšetřenou energií a první z bazénu. Trochu mi trvalo převléknutí, ale i tak jsem vyjel asi čtvrtý na cyklistický okruh. Z Losiné se dost klesá až do Štěnovic, postupně jsem těch pár jezdců přede mnou stáhnul a jeli jsme ještě s jedním závodníkem na čele. Chvílema jsme se střídali, ale já bych potřeboval o něco těžší převod, jeli jsme přes 40 km/h a frekvence nenesla efektivitu ve zrychlování. Bohužel hned jak se terén srovnal, můj sparing se někde ztratil. Do Čižic jsem se ještě držel, ale pak mě dohnal favorit závodu v trojčlenné skupině. V táhlém stoupání do Borků jsem jim nestačil. Jak je vidět, chybí mi tempové tréninky na silnici. Vzdalovali se mi bohužel docela mocně a na křižovatce, kde se odbočovalo zpět na Losinou, už jsem je měl z dohledu všechny tři.

Kolem depa byla spousta lidí, tak jsem nedokázal odhadnout, jaký mají náskok-zřejmě docela veliký. Kolo jsem ale nemoh hnát do krajnosti, protože běh mám poměrně silný a nechtěl jsem úplně vyhnít. Minimíálně zpočátku to vypadalo, že se vyplatilo. Průběžně jsme předbíhali další ženy, ale i pár můžu, což mě povzbudilo a až k úřadu jsem měl pocit obří rychlosti oproti ostatním závodníkům. Buď to byli ti slabší ze špice závodu nebo mi pak došla síla. Přestože jsem pod kopcem měl všechny před sebou na dohled, nedokázal jsem jim zatnout tipec. Stoupání k lamám je nejhorší v tom, že je za větrem a na výhni. Pro mě špatné podmínky, ale velmi potěšila občerstvovačka dole na konci vsi:)

Běžel jsem na hranici moměntálních možností, až mi z toho nebylo dobře. V půlce kopce mě ještě naneštěstí předběhl nějaký mladý borec a ani jsem se ho nedokázal udržet. Docela smutné. I když jsme se prvnímu běžci přibližovali, po prudké obrátce za polem už je jen málo času do cíle a tak jsem nestihl předběhnout ani na třetí pozici. Byl jsem smířen se třetím místem ve své kategorii, do 40 let. Jenže to by se nakonec nesmělo ukázat, že ve druhé vlně závodil člověk, který nakonec všechny očadil! Takže na mě zbyla čtvrtá pozice a velká výzva do příštího roku, významně se zlepšit na kole. Protože o tom tento triatlon je. To ovšem není sázka na jistotu, protože jezdím na kole pro radost a nejlépe úplně mimo silnice, takže takovéhle intenzivní monotónní tréninky se za takových podmínek těžko provozují. Uvidíme, co se s tím dá do příště dělat... Průměrná rychlost přes 24 km/h i s tříkilometrovým během.



Triatlon Losiná


Žádné komentáře:

Okomentovat