úterý 31. července 2018

Bezvel (Mladoboleslavsko)

26. 4. 2018
31 km

Obtížnost: Střední
Převýšení: 750 m
Terén: 1/2 Náročné lesní cesty, 1/2 asfalt

Mladá Boleslav – po červené Podlázky – Bukovno – Daměře – Katusice – Bezvel – myslivna Důl – po modré Hrdlořezy – po červené Michalovice – U Česany – Mladá Boleslav


Dostal jsem tip na zajímavý vrchol u Katusic, Bezvel. Asi po roce jsem se tam konečně dostal, tak tedy: ze Staroměstského náměstí jsem sjel k Česaně, kde už je červená turistická značka vedoucí do Podlázek. Hned za nepřehledným podjezdem pokračuji menší ulicí údolím, které se stáčí mírně vpravo. Zanedlouho končí asfaltka a stoupá se po obvykle podmáčeném povrchu a pak zarostlou cestou skrz pole. Na půli cesty do Bukovna vás vyplivne na silnici.

Z Bukovna zkouším polní cestu přes údolí k vrcholu Daměře. Ani jedna ze značených cest neexistuje, lze to zvládnout alternativním způsobem polem a strání, ale není to dobrá cesta. V údolí už se cesta ukazuje a stoupá, bohužel návazný úsek za silnicí opět neexistuje, takže do Katusic se musí oklikou a po silnici. Z Katusic se jede asi 1,5 km na Březinku. U restaurace sjedete ze silnice a stoupáte k vrcholu Bezvel s vodárnou a kolem ní ke skalnímu útvaru Baba (Panna není tak zajímavá).

Cestou zpátky mám na výběr spoustu cest podle mapy. Mapa ale velmi zkresluje, cesty moc neodpovídají skutečnosti, hodně se kroutí údolím, až jsem myslel, že mířím špatným směrem. Ale nikoliv, stočilo mě to a já tak měl možnost se prodírat cestou zničenou těžbou lesa s místy i metrovými kolejemi. Terén je tu docela extrémní, ale probojoval jsem se až k myslivně Důl, odkud už se jede výrazně líp do Hrdlořez a zpět přes Michalovice do Mladé Boleslavi.

Necelých 31 km, průměrná rychlost 16,89 km/h vypovídá o náročném terénu jak profilem, tak povrchem. Ani převýšení není malé, blíží se 800m.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati 

Skalní útvar Baba na Bezvelu
Bezvel



Žádné komentáře:

Okomentovat