čtvrtek 12. ledna 2023

Starý Plzenec - Masarykovo náměstí

33 km
17. 9. 2022
 
Náročnost: Malá
Převýšení: 200 m
Terén: Štěrkové a asfaltové cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - centrum Plzně - po CT 31 Homolka, Bručná - Černice - po žluté Městský les - Starý Plzenec - Sedlec - Malá Strana - po CT 31 Koterov - Božkov - po CT 2127 Rokycanská - Plzeňský Prazdroj - Lochotínská lávka - Pod Záhorskem


Ošklivé sobotní ráno mi připravilo dilema, jestli mám vyrazit na vyjížďku nebo ne. Po poradě s předpovědí jsem se rozhodl, že se to vyplatí na nějaké dvě hodinky, protože do té doby nemá pršet. Naplánoval jsem to jen do Starého Plzence, abych to stihnul. Přes Šafaříkovy sady v centru Plzně pokračuji k Radbuze a po jejím pravém břehu, po CT 31 mířím kolem papírny ke Škoda parku, abych projel zázračných nových 300 m rozšířené cyklostezky za 13 000 000 Kč. Takhle marnotratně se dá utrácet samozřejmě jen z eráru. Před Škoda parkem už mě lány asfaltu přestaly bavit a tak raději jedu po louce mezi řekou a inlinovou dráhou. Tady je to hodně podmáčené, ale za chvíli se stejně musím vrátit na panelovou cestu, po které pokračuji na Bručnou.

Zástavbou po bávalé žluté turistické trase postupně stoupám do Černic. Od konečné trolejbusu žlutá značka stále existuje a vede vás přes dálnici a pod přivaděčem konečně mimo město. Po štěrkem zpevněných cestách projedete k rozcestí Městský les. Pro dnešek budu pokračovat po bývalé silnici z Plzence na Dobřany. Sjíždím tedy do města a projíždím ho celé ulicemi Čelakovského a E. Beneše. V Sedlci se potvrzuje, že kychta vysoké pece je součástí soukromého areálu za hradbou, takže se začínám vracet a to ze studijních důvodů po dalším znehodnoceném úseku dříve parádní cesty přes louku ze Sedlce zpátky na Malou Stranu Starého Plzence. Kdysi se tu dalo jezdit po pravém břehu potůčku. Potom se tu nějak nedohodly majetkové poměry a cesta byla zablokována, tak se začala využívat pěkná rychlá polní cesta na louce. Nyní je už asfaltem zničena i ta. Uznávam, jednou, dvakrát za rok práve v situaci, kdy opravdu prší, jako třeba teď, to určitý smysl dává, ale z celkového pohledu zcela jistě ne. Bohužel se tím vzdaluje nezabetonované město o nějaký další kilometr. Rychle se tedy blížím náhradnímu cíli dnešního dne, a sice Masarykovo náměstí ve Starém Plzenci s kostelem sv. Jana Křtitele.

A protože prší, vracíém se do Koterova po CT 31, pak do Božkova, z něj po CT 2127 k Rokycanské a pak kolem Prazdroje do Tyršovy ulice. Přes Lochotínskou lávku, kde se koná úplná průtrž mračen, se vracím do Záhorska.

Tak předpověď počasí na následující dvě hodiny opět nevyšla, ale zase kdyby v ní byla zobrazena reality, nikam bych nevyjel. Takhle jsem stihl aspoň necelých 33 km. Průměrná rychlost 23,1 km/h ani nepřekvapí, když jsem jel celou cestu po zpevněných cestách.




Starý Plzenec - Masarykovo náměstí


Žádné komentáře:

Okomentovat