pondělí 9. září 2024

Červený mlýn - Vochov

41 km
20. 6. 2024
 
Náročnost: Malá
Převýšení: 300 m
Terén: Polní, štěrkové a asfaltové cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - centrum Plzně - zimní stadion - Bory - Borská Pole - Nová Hospoda - po modré Vejprnice, Tlučná, Myslinka - Na Svanku - U Čtyř sudů - po modré U Chaloupků - po CT 37 Bdeněves - po zelené Město Touškov - Červený mlýn - Malesice - Křimice - zoologická zahrada - Lochotínský park - Pod Záhorskem


Dám jen takovou čtvrteční rychlovku, žádný speciální cíl, kam taky dojet, když chci být za dvě hodiny zpátky. Projel jsem Plzní přes náměstí Republiky, k zimnímu stadionu a za fakultní nemocnicí na Bory. Z Bor jsem pokračoval podél tramvajové trati na Borská pole a na návštěvu k babičce na Nové Hospodě. Po přestávce jsem se vydal na výlet po modré do Vejprnic. Lesní pěšinkou se jede dobře, jen jsou tu občas popadané stromy. Skrz Vejprnice pokračuji po modré takže podjedu trať, minu nádraží, pak se zas vrátím na jižní stranu trati a vystoupám k Draganci. Hurá zpátky do lesa po modré! Je to tu přes kořeny, ale díky bohu za ty kousky lesa za městem. Na louce před Tlučnou už to pěkně sviští. V Tlučné se stále opravuje most, ale projet lze, takže se protáhnu hlavní ulicí a pak odbočuji do kopce ke koupališti. Stále po modré opouštím obec a vjíždím do lesa. Většinou tu nikoho moc nepotkám a to ani dnes. Když jedete po turistické trase, místa, kde se cyklotrasa odlučuje, jsou techničtější, ale já tam stejně jezdím raději. Když ale vyjedete na roh pole, musíte stezkou na kraji lesa, ta moc prošlápnutá není a je třeba se dostat přes ostružiní. Když vyjedete úplně do pole, sice nehrozí trny, ale pěšina je ještě více zarostlá a jedete skoro naslepo ve vysoké trávě a doufáte, že tam nebude schovaný kámen nebo nečekaný rigol. Poté dojedete k průmyslové zóně. Je fajn, že se mezi ploty dá vůbec projet, ale je to tam zarostlé, podmáčené a plné kořenů, takže v některých místech se s řidítky nevejdete. Po pravé straně necháte hanebnost v podobě logistického parku s větší rozlohou než celý zbytek vsi. Modré pokračuje po silnici, tak ji následuju a to až do rduhé zatáčky za vsí směrem na Doubravu, kde jedu rovně, stejně jako modrá. Zjara jsem objevil parádní polní cestu od Svanku, tak ji dnes projedu opačně, do kopce. Za potokem tedy neodbočuji vlevo, ale jedu dál rovně. Cesta vás sama zavede na louky a pole. Jak teď koukám, už je cesta zanesena i v mapě. Na vršíčku v oblasti Na Svanku nad Bdeněvsí, kde se zároveň setkávají cesty, odbočuji vlevo. Hned po prá metrech ale odbočuji šikmo vpravo do lesa. Držím se zuby nehty plus minus západního směru, ačkoliv je nutné se promotat cestami vedenými jinými směry.

Zpátky na modré jsem za pár set metrů a čeká mě sjezd ke Čtyřem sudům, které leží na hlavní stříbrské silnici. Další sjezd po kamenité cestě zažijete i za silnicí. Nakonec podjedete viadukt. Hned za ním, na kraji chatové oblasti U Chaloupků, odbočuji vpravo a vydávám se po CT 37. Ta se stáčí ke Mži, to už je poslední sjezd. Tady naopak jezdí dost lidí na kole, kolem těch ale stačí prolétnout na kraji široké vymleté cesty. Projedete další chatovou oblastí a spoustou prachu se blížíte Bdeněvsi. Buď můžete jet oklikou po cyklotrase nebo po hlavní silnici, kudy vede i zelená. já jel tentokrtá po zelené a odbočiul na singlík do Touškova. Za Touškovem jsem se vydal po pěkné polní cestě k Červenému mlýnu, který je dnes mým cílem. Škoda že se nedá dostat na ostrov mezi řekou a náhonem. Pak překonám řeku po obnovené lávce a podél řeky jedu krásnou nezpevněnou cestou do Malesic, dnes ne podél řeky, ale blíže k Vochovu. Z Malesic jedu tou asfaltkou, která navždy zničila jedno z hezkých nábřeží. Aspoň že je tu možnost uhnout mimo rozpálenou dálnici na stezku podél náhonu ke křimickému zámku. Do Plzně se vracím po NS Údolím Mže s výjimkou úseku ze Regensburskou, abych si odpočal od asfaltu, je tam pěkná polní cesta k Plzeňské ulici. Pak už mechanicky dojedete k zoologické zahradě a třeba přes Lochotínský park se já vracím do Záhorska. 

41 km s průměrnou rychlostí 22 km/h, tak ještě aby ne, když to byl tak krátký výlet pouze se 300 metry převýšení😀

 
 
Červený mlýn u Vochova

 

Žádné komentáře:

Okomentovat