sobota 9. května 2015

Po památkách Plzně i pro nejmenší

8. 5. 2015
13 km

Obtížnost: Malá
Technická náročnost: Nízká

Nám. Republiky-Štruncovy sady-Plzeňský Prazdroj-soutok Mže a Radbuzy-Roudná-Lochotínský park-ZOO-Kilometrovka-Kalikovský mlýn-Techmania-Sukova-nám. Míru-za nemocnicí Doudlevecká-Depo 2015-most Milénia-Šafaříkovy sady-nám. Republiky

Chcete poznat Plzeň ze sedla i s dětmi? Vydejte se na touto trasou. Začínáme na náměstí, kde můžeme mimo jiné obdivovat moderní kašny, chrám sv. Bartoloměje a radnici. V infocentru nebo přímo v infopointu lze zakoupit různé upomínkové předměty, ale také získat plán města. Z náměstí se vydejme Pražskou ulicí, kde hned spatříme vodárenskou věž. Případně můžeme dle libosti za rohem v Perlové ulici udělat první zastávku v Plzeňském historickém podzemí. Poté výlet na kole pokračuje kolem Mlýnské strouhy kousek po NS Údolím Radbuzy. Hned za podjezdem pod silnicí se vydáme vpravo, přičemž asi po dalších 100 m dojedeme k sokolovně z roku 1896. Ještě o půl století dříve se začalo vařit pivo v měšťasnkém pivovaru, nyní Plzeňském Prazdroji, kam se dostaneme přes řeku po chodníku podél silnice. A hned můžeme obdivovat vstupní bránu. Bez obav projedeme areálem k Návštěvnickému centru, kde začíná lávka přes Radbuzu k fotbalovému stadionu Štruncovy sady, kde Viktoria Plzeň hrála i Ligu mistrů. Za lávkou se vydáme doprava, dokud nedojedeme na soutok Mže a Radbuzy, kde vzniká Berounka.

Cesta pokračuje přes lávku u malé venkovní galerie na soutoku. Ihned za ní se však vydáme o 180° zpět směrem na Roudnou kousek po polní cestě, následně po panelové, dokud nedojedeme do Luční ulice. Ta nás dovede k malé uličce U Sv. Rocha se stejnojmennou restaurací, kde je možné se občerstvit. Po pauze se vydáme pod Rooseveltovým mostem proti proudu Mže a buď hned u další lávky nebo po NS Údolím Mže přes bývalý areál výstaviště se dostaneme na Lochotínskou ulici, podél níž vede až do Lochotínského parku štěrková cesta, takže není nutné jet po silnici.

V nově rekonstruovaném Lochotínském parku můžeme obdivovat Artušův stůl nebo altánek "Chotkovo sedátko". V sousedství se nachází zoologická a botanická zahrada, která zcela jistě stojí za navštívení. Ze zoo je nejvhodnější se vydat přímo naproti vstupu polní zpěvněnou cestou a na první křižovatce se vydat doprava alejí Kilometrovkou ke Kalikovskému mlýnu. Odtud budeme jižním směrem mírně stoupat přes Husovo náměstí Korandovou ulicí až k 3D planetáriu a Techmanii.

Z Techmanie budeme pokračovat asi 300 m Borskou ulicí po cyklostezce, následně odbočíme doleva téměř nepoužívanou ulicí ke stavebnímu učilišti. Areál je neprůjezdný, ale dá se pohodlně objet zprava po pár metrech polní cesty. Poté se již dostáváme na panelový chodník a pokračujeme stále za nosem do Čermákovy ulice, až tam se vydáme doprava. V zatáčce u poslední garáže pak pěšinkou přímo k obchodnímu centru Area Bory do Sukovy ulice, která nás dovede po cyklostezce až na náměstí Míru. Udržíme směr a pokračujeme ulicí 17. listopadu až ke křižovatce s ulicí Edvarda Beneše, kde začíná pěkný chodník za nemocnicí. Tím sjedeme na Doudleveckou. Do centra je nejlepší jet podél Radbuzy. K té sjedeme Cukrovarskou ulicí. Z Presslovy je pak dostupné Depo 2015, kde se konají zajímavé výstavy a další kulturní akce. Po Kožíškově lávce (most Milénia) přejedeme na druhou stranu řeky, kde je lepší cyklostezka ke dvojlávce u Šafaříkových sadů. Tím se dostáváme zpět do úplného jádra města. Nejlépe Dřevěnou ulicí se vrátíme na náměstí.

Nenáročný výlet pohodovým terénem s minimálním převýšením vhodný skutečně pro všechny umožňuje obdivovat krásy Plzně. Navíc si každý může sám okruh prodloužit či zkrátit podle svých schopností, možností je mnoho. Stejně tak příležitostí k občestvení je nespočet a to i s venkovním sezením. Tato konkrétní trasa měří 13,3 km. Detaily níže v mapě...


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Brána Plzeňského Prazdroje

Vodárenská věž
Plzeň Sokol 1

Chrám sv. Bartoloměje

Techmania sousedící s 3D planetáriem


Zoologická zahrada Plzeň

Kalikovský mlýn

Plzeňský Prazdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat