pondělí 20. srpna 2018

Benátky nad Jizerou (Mladoboleslavsko)

24. 5. 2018
44 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 600 m
Terén: Polní cesty, pěšiny

Mladá Boleslav – Bezděčín – Strašnov – Zelená – Kbel – Benátky n. Jiz. – po červené Dražice, Horky n. Jiz. – Podhrušov – po červené Zámostí – Chrást – MB


Dnes jsem chtěl dojet do Benátek a podívat se na zámek. Bohužel jsem k areálu přijel tak pozdě, že už byl zavřený, tak jsem obdivoval aspoň náměstí.

Z Boleslavi jsem vyrazil do Bezděčína a to byl poslední navigačně jednoduchý úsek:D Tak nejdřív podjet dálnici po přivaděči, hned odbočit doprava na nenápadnou cestu, mířit spíše doleva, k drážnímu domku malým tunýlkem pro odtok vody pod tratí, pár metrů po hlavní silnici na Nymburk, pak doprava mezi průmyslové haly, ty objet přes parkoviště a pak konečně polní cestou k silničce do Strašnova, to už je po CT 8160.

Na konci Strašnova se vydávám na ypsilonce doprava, na kraji lesa pak vjíždím na lesní cestu. Probíjím se lesem špatně průjezdnými cestami a nakonec vyjíždím u křižovatky i kilometr dál, musím k zemědělskému družstvu a prudce vpravo opět po polní cestě. Nejlepší je objet přibližující se les severovýchodem, projet kolem podivného Josefova a na kraji Zelené se konečně vydat směrem k Benátkám. Tato cesta lesem je pěkná a rychle odsýpá. Nakonec se přiblížíte modré turistické, která vás dovede k motokrosu nad Kbelem, který už je de facto součástí Benátek, do kterých je třeba jen projet pěknou oblastí slepého ramena Jizery V Olšinách. K zámku sakra prudce stoupám a odměnou mi je-zavřený areál >:-/ Objíždím ho tedy přilehlým lesoparkem, hledám nějakou vyhlídku na zámek, ale bohužel:/ Vracím se tedy přes Husovo náměstí po červené. Z centra klesá k řece, nenápadně ve sjezdu odbočuje vlevo nad tábor a pak vede po úzké pěšince do Dražic. V podobném rázu to pokračuje do Horek.

Na chvíli, do Podhrušova, opouštím červenou a jedu po levém břehu neznačenou cestou loukou. Do Zámostí už je značená, jinak se nic nemění. Do Boleslavi jsem zvolil zhruba kilometr po silnici a pak stoupání do Chrástu, návrat tedy kolem letiště.

44 km po práci ujde, cesty místy i horší, ale nevznikl problém s průjezdností. Průměrná rychlost dokonce přesáhla 20,5 km/h.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Husovo náměstí, Benátky nad Jizerou

Žádné komentáře:

Okomentovat