čtvrtek 18. února 2016

Zámek Vísky, Hromnické jezírko

30. 8. 2015
54 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Střední

Bory-Depo 2015-Štruncovy sady-po NS Údolím Berounky Bolevecký ryb.-po CT 2151 Orlík-po modré Záluží-Na Horách-Horní Bříza-po NS Horní Bříza Hamr, zámek Vísky-Modrý kříž-Býkov-Hromnické jezírko-Žichlice-po žluté Českobřízský mlýn-Česká Bříza-Zruč-po žluté Bílá Hora-u sv. Jiří-U Prazdroje-Bory


Tak jsem objevil další západočeskou zajímavost, zámek Vísky u Horní Břízy. Využívám posledního srpnového dne a vyrážím vstříc severnímu Plzeňsku. První zastávku mám však za rohem, jen projedu za nemocnicí a jsem u Depa 2015, které je kulturním centrem Plzně. Momentálně se zde nachází obří loutky a objekty z upravených starých cisteren (třeba i rozhledna).

Po Anglickém nábřeží se vydávám dál, kolem Štruncových sadů směrem na Bílou Horu. Projíždím kolem Boleveckého a Seneckého rybníku po CT 2151 a velmi pěknou asflatkou s novým viaduktem se dostávám k Orlíku. Zde podjíždím obchvat Třemošné a pokračuji do Záluží, částečně po modré. V Záluží pokračuji ulicí Ke Koupališti, která ústí v polní cestu, kudy je vedena místní červená. Za chatkami se v lese odbočuje doprava do prudšího kopce. Ten mě vynesl až k NS Horní Bříza a vrchu Na Horách, odkud je pěkný výhled na město. Po louce jsem dojel k vlakové zastávce, překrosil trať a nyní po NS projel pěknou cestou až k rybníku Hamr. Kousek po hrázi, přes silnici a už jen prá metrů k zámku Vísky...který je soukromý a nic z něj vlatsně není vidět:( Pokračuji tedy dál. Cesty kolem kaolinovýcj lomů se poměrně rychle mění, tak jsem zavítal skoro až do těžební jámy. Nakonec jsem ji po celkem slušné lesní cestě objel ze severu a vyjel na rozcestí Modrý kříž.

Z Modrého kříže jsem jel směrem na Býkov přes Jižní jámy a státovku na Most. Ještě jsem chtěl k Hromnickému jezírku na západní stranu, takže jsem pokračoval po silničce, dokud jsem nenarazil na odbočku k jezírku...tedy spíš cestu neznámo kam. Nakonec jsem polem nepolem skutečně dojel, kam jsem chtěl. Vysoké stěny a odpolední slunce udělaly krásnou atmosféru, udělal jsem pár fotek a vyjel na cestu zpět přes Žichlice a pěknou žlutou (volitelně s brodem) k Českobřízskému mlýnu. Do Zruče jsem si neodpustil jet polní cestou, která končí u děravého plotu místního změdělského družstva. Na Bílou Horu jsem zvolil "zadní" cestu po žluté, pak ke sv. Jiří a kolem Prazdroje a pře Papírenskou lávku na Bory.

Vypadá to na jeden z mých oblíbených okruhů. Vzdálenostně žádné rekordy, ale vesměs po zcela klidných nefrekventovaných cestách:) Průměrná kolem 19 km/h, to je takový dlouhodobý průměr. Převýšení není extrémní, de facto třikrát se vystoupá na větší kopec.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Hromnické jezírko
Rozhledna Depo 2015

Obří loutky Depo 2015

Kaolinka mi překážela v cestě


Žádné komentáře:

Okomentovat