středa 7. srpna 2019

Suhrovické rybníky

18. 6. 2019
41 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 300 m
Terén: Lesní cesty

Mladá Boleslav - Kosmonosy - Bradlec - Chudoplesy - PR Vrch Baba - Avion - Násedlnice - Koprník - Kněžmost - Suhrovické rybníky - Kněžmost - Žantov - Lítkovice - Chlumín - Násedlnice - Studénka - Horní Stakory - Kosmonosy - Mladá Boleslav


Ještě v osm večer po práci mě popadlo, že vyrazím na kratší výlet. Den je nejdelší za celý rok, tak bych to měl stihnout do tmy. Zkusím Suhrovické rybníky, kdysi jsem kolem projížděl a líbilo se mi, jaká je kolem nich rekreační oblast.

Vyjíždím přes město na sever Havlíčkovou ulicí a pak zadem po cyklostezce k zámku Kosmonosy. Stoupám dál kolem koupaliště a jedu přes Těšnov na kraj Bradlce. Do Chudoples nelze jinak než po silnici, projedu jen úplným krajíčkem a pokračuji k viaduktu pod dálnicí. Kolem jakési podivné samoty vjíždím do lesa a cesta se klasicky různě nelogicky motá, ztrácí a není jasné co kam vede. Jedu tedy instinktivně podél dálnice a snažím se vybírat větší cesty. Je to hodně nahoru dolů a těžkým terénem s popadanými stromy, ale projel jsem až k občerstvení Avion.

Jeden strom se mi bohužel stal osudným, jakýmsi záhadným nenápadným způsobem trefil převodník, aniž bych to zaregistroval a ohnul ho-nechápu, to musela být rána jako z děla. Naštěstí mi to úplně nebrání v dalším pokračování jízdy. Mířím po silnici k zemědělskému družstvu, za ním v zatáčce odbočuji vlevo na starou známou zkratku do Zájezdů. No, asi 200m se dá jet, pak je tam úplná spoušť, velké masivní stromy kompletně popadané, ani jedna z paralelních cest není průchodná. Bojuji tedy s menším porostem v jakýchsi pěšinkách kolem. Nakonec se dostávám na pole a musím až do Násedlnice. Tento úsek mě hodně zdržel, pokračuji tedy po silnici přes Koprník do Kněžmostu. K Suhrovickým rybníkům vede od kostela hezká cesta se značení CT 2150.

Už se dost šeří, takže západ jsem nestihl, rychle se tedy obracím na cestu zpět přes Kněžmost a abych nejel stejnou nudnou cestou přes Koprník, objíždím to přes Žantov a Lítkovice. Už vyndavám světlo a kvůli času ani nepokračuji kolem polygonu lesní cestou, ale malou silničkou přes Chlumín opět do Násedlnice a dlouhou rovinkou do Studénky. Do Horních Stakor si zkracuji cestu pěšinou v roští, kde už opravdu není vidět, do čeho jedu. Naštěstí jsem projel bez defektu a zbývá tak poslední úsek do Kosmonos. Auta nejezdí veskrze žádná, to je dobře. Z Kosmonos pak sjíždím zpět do Boleslavi.

41 km jsem mohl ujet výrazně rychleji nebýt neprůjezdné cesty u Zájezdů, ale protože jinak byla velká část výletu po asfaltu, průměrná rychlost vylezla až na 21,3 km/h. Převýšení pouhých cca 300 m.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Suhrovický rybník
 

Žádné komentáře:

Okomentovat