pondělí 5. srpna 2019

Vodopád Dírka

16. 6. 2019
62 km
Náročnost: Velká
Převýšení: 1100 m
Terén: Lesní cesty

Plzeň - Škoda park - Částkova ulice - Doubravka - Červený Hrádek - Zábělá - po červené Chrást - po NS Chrást Klabava - Sedlecko - po červené Korečnický mlýn, vodopád Dírka, Darovanský dvůr - Vranovice - Hochperk - PP Bašta - Stupno - Nový Dvůr - Vítinka - Bušovice - Smědčice - Nová Huť - Dýšina - Červený Hrádek - Újezd - u sv. Jiří - po CT 3 Prazdroj - u papírny - Bory


Přes noc pršelo a už je to asi 5 let, co jsem byl u vodopádu Dírka, tak jsem se rozhodl, že se na ten vodopád podívám. Původně jsme si chtěli ještě zahrát beach, ale nedorazili domluvení kamaárdi, tak vyrážím o něco dřív.

Ze Škoda parku tedy jedu přes Slovany k Úslavě, na Doubravku a nahoru Špitálským lesem k Ústřednímu hřbitovu a lesíkem pak do Červeného Hrádku. Po CT 2151 nefrekventovanou asfaltkou projíždím k Zábělé, pár metrů je nutné jet po hlavní silnici na Chrást, jakmile to jde, odbočuji vlevo k myslivně, odkud zas mířím po červené pěknou lesní cestou do Chrástu. Jen poslední úsek je trochu rozbitější, ale jinak to jede jedna radost. Z Chrástu pokračuju po NS Chrást dolu do údolí ke Klabavě, kde je i malá pěší lávka. Za řekou je asfaltka a prudce se stoupá. Cesta se stáčí doprava, až po červené se vydáme vlevo a singlem vysoko nad řekou, aktuálně pěkně rozbahněným, se stoupá k Sedlecku. Dnes ne naposled sjíždím k řece po červené ke Korečnickému mlýnu, pak vrstevnicově k přívozu Nadryby.

Krátce se jede po hrubém asfaltu, pak turistická značka odbočuje v pravotočivé zatáčce prudce vlevo a ještě prudčeji do kopce. Hecnul jsem to a na tak akorát zkropeném terénu jsem tento kopec vyjel. Kupodivu potkávám i pár lidí v protisměru. Jen chvíli si vydechnu na rovince a už se pouštím do sjezdu na hraně sjízdnosti vzhledem k velkým volným mokrým kamenům, vymletým strouhám a velkému sklonu. To vše kvůli nějakému inteligentovi, co nemůže nechat projít pár osamocených turistů dva metry po svém pozemku, aby se dostali odspodu k vodopádu. Takto se k němu musí slepou neznačenou cestou shora. Nejprve se dá po pěšině podél Díreckého potoka jet, ale opravdu se tudy v noci prohnala průtrž a velká voda, všude bahno, nedávno koryto potoka, popadané stromy a nanesený materiál. Pokračuji tedy poslední metry pěšky, nakonec je pak třeba slézt i těch pár metrů pod vodopád Dírka po skalce. Skutečně tu teče vody dost, to mě těší. Dále pokračuji mnohem lepší cestou k Darovanskému dvoru a do Vranovic. V této vsi pěkně sjíždím, bohužel cesta ústí do nepřehledné zatáčky, takže energii nelze tak dobře využít v následujícím stoupání k Hochperku.

Strava (už ne Endomondo pro dlouhotrvající ač komunikované, tak neřešené problémy při měření) mě motivuje k rychlým výšlapům kopců a tento jsem si pro dnešek vybral. Je pěkně prudký a taky docela dlouhý. Jen jako šmouhu 😁 vnímám z gruntu opravovaný, ještě nedávno před zřícením zámeček Hochperk, stoupání ale pokračuje ještě kousek k PP Kateřina. Kolem PP Bašta pak sjíždím po modré do Stupna. Přes údolíčko pokračuji do lesů s 500 m nad mořem a lehce zpevněnou lesní cestou do Nového Dvora, což je taková zapadlá vesnička. Přes podobně velkou, ale na větší silnici, Vítinku, pokračuji sjezdem do Bušovic. Příště, až se nebude stmívat, to zkusím lesem přes Kokotsko. Z Bušovic do Smědčic je to kousek, hned na začátku odbočuji vlevo a zkouším zarostlou cestu do Nové Huti. Kupodivu to nakonec šlo projet, cesta hezká, jsem rád, že jsem ji objevil. V Nové Huti brodím Klabavu, kde kupodivu není moc vody.

Z Dýšiny jsem zvolil cestu mezi poli k Červenému Hrádku. Poprvé se mi stalo, že cesta je zoraná a pole "neprůjezdné". Odmítám se vracet a zkouším se z toho vymotat různě. Nakonec musím brázdou. Pole prosycené chemií se jako obvykle okamžitě balí na kola, no co no... Kousek po silnici do Hrádku, pak Újezd, dálnicí ke sv. Jiří pod novou tratí a pak už po CT 3 k pivovaru, na Šumavskou, k Ježíškovi a za nemocnicí na Bory.

Celkem 62 km, převýšení poměrně slušných 1100 m, ale odpovídá to tomu, jak se cítí nohy. Terén relativně náročný a počasí parádní-po dešti není dusno.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Vodopád Dírka
Vodopád Dírka



Žádné komentáře:

Okomentovat