čtvrtek 23. května 2024

Kaple Panny Marie Pomocné Radčice

38 km
10. 3. 2024
 
Náročnost: Malá
Převýšení: 400 m
Terén: Polní cesty a asfaltky
 
Plzeň-Pod Záhorskem - roudenské prameny - Zadní Roudná - Lopatárna - po NS Údolím Úslavy Lobezský park - střelnice Lobzy - Slovany - Doudlevce - Borský park - po žluté podél v. n. České údolí - Nová Hospoda - Pekelný rybník - Křimice, Na Horničce - Vochov - Červený mlýn - Malesice - po zelené kaple Panny Marie Pomocné - Radčice - studánka Čumperka - ekodukt Regensburská - Sylván - nad zoo Lochotínský park - Pod Záhorskem
 
 
Rozvážím svatební oznámení a dnes okruhem přes Plzeň bych mohl obstarat možná 5 hostů. Na kolo není žádné teplíčko, ale jet se dá dobře. Ze Záhorska mířím k roudenským pramenům a protože nechci jet po asfaltkách, zkusím znovu, zda se nedá projet pěšinkou za chatami v Zadní Roudné. Nic se nezměnilo, mezi chatami a pivovarským vodním zdrojem se musí po zoraném poli. Nakolejím se na cestu, pokračuji po Jateční ulici a pak podél Úslavy k Lopatárně. Docela dlouho jsem nejel podél řeky, takže se těším na pěšinku po pravém břehu pod Rokycanskou až k Lobezskému parku. Vzpomínám na podzimní srážku s nutrií, která se mi přihodila v těchto místech, ale dnes za světla mě snad nic podobného nehrozí. Za Rolnickým náměstím je to ke střelnici už po asfaltce, pak ale odbočuji na lávku a stoupám pěšinkou nad Stock Božkov na Petrohrad. První oznámení předáno, teď projet Částkovkou a Liliovou ulicí k Doudlevecké lávce, pak Bory k dalším hostům.

Už se těším mimo sídliště do Borského parku. Brzy projedu k mostu přes železnici, kde se spojuji se žlutou turistickou trasou a čeká mě super singl na břehu Borské přehrady. O kilometr a půl později křižuji silnici a vzdaluji se od vodní plochy, stoupám do lesa nad Valchou, ale stále po žluté. Je tu zbytečně vyspravené cesta, ale aspoň že není asfaltová. Za jednou z mála zbývajích budov po bývalých kasárnách se žlutá stáčí k Valše, já naopak k Nové Hospodě. Přejedu dálniční přivaděč po lávce, ale za ní jedu na připojovací pruh. Na kraji lesa jsou nezamčená vrata, kudy se dá projet na pěknou lesní cestu. Už je trochu zarostlá, protože v běžném užívání brání ta vrata, ale pořád se dá projet a vydat se tak severozápadním směrem v podstatě za nosem postupně z kopce k Pekelnému rybníku. Za ním vyjedu na silnici, ale na nejbližší odbočce zas sjíždím vlevo, abych vystoupal k polím před Křimicemi. Dostávám se tedy na Horničku. Nesjíždím do vsi, před statkem se vydávám po polní cestě, která mě dovede mezi Vejprnice a Vochov. Bývá hodně rozbahněná, ale dnes to docela jde projet. Pokračuji do Vochova, kde mám udám další pozvánku, a začnu se vracet domů.

Sjíždím k Červenému mlýnu a pak po hezkém singlu podél řeky do Malesic. V Malesicích jedu k rybníkům Dravý I a II, poté projedu memzi domky na zelenou a za kopcem po pěkné nezpevněné cestě mě čeká dnešní cíl, a sice kaple Panny Marie Pomocné kousek před Radčicemi. Vzpomínám, kdy ještě lidi měli v hlavách mozky a nebyla tu vyasfaltovaná dálnice. Pokud chcete jet hezkou cestou, musíte přes kopec. Protože jsem toho dneska tolik nenajezdil, z Radčic se vydávám ke studánce Čumperce a od ní stoupáním k západnímu obchvatu, i když vím, že to stoupání bolí. Přejedu obchvat po ekoduktu a zbývá poslední úsek před Plzní, nádherný singl pod Sylvánem. Jak není krásné počasí, dá se to tu pěkně svištět a nikdo tu nepřekáží. Nicméně je bahno, takže na rekordy to dnes nebude. Pak už jen sjedu nad zoologickou zahradou do Lochotínského parku a projedu pod Karlovarskou třídou do Záhorska.

Pěkné 38kilometrové vyvětrání, 400 m nastoupáno, průměrná rychlost 19,1 km/h, nic dramatického...


Kaple Panny Marie Pomocné - Radčice


 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat