pondělí 2. prosince 2019

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a zámek (Mladoboleslavsko)

26. 9. 2019
42 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 500 m
Terén: Lesní cesty, asfaltky

Mladá Boleslav - Česana - po červené Michalovice, Debř - po zelené Hrdlořezy, Bukovno - Velký Řečkov - po červené Klokočka, Maníkovice, Klášter, Mnichovo Hradiště - po CT MHC jez Ptýrov, pískovna Veselá, Veselá - Bakov nad Jizerou - Podhradí - Debř - Radouč - Staroměstské náměstí


Čeká mě sice celkem chládek, ale na výlet se těším. Zkusím ještě dojet do Mnichova Hradiště, beru si s sebou světla. Ze Staroměstského náměstí sjíždím k Česaně, na pravý břeh Jizery. Zde klasicky po cestě mezi tratí a řekou projíždím přes Michalovice do Debře. Zde začínám stoupat po zelené do Hrdlořez pěkně výživným stoupáním. I do Bukovna pokračuji po zelené. Je to pěkná cesta, kousek vede přes údolíčko směrem na Předlišku, pak se dostávám na větší polní cestu, kde jezdí poměrně dost aut. Bukovno projíždím po silnici směrem na Dolánky. V pravotočivé, téměř 90° zatáčce však pokračuji na nenápadnou lesní cestu v původním směru. Párkrát už jsem tudy zamířil, tak vím, že na křižovatce 5 cest musím mírně vpravo a takovým korýtkem sjedu k silnici z Bakova do Bělé.

Silnici křižuji a vjíždím do Velkého Řečkova, který čítá asi pět budov. Dále pokračuji po červené turistické značce kolem Klokočky, stoupám do Maníkovic a po nefrekventované silničce se blížím Klášteru. Nejedu přes centrum, projíždím pod pivovarem v říční nivě do Mnichova Hradiště. Zkusil jsem zámek objet ze západu, což bylo překvapivě možné a dostal jsem se tudy i do zahrad a ke kapucínskému klášteru.

Je už znatelně šero, tak se začínám vracet. Bohužel ne moc rychle, rozhodl jsem se projet strání nad Nedbalkou, kde vzniká park. To je kámen úrazu, měly tu být značky, cesty, ale jedno tu není vůbec, druhé tak z poloviny. Po CT MHC (ani nevím, jestli je tu značená, není to moc spolehlivé) a každopádně po asfaltce k jezu Ptýrov, kolem pískovny Veselá. Vesnici Veselá projíždím po louce na západní straně. Cesta se trochu kroutí, ale dá se říct, že není kam sjet, pokud chcete do Bakova jako já. Už rozsvěcím světla, na díry v cestě přestává být vidět. Centrum Bakova jsem projel do Riegrovy ulice, ta vypadá nejnadějněji, když chci k lávce připojené k železničnímu mostu přes Jizeru. Už je opravdu tma, takže se do Boleslavi vracím po silnici přes Podhradí, Dalešice a Debř. Až tak mě to tu nebaví, ale do terénu se nepouštím, ať se ještě někde nezabiju.

Z Debře stoupám na Radouč a pak přes Karmel zpět na Staroměstské náměstí. Vyšlo to na pěkných 42 km s průměrnou rychlostí 20,1 km/h a převýšením téměř 500m.

 Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati 
 
Zámek Mnichovo Hradiště
Kapucísnký klášter Mnichovo Hradiště

Žádné komentáře:

Okomentovat