pátek 31. května 2019

Klokočka (Mladoboleslavsko)

23. 5. 2019
40 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 500 m
Terén: Asfaltky, lesní cesty

Mladá Boleslav - po červené Podlázky, Debř - po modré myslivna Důl - Čistá - po červené Bělá pod Bezdězem - po zelené Bílý kámen, Bílý kříž, Klokočka - po červené Bakov nad Jizerou, vodárna Bradlec - Těšnov - Kosmonosy


Předevčírem mi plány zhatil déšť, dnes už jsem se na Klokočku vydal. Příliš kreativity, kudy se tam dostat, nelze očekávat. Tolik cest tu není, ale něco se přecijen najde.

Ze Staroměstského náměstí sjíždím k Jizeře a červené turistické značce. Pokračuji proti proudu přes Podlázky a pod Michalovickou putnou, na kraj Debře. Zde odbočuji vlevo, na modrou turistickou a po rozbité cestě pozvolna stoupám k myslivně Důl. Pozvolna-to se rozhodně nedá říct o kopci od myslivny ke vsi Čistá, ale s tím se počítalo. Nejedná se o dlouhý úsek, za chvíli jsem v polích a nabírám rychlost. Opět najíždím na červenou turistickou značku, po níž křižuji státní silnici na Českou Lípu a sjíždím k nádraží Bělá p. Bezdězem. Hned za kolejemi odbočuji vpravo na zelenou turistickou značku, ta mě totiž přes tři kratší, prudší kopce dovede až k rozcestí Bílý kříž. To je nejhezčí úsek cesty, jel lesem po slušných cestách, pěkně chládek... Není to úplně přímá cesta, ale to rozhodně nevadí. Navíc se pak dlouho pozvolna sjíždí ke Klokočce. Až na to, že je tu vždy chladno, je to skvělé.

za ty tři roky, co jsem tu nebyl, se Klokočka nezměnila, pořád zůstává uprostřed lesů hezká, romantická. I další úsek, po červené přes NPP Řečkov, je hezký. Zkoušel jsem ještě projet kolem jezu Malá Bělá, ale nejde to. Bakov objíždím západní stranou v lukách u řeky a na červenou se napojuji na konci města. Po břehu Jizery jedu úzkou pěšinkou až k vodárně, kde jsem se rozhodl vystoupat do Bradlce. To abych mohl projet přes Těšnov do Kosmonos, kterému jsem se doposud vždy vyhýbal. Znamená totiž, že bude třeba jet hodně dlouho městem. Ale dá se projet kolem koupaliště a místy po louce, místy po ulici až na kraj Mladé Boleslavi. Přes město už je to pak stejně jedno...

40 km, to jsem si musel udělat ještě kolečko na náměstí. Střední obtížnost dávám kvůli technicky náročnějšímu výjezdu od myslivny Důl a singlu nad Jizerou, jinak pohoda a ani převýšení není velké.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Klokočka



Žádné komentáře:

Okomentovat