úterý 6. listopadu 2018

Klášter Hradiště nad Jizerou

23. 8. 2018
41 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 650 m
Terén: Místy náročné singly, cesty, silnice

Mladá Boleslav – Radouč – po modré Bradlec – po červené Bakov n. Jiz. – Veselá – po CT 17 Mnichovo Hradiště – po červené Klášter, Maníkovice, Klokočka, Velký Řečkov – Bítouchov – Dalešice – po CT 17 Debř – Michalovice – U Česany – MB


Vyjel jsem si s cílem v Kláštěře, nějak jsem si neuvědomil, že je to ta ruina, kde se dělá pivo. Ale cestou bylo více zajímavostí. Ze Staroměstského náměstí jsem jel přes Boleslav na Radouč, pak jsem po modré vystoupal do Bradlce. Sjezd začal po silnici na Chudoplesy a pokračoval maximální ztrátou výšky, sjel jsem až k Jizeře. Jel jsem singlem po levém břehu, částečně po červené až do Bakova. Odtud jsem to vzal kolem koupaliště štěrkovou a poté polní cestou do Veselé. Vesnici lze de facto úplně minout, tak jsem to také udělal. Před pískovnou se dostávám na cyklotrasu MHC, po níž jedu kolem jezu Ptýrov na kraj Mnichovo Hradiště. Z Lesní ulice vede pěšina dolu k řece, je to zkratka, ale jde se po schodech.

To už jsem ale na červené turistické značce a tu sleduji až do Kláštera, kde mě čeká stoupání a nahoře kostel a bývalý zámek. Přehoupnul jsem se přes ostroh a do druhé poloviny výletu. Od Zábradky musím zas stoupat po silnici, křížem přes silnici na Ralsko a pak kolem obří obory Klokočka po červené přes Maníkovice. Zde to pěkně odsýpá a do Klokočky se sjíždí, je to stále po proudu. Ve Velkém Řečkově odbočuji vpravo, přes trať i přes silnici Bělá-Bakov na nenápadnou cestičku vzhůru lesem. Je kamenitá, nejede se tu dobře, ale je to užitečná spojka směrem na Bítouchov. Z Bítouchova jsem chtěl sjet k Jizeře na úroveň Josefova Dolu. Bohužel se mi to nepovedlo, cesty moc neodpovídají mapě. Dojel jsem tedy do Dalešic.

Do Dobře jsem tedy jel delší dobu po silnici, což mě úplně netěšilo. Do Michalovic jsem to vzal cestou podél řeky a pak po červené. Od Podlázek jsem pak jel kolem vodárny na lávku u Krásné louky a po Ptácké dojel k hradu. Klášter je takový…no řekněme sešlý, ale Klokočka, Mnichovo Hradiště a Pojizeří je moc pěkné, zvláště na cestách mimo silnici. Udržel jsem průměrnou rychlost na 19,9 km/h.
 

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Klášter; kostel Narození Panny Marie
 

Žádné komentáře:

Okomentovat