pátek 2. srpna 2024

Komárova vyhlídka - Vysoká

42 km
15. 5. 2024
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 650 m
Terén: Polní a lesní cesty, singly, ve městě asfaltky
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Lochotínská ul. - Lochotínská lávka - Štruncovy sady - Šafaříkovy sady - po pravém břehu Radbuzy papírna, Škoda park, Bručná, Hradiště - po NS Údolím Úhlavy Radobyčice - Podhájí - Valík - po červené Štěnovice - po pravém břehu Úhlavy Čižice - po žluté Nebílovy - po zelené Předenice - Komárova vyhlídka - Jelení vrch - Vysoká - Útušice - Výsluní - Slunečná lávka - Borský park - Bory - Na Hvězdě - Techmania - Kalikovský mlýn - ul. Pod Vinicemi - Pod Záhorskem
 
 
Dostal jsem se v poslední době na kolo docela často, to je příjemné, a vyrážím i tuhle středu. Vyšťoural jsem zas někde v mapě, že na Vysoké u Jeleního vrchu je "Komárova" vyhlídka. Myslím si, že už jsem tam kdysi byl, když to ještě nemělo pojmenování a žádná vyhlídka tam nebyla, protože nebyly vykácené stromy. Omrkneme to a uvidíme.

Musím přes celé město, takže sjíždím do centra přes Lochotínskou lávku, na dohled Štruncovým sadům, Šafaříkovými sady k Radbuze a pak už po jejím pravém břehu kolem oblasti U Ježíška, kolem papírny, pod  tenisovými kurty pod Malostranský most, za Škoda parkem a pak po panelce k Vokounově lávce. Pojedu do Hradiště horem, přes hradiště s malým "h". Po zbytečně vyasfaltované NS Údolím Úhlavy se dostanu do Radobyčic, projedu do Podhájí a protože abni tak odlehlé části jako je chatová osada pod Valíkem se nevyhlo asfaltování, začal jsem jezdit pěšinkou lesem. Díky bohu to zrovna tady jde, ale jsou desítky míst v Plzni, která jsou neuváženě trvale zničená. Trochu zarostlou cestou se vracím na červenou turistickou trasu kousek pood vrcholem a pak už rozbitou kamenitou cestou klesám k obchvatu Štěnovic. Silnici v nepřehledné zatáčce překonám a pokračuji sjezdem nejhezčí částí vsi. Tímto směrem se dá velice brzo zase najet na nezpevněnou cestu na louce před fotbalovým hřištěm. tady se jede parádně, objedete hřiště na břehu řeky, překonáte náhon a pod chatami by se dalo jet dál přímo nad řekou směr Čižice. Jenže je tam nějaká páska. Už už jsem se chystal ji přelézt, ale zrovna tam přicházeli hasiči postarat se po život a majetek ohrožující strom. Vydal jsem se tedy zpátky do obce. Vrátit zpět se dá až Modřínovou ulicí, pak už si můžete znovu užívat nádherného singlu. Dokonce jsou tu opravené mostky přes takové odvodňovací kanály, takže bomba. V Čižicích se dá podle mapy vystoupat přímo na náves, tak jsem to vyzkoušel. Serpentinami sjedu k potoku a v zatáčce u koupaliště opět experimentuji s pěšinkou prudce vzhůru ke hřbitovu. Kousek je to přes pole, ale lidi tu evidentně chodí, je to tu vyšlapané a je sucho, takže bez problému. Od hřbitova už pojedu po žluté nejprve písčitou cestou mezi poli mírnějším stoupáním, skrz malý háj, znovu polem a pak v lese  docela nepříjemnným kopcem nad Nebílovy. Na rozcestí u kaple odbočuji vpravo. Vítr mi fouká do zad jako zběsilý, takže je to jízda! Co si pamatuju, sjezd do Předenic nebyl úplně v nejlepším stavu, ale teď je úplně v pořádku, takže čistá radost. Za mostem jsem vlastně n anejvzdálenějším bodě výletu, začínám se vracet, ale cíl mě teprve čeká. A budu si ho muset zasloužit.
 
Přede mnou je totiž šťavnaté stoupání kolem chat a pak dalších necelých 150 výškových metrů. Nejprve po větší cestě na severozápad, to se jede vcelku dobře a v tempu. Pak ale každá mapa ukazuje něco jiného, v posledních 10 letech se tu hodně těžilo a leccos se měnilo. Nakonec z rozcestí, kde "moje" cesta odbočuje o 90° vlevo, vybírám pochybnou možnost mírně vpravo. Nakonec jsem projel, ale bůh ví, jak by to dopadlo, kdyby nebylo zpomalené jaro a vegetace byla vzrostlejší. Prudký kopec v horkém dni lesním průsekem dá zabrat a končí až u křížku pod Smutným koutem. Tady se také napojuji na zelenou, která mě dovede na hřebínek, kde je vychozená pěšinka, kteoru nejspíš hledám-protáhnete se pod borovicemi a jste na Komárově vyhlídce. Nad údolím Úhlavy je to docela vysoko, takže rozhled je tu hezký😊 Na dlouhé rozjímání to ale nevidím, vracím se tedy na zelenou, která vede na Jelení vrch a pak na vrchol Vysoká. Protože trail po zelené znám, zkouším to kousek vedle, ale obě cesty vedou ke svatému obrázku, odkud se vydávám dlouhým sjezdem k Robčicím. Ty ale vlastně minu, takovou pěknou pěšinkou za silnicí podél chat projedu rovnou do Útušic. 

Za Útušicemi stoupám po frekventované, ale dnes docela v pohodě silnci k dálnici a pak k nájezdu na přivaděč u Litic. Kousek za ním ale samozřejmě sjíždím na panelku a pokračuji na Výsluní mimo provoz. Výsluním projíždím k Slunečné lávce, pak zas vzhůru Borským parkem ke Slavii, na bývalou konečnou tramvaje a následně mě čeká průjezd městem přes Hvězdu, k Techmanii, přes Husovo náměstí ke Kalikovskému mlýnu a pak po lučních pěšinkách na kraj Lochotínského parku. Za podchodem už mě čekají poslední metry domů do Záhorska.
 
Pěkný slunečný výlet, 42 km, dvě hodinky na vyvětrání se 650 nastoupanými metry. Průměrná rychlost 20,4 km/h. 
 
 
Komárova vyhlídka na Vysoké

Komárova vyhlídka na Vysoké

 

Žádné komentáře:

Okomentovat