pondělí 30. září 2013

Fichtelberg

28. 9. 2013
48 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Vysoká

Suchá-Nad Suchou-Karásek (spodní stanice lanovky Neklid)-po žluté Stráž nad Jáchymovem-po NS Jáchymovské peklo Cihlena-důl Eduard-po červené Pod Špičákem-Tellerhäuser-po modré Fichtelberg-po červené Oberwiesenthal-Loučná-po červené Meluzína-Suchá


Tak jsem si zas jednou odpustil friday-to-sunday kalbu a jel jsem radši na kolo do Krušnejch hor, zřejmě jeden z posledních slušnejch víkendů na kolo v tomhle roce, a nelitoval jsem:)

Hned ráno nás probudilo sluníčko, ale jinovatka všude kolem nás nenechala na pochybách, že na letní oblečení to nebude. Ze Suchý u Jáchymova jsme vyrazili nahoru (kam jinam) k zelený turistický vedoucí do Jáchymova. Pár kilomatrů jsme tedy sjížděli, ale zelený jsme se nedrželi, jeli jsme k dolní stanici lanovky Jáchymov-Klínovec a k Hájence pod neklidskýma sjezdovkama, kde už se opět stoupá. A připojuje se žlutá turistická. Po té jsme dojeli až nad Jáchymov na vrcholek jménem Stráž (fotky). Dál jsme chtěli po zelené na Boží Dar, ale ta existuje jen v naší mapě, takže jsme pokračovali kousek po silnici a odbočili k NS Jáchymovské peklo. No nevim, jak ta je značená, ale potkali jsme zkrátka opět žlutou turistickou, tak jsme si řekli, že to je jasná volba, navíc měla dobrej směr. Neměla ale vůbec dobrej povrch-kameny, kořeny, větve, sem tam částečně potůček, takže nejlehčí převody a váha dozadu prosim. Když jsme se vydrapali nahoru, zasloužili jsme si vrcholový pivo na Cihleně. Na sluníčku se dalo ještě sedět venku, ale vzduch měl tak 9°C, takže když jsme pak sjížděli k dolu Eduard, docela jsme mrzli.

Nesjížděli jsme ovšem dlouho, takže na zimu jsme nenaříkali. Vydali jsme se lesem k Abertamský zatáčce, kde jsme se napojili na cyklostezku vedoucí kolem božídarskýho Špičáku a víceméně se drželi červený turistický. Do Božího Daru jsme ale nedojeli, radši jsme se ještě vydali do Tellerhäuseru, odkud vede modrá turistická až na vrchol Fichtelbergu-několik kilometrů stoupání po lesních cestách, kde i touhle dobou je poměrně dost lidí. Na Fichtelbergu (1214 m.n.m.) jsme se v závětří na sluníčku u piva vyhřáli a jali se sjíždět brutálním sjezdem do Oberwiesenthalu. Ona cesta je určená pro monsterkoloběžky, takže je dobře udržovaná a dá se to po ní valit, pak se navíc dokonce napojí na asflatku a tak se sjíždí jedna radost (pokud máte v tomhle podzimnim počasí bundu a rukavice navíc;) ).

Promotali jsme se Oberwiesenthalem a zase začli stoupat z Loučný pod Klínovec k hotelu Nástup. Bohužel tady už se mi vybil telefon, takže zbytek cesty chybí na Sportstrackeru. Stoupák je to pěknej, ale po krásný silničce, takže se to dá zvládnout. Od Nástupu se jede směrem na Měděnec po silnici (a červený turistický) k Meluzíně, odkud už vede spousta lesních cest k Suchý, tentokrát jsme to vzali kus po skimagistrále a pak po cyklotrase 2005.

Průměrná rychlost 15,3 km/h nevypovídá o naší špatné morálce jako spíš o náročnejch až extrémních terénech, kterejch je všude v Krušnejch horách habaděj. Tenhle den se skvěle poved, jelikož nebyla nijak zvlášť velká zima. Ještě bych zmínil nastoupanejch skoro 1500 metrů (s dopočtem zbytku trasy) :)


http://app.endomondo.com/workouts/488143070/20482649

Panorama Jáchymova s Mariánskou

Centrum Jáchymova ze Stráže

Jáchymov - Šlikova věž, radnice, kostel, důl Svornost

Fichtelberg, 1214 m.n.m.

Žádné komentáře:

Okomentovat