pondělí 28. prosince 2015

Ejpovické jezírko, Klabava

26. 12. 2015
42 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Vysoká

Škoda park-Čechurov-Koterov-Stradiště-po žluté Na Pohodnici, Ejpovice, Ejpovické jezírko-Ostrý kámen-Smědčice-Chrást-Dolanský most-po zelené Bukovec-po CT 2151 Doubravka-Lobzy-Slovany-Bory


Už je to docela trapný ty letní teploty v samém prostředku zimy, ale co se dá dělat, stále je tu kolo:) Ani teplého oblečení netřeba, když svítí slunce... V půl třetí mě čeká beachvolejbal a tak jen krátká projížďka u Plzně:

Nejprve sjíždím ke Škoda parku, vyhoupnu se pod Homolkou do Čechurova a pokračuji přes Koterov směrem na Plzenec. Těsně před dálnicí se vydávám do prudkého kopce s větrem i sluncem v zádech po údržbářské cestě. Tady končí veškerá sranda, v jedné vrstvě dlouhého rukávu funím vedrem. Příjemný chladný větřík mě čeká až o dobrých 100 m výškových dál. U obalovny přejíždím přes dálnici, ale pokračuji dál podél ní, dokud se nenapojím na žlutou turistickou trasu, která mě protáhne pěkným terénem lesem přes Phodnici nad Kyšice, odkud se sjíždí přes Ejpovice až k vodní nádrži.

Obdivuji Ejpovické útesy i ústí Klabavy do jezírka (foto) a stoupám směrem ke vsi Klabava. Ze žluté odbočuji zhruba v půlce kopce a zkracuju si tak cestu k Ostrému kamenu u Kokotských rybníků. Cesta je kupodivu poměrně dobře sjízdná, ač značně stoupá. CT 2159 jen křižuji. Od ní vede velmi pěkná, převážně asfaltová cesta bez aut až k silnici Litohlavy-Smědčice. Profilem je však poměrně náročná, zvlášť pak, když si ještě pár metrů zajedete k samotnému Ostrému čertovu kameni (474 m. n. m.).

Cestou je možné se stavět jedště u Kokotské studánky nebo si jednou ze dvou cest zkrátit výlet a sjet do Nové Hutě. Já dojel až k silnici a sjížděl...no vlastně až před Chrást. Rychle jsem jím projel a pokračoval k Dolanskému mostu. Zrady netuše jsem se vydal velkou (zdánlivě rychlejší) cestou k Bukovci. Takže jsem se kroutil lesem, až jsem skončil v houští mezí ostružiním. Probojoval jsem se k ostrohu asi 70 m nad řekou, odkud jsem naštěstí viděl osvědčený skvělý trail po zelené. Zybtek cesty už jsem tedy neexperimentoval a dojel v tempu a mezi četnými výletníky přes Bukovec na Doubravku po CT 2151. Doubravku jsme projel rychlostí světla, jen tak mimochodem jsem si střihnul 6 setů beache v nové nafukovací hale v Lobzích, a kolem Úslavy, Cástkovkou a přes Doudleveckou lávku jsem se vrátil na Bory.

42 km za dvě hodinky, to by šlo. Dny jsou krátké, takže není čas na nějaké toulání. Výhodou je, že bez listí je vidět lecos, co se běžně celý rok schovává.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Brutální peřej Klabavy u Ejpovického jezírka
Klabava


Žádné komentáře:

Okomentovat