neděle 12. listopadu 2017

Buben, Nový most

23. 9. 2017
62 km

Obtížnost: Velká
Převýšení: 1400 m
Terén: 1/2 turistická stezka, 1/2 silnice

Plzeň-Na Hvězdě-Karlov-Nová Hospoda-po modré Vejprnice, Tlučná, Myslinka, Buben-po zelené Hracholusky-Rájov-Český mlýn-Nový most-Čerňovice-Luhov-Lipno-Písek-Město Touškov-Kozolupy-Vochov-Křimice-Skvrňany-Borská Pole-Bory


Nejdřív to vypadalo, že pojedu dopoledne s Danem, nakonec jsme vyrazili čtyřmužně v půl třetí odpoledne. Naplánovali jsme to k Hracholuskům. Sraz jsme dali u Adyho Na Hvězdě, vyrazili jsme tedy přes Goldscheiderovu na Karlov bývalou zahrádkářskou kolonií. Po staré silnici na Novou Hospodu a pak dlooouho po modré lesem do Vejprnic, přes kopec do Tlučné a pak stoupáním kolem koupaliště a opět horšími i lepšími cestami do Myslinky. Za ní vede modrá kousek po silnici, ale v ostrá  levotočivé pokračuje na sever a my se jí drželi. Projíždíme kolem obydlené samoty, pokračujeme přes hlavní silnici na Stříbro a to už se blížíme k zahrádkám U Chaloupků. Následuje superstrmé klesání k Bubnu. Chvíli dáváme pauzu a pak pokračujeme po zelené proti proudu Mže, technicky náročným stoupáním nad údolí a ještě náročnějším klesáním zpět k řece.

Původně jsme chtěli po zelené na Lipno, ale projeli jsme kolem lávky a hráz je zamčená, takže nic nebude. Jeli jsme tedy do vsi Hracholusky. Bylo to dost naslepo, ale kupodivu je na konci vsi mostek do pole a slušná cesta, přes návrší a lehce doprava sjezdem vede k podjezdu trati na kraji Rájova. Je tu spousta cest, správnou volbou se dá projet k Českému mlýnu. Sem tam se objeví malá šipka, která dost pomůže ztraceným cizincům v orientaci. Z lesní cesty na silnici vyjíždíme u Nového Dvora a konečně sjíždíme k Novému mostu. Vzpomínáme na legendární skoky do vody z tohoto mostu, ale to už máme před sebou táhlé stoupání nad Čerňovice. Zde poprvé odbočujeme doprava na Luhov. Mají tu oproti dřívějšku krásné silničky a tak to odsýpá. Pouze před Luhovem poněkud nepříjemné stoupání za Žebráckým potokem. Další úsek do Lipna je opět po hlaďounkém povrchu a tentokrát dokonce bez nepříjemného stoupání. Tak ještě přes Písek a pak po rovince a dlouhým klesáním do Touškova. Pro jistotu jsme to vůbec nešetřili a tak nám dole upadly nohy.

K Plzni se blížíme přes Kozolupy, podél Mže k Červenému mlýnu, nahoru do Vochova a po CT 37 do Křimic. Po CT 2157 a nad zahrádkami projíždíme lány na kraj Skvrňan. Po Regensburské se vracíme na Borské Pole, odkud už bez skrupulí dojíždíme na Bory.


1400 m převýšení se mi zdá trochu nadhodnocené, ale je pravda, že kolem Hracholusek to bylo nahoru dolu. Celkové hodnotím výlet s velkou obtížností, protože jsme moc neodpočívali a jeli dost v tempu. Trochu víc odpočívat a byla by to pohodička. Přesto průměrná rychlost opět nedosáhla na celých 20 km/h.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati 


Zřícenina hradu BUben

Startovací foto

Žádné komentáře:

Okomentovat