čtvrtek 23. srpna 2018

Přehrada Hracholusky - vyhlídka

27. 5. 2018
60 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 1300 m
Terén: Náročný terén i stoupání, lesní cesty

Plzeň-Bory – Na Hvězdě – nám. Emila Škody – Zadní Skvrňany – Křimice – po NS Údolím Mže Malesice – Červený mlýn – Touškov – Dobronice – Zámecký mlýn – po zelené vyhlídka Přehrada Hracholusky – Hracholusky – Rájov – Pňovany – Burda – Úlice – Harabaska – Doubrava – Myslinka – Vochov – po CT 37 Křimice – Slovanské údolí – nám. Emila Škody – Na Hvězdě – Plzeň-Bory


Další květnový, dle teplot letní den, já se chystám na Hracholusky. Vybral jsem šedesátikilometrovou trasu. Z Bor přes město vilovou čtvrtí Na Hvězdě, k autobusovému nádraží, na Skvrňany, za atletickým stadionem k železniční stanici Zadní Skvrňany, pod trať a ke křimické Plzeňské ulici. Projíždím kolem zámku, pokračuji po NS Údolím Mže podél řeky polní cestou do Malesic, poté asi 300m po CT 2259 na Vochov, ale pak opět podél řeky neznačenou cestou. U Červeného mlýna jsem objevil malou lávečku-no, je to trochu o nervy, ale dostal jsem se na druhý břeh bez úhony. Pár metrů kukuřicí a pak už začíná cesta do Touškova.

Po CT 2295 pokračuji k hospodářství Dobronice, kde se dá projet a pokračovat podél řeky kolem chat až k Zámeckému mlýnu naproti Bubnu, kde dříve také stála lávka. Nyní se musí pokračovat až pod hráz. Měl jsem strach, kde skončím, ale asi stometrový úsek pod skalkami lze hladce překonat a dokonce ani žádný místní nenadával!:) Z rozcestí přehrada Hracholusky pokračuji po zelené neskutečně prudkým kopcem s náročným terén. Za chvíli ho budu zas sjíždět… jedná se ale o relativně krátký úsek asi čtvrt kilometru, pak je cesta vyspravená do úplné dálnice. A to vlastně až k vyhlídce na hráz, která však je poněkud zarostlá a tam, kde by byl nejlepší výhled, je postavený plot. Jakože cože?! Ale i tak to stojí za to.

Vracím se zpět, pod hrází překonávám Mži a stoupám do vsi Hracholusky. Napůl najisto jsem pokračoval skrz ves přes trať do polí, kudy se dá jet do Rájova. Cesta je tu lehce pofidérní, ale je a loni taky byla. Z Rájova vede zkratka k Pňovanům, pěkně stoupá, tomu se nedá vyhnout. Z Pňovan pokračuji k lomu, kde se vydávám vlevo do lesa a stoupám kolem kopce Burda, čímž se přibližuji K Úlici, jen asi posledních 500 m je po silnici. Za vsí stoupám do lesů kolem Harabasky, kde se připojuji ke žluté značce. Už jsem tu párkrát jel a tak se jí striktně nedržím, protože stejným směrem vedou i zajímavější a lepší cesty. Přibližně na rozcestí U Maška se vydávám po zelené do Doubravy, zde stěží někoho potkáte, to je příjemné.

Z Doubravy je značená cesta kolem zemědělského družstva do Myslinky. Pochybné je to od samého začátku, zhruba v půlce se cesta zcela ztrácí, díky sklizeným polím však lze pokračovat a dostat se ke konci cesty z druhé strany. Žádná velká radost tahle cesta není. Z Myslinky pokračuji dnes už starou známou cestou za průmyslovou zónou do Vochova. Byla tam snad značená i nějaká cyklotrasa, v mapě ale nic takového není. Z Vochova jedu vrstevnicovou CT 37 do Křimic, kolem Yorku a polem po CT 2151 na Vejprnickou ulici. Slovanským údolím se vracím do vnitřního města a stejně jako jsem vyrážel na začátku, se teď vracím přes Hvězdu na Bory.

Nebyl to úplně oddychový výlet, převýšení značné, prudké kopce na trase i náročný terén. průměrná rychlost 18,49 km/h

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Vyhlídka na přehradu Hracholusky


Žádné komentáře:

Okomentovat