středa 8. srpna 2018

Zámek Lužany na kole z Plzně

30. 4. 2018
81 km
Náročnost: Velká
Převýšení: 1500 m
Terén: Lesní cesty, hrubý asfalt, místy velmi náročný terén

Losiná – Nebílovský Borek – po modré Chouzovy – po CT 2125 Střížovice – po Ct 2143 Únětice – Na Hluboké – Čertovo břemeno – Chocenický Újezd – po žluté Bzí, Částkov – po červené Letiny – vrch Nevěrná – po CT 2191 Luh – po zelené Vlčí, Pískovce, Nezdice, Lužany, Dlouhá Lhota – Horušany – Oplot – Dnešice – Šavlice  - Chlumčany – po CT 34 Dobřany – Wartův mlýn – Měsíční stráň – Černý Most – Tyršův sad – Slunečná lávka – Borský park – Plzeň-Bory


Tento den jsem si nachystal pořádný výlet po jižním Plzeňsku, na celých 81 km to nakonec vyšlo. A to jsem vyrážel z Losiné, z Plzně bych to měl ještě o deset kilometrů dál.

Nenasytný po lesních cestách jsem vyrazil do Nebílovského Borku neznačenou cestou přes les, Borek jsem projel nejkratším možným způsobem hned v první zatáčce jsem pokračoval dál za ves k rozcestí Pod Nebílovským Borkem. pokračoval jsem totiž po modré do Chouzov. K rozcestí V Babších se stoupá, pak už je to polní cestou z kopce. Do Střížovic po silničce jsem bojoval proti větru, pak jsem se ale stočil opět na jih po CT 2143. Táhlé stoupání trvá k Hadovce, kde se jede kousek po silnici. Poté jsem ale odbočil doprava do lesů. Cesta se stáčí k Čertovu břemenu a klesá až k Chocenickému Újezdu.

Z Újezdu je značená žlutá turistická cesta, ale začátek je po poli, to už vím. Jak se pomalu dostávám k lesu, zlepšuje se to na pěšinku, ale začíná se dost stoupat, však taky míříme k 500 m nad mořem kolem kopce Suš. Žlutou neopouštím a ta zas vytrvale stoupá, křižuje silnici, vede skrz malou vesničku Bzí a utahuje až k Jezevčí skále, ta už je 609 m n. m. Odtud mě čeká sjezd do Letin. A jede se pořád slušně. Až do Částkova po žluté, pak doprava nenápadnou odbočkou a dalším prudším sjezdem do Letin kolem chatové osady.

Za Letinami, kde si můžete dopřát koupání nebo pivo z místního pivovaru, jsem začal dost stoupat, do Kbelnice. Zde by už měla být značená NS Čertovo břemeno, ale ta je známá tím, že je mizerně značená-a zde vůbec. Proplétal jsem se tedy po loukách a nějakých štěstím jsem narazil na cestu, kterou jsem chtěl. Vyhnul jsem se tak asi 1,5 km silnice. Do Újezda už jsem po ní ale skvělým sjezdem sjížděl. Bohužel bylo třeba odbočit… Kolem vrcholu nevěrná měla vést slušná cesta, to abych se vyhnul hlavní silnici Přeštice – Nepomuk. Hmm, párkrát jsem zabloudil, najel nějaký ten kilometr navíc, vychutnal si špatný terén a jel přímo přes vrchol, ale nakonec jsem to nějak trefil. Asi by bylo přesto lepší dojet až do Týniště.

Každopádně do Luhu už jsem sjížděl po CT 2191. Do Vlčí je to přes kopec po pěkné cestě po zelené. Tu následuji i dále, pod Loupensko, do Nezdice i po silnici do Lužan (zámek), až do Dlouhé Louky. Za Dlouhou Loukou jsem zvolil neznačenou malou cestu směrem na Horušany. Kupodivu byla dobře průjezdná a našel jsem správný směr bez větších obtíží. Za silnicí se cesta ještě zlepší a tak to rychle odsýpá. Kolem Horušan je krátký úsek po silnici, ale v zatáčce na začátku vsi jedu mírně doprava dna zarostlou pěšinku. To už není úplný med, ale do Oplotu přecijen dojíždím. Z Oplotu do Dnešic jedu přes pole dynamicky se měnícím prostředím-pokaždé tu jedu jinudy, protože tu nejsou žádné definitivní cesty.

Z Dnešic přes rybník Šavlice jezdím poměrně často, je tu místy náročný terén, ale hlavně že bez aut… Dojede se tak ke kaolince v Chlumčanech, bohužel ji nešlo projet skrz jako dříve, pokračuji tedy po silnici do Dobřan. Za náměstím a kamenným mostem je nejlepší jet hned vpravo a po pravém břehu, po loukách, se dá dojet až k Wartovu mlýnu pod dálnicí a volně pokračovat přes chatovou osadu Měsíční stráň. Ze Lhoty vede mnoho cest, tentokrát jsem pokračoval po pravém břehu Radbuzy do chat na Černém Mostě, přes lávku a stoupáním k Tyršovu sadu. ještě to nebyl poslední kopec, musím sjet ke Slunečné lávce v Borském parku a pak závěrem znovu vyšlapat na Bory od Radbuzy.

Průměrnou rychlost 19,86 km/h v takto náročném terénu považuji za dobrou, celkově jde určitě o náročný výlet.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati  

Zámek Lužany



Žádné komentáře:

Okomentovat