středa 15. dubna 2020

Zřícenina hradu Litice

25. 1. 2020
39 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 450 m
Terén: Polní cesty

Plzeň-Bory -  Na Hvězdě - CAN - po CT 37 Zadní Skvrňany - Vejprnice - Tlučná - U Fulínů - Sulkov - koupaliště Líně - Líňský rybník - Nová Ves - po CT 2259 důl Dobré štěstí - Wartův mlýn - Měsíční stráň - zřícenina hradu Litice - po CT 2151 Černý Most - Tyršův sad  Slunečná lávka - Bory


Jak letos vlastně neni žádná zima, pojedu i v lednu na kolo... Nepojedu nikam daleko, tak se cestou mrknu na zříceninu hradu Litice. Protože mířím na západ, jako obvykle sjíždím z Bor přes Hvězdu k Techmanii a autobusovému nádraží. Pak už se pouštím na CT 37 přes křimické louky a plynule najíždím na Regensburskou "ulici". Podjíždím železniční most, nadjíždím obchvat ke kynologickému cvičišti, ale ještě před elektrickým vedením odbočuji vlevo na polní cestu, která vede k CT 2151. Na jižním konci Křimic pak odbočuji vlevo na silnici do Vejprnic. Je to jen krátký úsek, než odbočím vpravo a pokračuji opět polní cestou nad obcí k vysílači.

Jednu táhlou zatáčku jedu po silnici Vochov-Tlučná. V následující, 90° levotočivé zatáčce však pokračuji rovně na lesní cestu. V tomto lese cesty vedou poněkud jinak, než je vyznačeno v mapách, ale to nevadí, není moc kam zabloudit a cest je tu skutečně mnoho. A tak asi za 700m odbočuji jednou dostatečně velkou, která vypadá, že míří do Tlučné. Skutečně míří tam, kam jsem si představoval a po krátkém techničtějším sjezdu ústí do ulice Pod Krimichem. Konečně po letech tu jedu jednou taky z kopce!

Z Tlučné mířím nahoru po modré, až k lesu. Vlastně jsem chtěl už původně trefit CT 2300, vedoucí ze vsi o pár bloků dál. Tak k ní mířím teď cestou podél lesa. Chtěl jsem vyzkoušet zkratku v lese, bohužel to dopadlo tak, že jsem musel pár metrů musel kolo nést na zádech. Následoval ještě kilometr po rozježděné polní cestě ke křižovatce cyklotras. Ony vlastně ty cyklotrasy moc k ničemu nejsou, zkrátka jsem odbočil vpravo směrem na Sulkov a zrovna tam vede i CT 2258 a 2259.

Dříve jsem o té cestě nevěděl, dnes jsem se na ni speciálně soustředil a dokonce koukám, že tu vede Naučná stezka Líňská okružní trasa - uff, to jsou krkolomné názvy. Cesta ale parádní, kolem koupaliště😊 A navazuje na moji oblíbenou cestu kolem Líňských rybníků, čímž se dostáváme do Nové Vsi. Za ní se znovu setkávám s CT 2259 a ačkoliv dříve jsme tu jezdili hodně často, už dlouho jsem tuhle panelku k dolu Dobré štěstí nevyužil. Slunce už zapadalo a pěkně přituhlo, ve sjezdu to bylo cítit.

Kousek jsem musel po silnici, ale zanedlouho sjíždím na cestu k Wartovu mlýnu a následně přes osadu Měsíční stráň. Po pravém břehu Radbuzy, pod viaduktem, pokračuji do Litic. Je tam docela záživné stoupání od řeky. V Liticích se ulicí K Ovčínu blížím ke zřícenině-stačí už jen vykrosit prudký kopec a jsem na ostrohu. Už moc světla nezbývá, ale panuje tu klidné atmosféra s hezkým výhledem na západ. Na Bory se vracím přes Černý most, po lávce po CT 3, Tyršovo sadem, znovu přes údolí Radbuzy přes Slunečnou lávku a na závěr stoupáním v samotném Borském parku.

Už se těším na horkou sprchu, ale byl to pěkný výlet. Snad napadne víc sněhu a bude na běžky, jak to má být... 39 km, 450 m převýšení, průměrná rychlost 19,6 km/h.

 Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Silueta večerního hradu Litice

Žádné komentáře:

Okomentovat