čtvrtek 20. ledna 2022

Auersberg, Kleiner Kranichsee

31. 10. 2021
41  km
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 900 m
Terén: Lesní a štěrkové cesty

Abertamy - Mezilesí - Bílá Bystřice - Perninský les - Horní Blatná - po Vrchové cestě Stráň - po červené Potůčky - Johanngeorgenstadt - Steinbach - po modré Auersberg - Sauschwemme - po zelené Kleiner Kranichsee - Korce - po Bučinské cestě Vlčí hora - Dolovina - Pernink - po Krušnohorské NS Rybná - Abertamy
 
 
Druhý den víkendu v Abertamech vyrážím po červené turistické cestě do Mezilesí, jako obvykle je tu bahno, s tím se počítá. K brodu na Bílé Bystřici nad Perninkem mířím po skvělé cestě napříč loukou pěkně z kopečka. Od potoka stoupám k silnici na rozcestí Roviny, kudy vede skimagistrála. Za silnicí pokračuje zelená turistická trasa. Tedy zřejmě pokračovala, protože teď už v mapě značná není, jen značky na stromech zůstaly. A o pár set metrů dál je zcela nepochopitelně přehrazena plotem. Soukromničení a bezohlednost dorazily už i do Horní Blatné. Náhradní cesta neexistuje, takže přehodím kolo a jedu pastvinou ke žluté turistické trase, Karlově stezce. Na druhé straně znovu musím přeskočit přes ohradník a konečně mohu pokračovat v jízdě do Horní Blatné. Projíždím přes náměstí a stoupám Lesní ulicí k fotbalovému hřišti, od něhož pokračuje Vrchová cesta po hřebínku kolem skalek Na Strašidlech a postupně se více a více svažuje k Potůčkům. Těžilo se tu, takže o bahno není nouze, jinak je to pěkná cesta.
 
Z lesa vyjíždím na louku nad rozcestí Stráň a zároveň po červené a Horské NS sjíždím přímo ke kostelu do Potůčků. Stejně jako včera se mi naskýtá pěkný pohled do údolí, hned si ho zkazím průjezdem vsi k přechodu. V mapě je od parkoviště značená červená a modrá stezka do horní části Johanngeorgenstadtu. Nějaká cedulka tam asi byla, ale moc používaně to nevypadá, měl jsem strach, abych neskončil někde v houští. Naštěstí jsem projel, ale prudký kopec nekončí. Eibenstocker Straße je pořádně příkrá až k parkovišti, kde odbočuji vlevo a jednou z mnoha cest projíždím lesíkem k Pferdegöpelu. Pak už po silnici nadjíždím Schwefelbach a o kousek výš jsou poslední ubytovací zařízení, končí silnice a pokračuje štěrková cesta do lesa. Nejedu po ní však dlouho, abych si užil trochu dobrodružství, zkouším projet zarostlou neznačenou zkratkou k CT EUEG1. Po cyklotrase je to už jen kousek z kopce so Steinbachu. Na Auersberg pak stoupám po nějaké modré, ale ani nevím, jestli je skutečně označená v terénu, na to moc spoleh není. Závěr na 1018 vysoký Auersberg je pořádně výživný. Příliš se nezdržuji, objíždím jen vrchol, abych se pokochal pohledem na Německo...a nějak podezřele se pode mnou houpe kolo😟 Ano je to tak, někde pomalu uchází, rozhodl jsem se, že ho zkusím dopumpovat a pojedu.
 
Ve sjezdu do Sauschwemme je totiž docela dobré mít všechno v pořádku, jel jsem přes 70 km/h. Křižuji silnici ze Steinbachu a začínám stoupat po zelené trase. Asi po kilometru zelená odbočuje doleva, tak já taky, i když jsem si nebyl moc jistý. Dojel jsem ale na Dreckspfüze hezkou lesní cestou a tam už to matně poznávám, takže jsem správně. Ještě asi půl kilometru po rovné cestě a jsem u Malého jeřábího jezera, tedy Kleiner Kranichsee s povalovým chodníkem přes rašeliniště a malou vyhlídkovou plošinou na konci. Jdu se tam podívat a ještě chvíli snad na té měkkotě vzadu dojedu. Cesta na Korce vede vpravo od restaurace a je neznačená. Docela dost se stoupá k vrcholu Bučina a pak se to táhlo nějak více, než jsem čekal. Celkem nějaké 3 km. Nechtělo se mi zastavovat, ale na Korcích už bylo opravdu nutné znovu nahustit zadní kolo. Naštěstí to zpět do Abertam už není daleko. Po Bučinské cestě to odsýpá, i když je to ještě přes dva kopečky. Od rozcestí Vlčí hora pak musím mokrou trávou podél serpentiny silnice a pak doprava po trase skimagistrály na rychlou šotolinovou lesní cestu. Netrvá dlouho a ze Šupenbergské cesty odbočuji mírně vlevo. Ano, stejně jako skimagistrála, v létě tu ale není ani ukazatel ani žádná trasa ani stopa pochopitelně, takže to člověka trochu znejistí. Dojel jsem nicméně bez problémů k vodárně a po louce jsem mazal do Perninku. Po asfaltce se mi do Abertam úplně nechtělo, tak jsem stoupal ještě po Krušnohorské NS přes Rybnou. Taky tu bylo nějaké bahýnko, ale šlo to zvládnout.
 
I těch dnešních 41 km mi udělalo radost, i za takovou chvilku jsem stihl nastoupat 900 výškových metrů a získat dokonce jeden KOM💪
 
 
 
Auersberg

Kleiner Kranichsee

 

Žádné komentáře:

Okomentovat