čtvrtek 27. ledna 2022

Muzeum na demarkační linii Rokycany

21. 11. 2021
53 km
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 800 m
Terén: Lesní cesty

Plzeň-Pod Záhorskem - Roudná - centrum Plzně - Prazdroj - most Milénia - Lobezská ul. - Božkov - V Pytli - po zelené V Zátiší - Pohodnice - exit 67 - samota Čilina - Němčičky - Vojenské muzeumn a demarkační linii - Kotlík - Kotel - přírodní rezervace Vojenské cvičiště - Němčičky - hájovna Čilina - Čílinské polesí - Pohodnice - Kyšice - po CT 3 Červený Hrádek, Újezd, u sv. Jiří - Zadní Roudná - Pod Záhorskem


Od posledního výletu uplynulo dost času, asi 3 týdny. Však už je taky pomalu čas na lyžování. Ale dnes to ještě nebude, i když je dost sychravo, je to na kolo. Chtěl bych omrknout Vojenské muzeum na demarkační linii na kraji Rokycan.

Vyjíždím se Záhorska přes Roudnou na Rooseveltův most a přes centrum pokračuji k pivovarské bráně. Nadjíždím ulici U Prazdroje a přes most Milénia se dostávám do Lobezské ulice, na jejímž konci se vydávám Vyšehradskou k Úslavě. Je příjemné, že je na břehu možnost jet po pěšince a vyhnout se tak asfaltce. U střelnice přejíždím na pravý břeh a po CT 2127 mířím do Božkova. Klasicky projedu ulicí Ve Višňovce, pod hřbitovem stoupám proti proudu Božkovského potoka a pak už je to téměř vrstevnicově asi kilometr k mostku přes široké umělé koryto v polesí V Pytli. Tentokrát jedu právě tudy a stoupám k zelené turistické trase, po níž se dostanu přes samotu u silnice V Zátiší k Pohodnici. Vrchol Pohodnice jsem ale objel z jihu a pak jsem pokračoval po větší rovné cestě k lávce přes dálnici nad Tymákovem.

Přes D5 jsem nicméně nepřejel, pokračuji po obslužné cestě podél ní k silnici Tymákov-Ejpovice. Vystoupám jen dvě zatáčky a u hřbitova odbočuji doleva na cestu podél lesa. Projíždím kolem rybníčku Výtez a protože se mi nechce klasicky pod Čílinou do Němčiček, zkusím projet po cestě nad samotou se dvěma domky k paralelní cestě z Mokroušů. Kupodivu se mi to povedlo a dokonce jsem celkem bez obtíží pokračoval lesem. Je tu menší stoupání než na cestě, která vede 300 m severněji. Přesto se něco nastoupá a tak potom Němčičkami sjíždím k hlavní silnici. Je to jen kousek k odbočce-obchvatu Kamenného Újezdu. A zde vpravo hned za křižovatkou je (dnes pochopitelně zavřené) Vojenské muzeum na demarkační linii. Exponáty tanků a letadel jsou přesto vidět.

Než vychladnu, vydávám se na cestu po modré k rozcestí Pod Kotlem. Bohužel jsem odbočil o jedno rozcestí dříve na neznačenou cestu vedoucí kolem ranče, takže jsem vyjel zpátky na silnici o něco dříve. Respektive jsem mohl projet po žluté, takhle to k ní mám ještě pár set metrů. Lesem tedy projíždím na rozcestí Pod Kotlíkem, kde odbočuji doprava na modrou do prudkého stoupání. Na okamžik musím ještě v serpentině na silnici, ale jinak pokračuji hezkou lesní cestou kolem Kotlíku. Samozřejmě si lze cestu k parkovišti pod Kotlem významně zkrátit, ale já si radši užil lesní cesty. Od parkoviště sice vede modrá turistická trasa, která celý kopec obchází po příjemnější cestě, ale já odtud už od dob, kdy tu žádná rozhledna nebyla, jezdím přímější cestou. Na rozcestí, kde modrá odbočuje vpravo, se vydávám vlevo a pak za sto metrů doprava do extrémně příkrého kopce neznačenou pěšinou. V horní části je spadlý strom, tak aspoň chytím dech😀 Rozhledna Kotel se před vámi zjeví celkem náhle. Moc lidí zde dnes není, na vrchol ani nejdu, protože jsem tam byl mnohokrát. Pouštím se rovnou do prudkého sjezdu a jako obvykle jsem netrefil ten správný směr modré, protože na rozcestí pod vrcholem má tři směry, všechny se záhy dost výrazně stáčí a zkrátka tady vždy šlápnu na bludný kámen. Hned mi ale bylo podezřelé, kam jedu, tak jsem se brzy vydal tou správnou cestou a sjíždím na rozcestí Pod Kotlem. Zde se vydávám doleva po žluté. Zdánlivě jasná odbočka vpravo asi po kilometru mezi dvě části výběhu přírodní rezervace Vojenské cvičiště není ve skutečnosti až tak dobře zřejmá. Trochu jsem tedy váhal, zda jedu správně v prudké, skoro vracející se odbočce. Brzy ale vidím vyhlídkovou plošinu zároveň sloužící jako nadchod propojení obou výběhů. Než se k ní dostanu, čeká mě několik bahenních lázní. Tady je bahno opravdu pořád.

K mému překvapení se pode mnou přímo ve chvíli, kdy jsem byl na schodech, prošel jelen. Pakoně, nebo co tu má být, jsem tu nikdy neviděl, ale aspoň jelen tu je😊 Vracím se do Němčiček, takže se zahřívám ve stoupání, pak se mi kupodivu povedlo trefit cestu k hájovně Čílina, to je tak nějak vrstevnicově na severozápad. Za hájovnou musím na nejbližší odbočce ve sjezdu jet vlevo a pak hned na zarostlou cestu vpravo, to už je do kopce. Tudy se nejlépe dostanu podél dálnice k Čílinskému polesí. Zpočátku horší cesta se postupně zlepšuje na zpevněnou. Od sjezdu 37 stoupám po zelené k lesu, pak pokračuji vpravo cestou podél přivaděče k lávce a za ní přes louku sjíždím do Kyšic. Dále si to moc nekomplikuju, po CT 3 stoupám k Holému vrchu, pak sjíždím do Hrádku, kolem Hrádeckého potoka do Újezdu, po asfaltové dálnici kolem Ejpovického tunelu ke sv. Jiří, po lávce přes Úslavu, k Masarykovu mostu, tedy přes Berounku a pak přes Zadní Roudnou zpět do Záhorska.

Chladný výlet to byl, fotky, stejně jako realita zcela bez barev, ale rád jsem se vyvětral na těch 53 km. Průměrná rychlost 18,3 km/h a nastoupané metry 830.


Vojenské muzeum na demarkační linii, Rokycany

Vojenské muzeum na demarkační linii, Rokycany

Vojenské muzeum na demarkační linii, Rokycany

Rozhledna Kotel

PR Vojenské cvičiště

 

Žádné komentáře:

Okomentovat