neděle 20. srpna 2017

Ticholovec

16. 7. 2017
60 km

Obtížnost: Střední
Převýšení: 1400 m

Plzeň-Výsluní-Litice-Robčice přes Kotlík-Vysoká-Předenice-po zelené Prusiny-Netunice-po žluté Hájsko-po červené Krasavce, Střížov, Kucíny-po místní NS Ticholovec a kaple sv. Vojtěcha-Příchovice-po žluté Přeštice-Dolní Lukavice-Horní Lukavice-Chlumčany-Dobřany-po zelené Nová Ves, Valcha-Borská Pole-Bory


Zaregistroval jsem v dosud nezmapované oblasti kapli sv. Vojtěcha. To by mi asi nezlákalo, ale blízký kopec Ticholovec mě svým názvem nadchnul:D

Je to celkem nedaleko, u Přeštic, a tak se chystam prokřižovat nějaká méně známá místa. Z Plzně se vydávám Borským parkem ke Sluneční lávce, prudkým výšvihem na Výsluní a pak podél přivaděče k nejbližšímu mostu do Litic. Přes vrch Kotlík jedu svou oblíbenou cestou do Robčic kolem dálničního sjezdu 80. Konečně po letech dodělali cestu remízkem a už se nemusí po poli, to je úleva:)) Jen před vsí je nově závora, škoda, že se musí ztrácet rychlost.

Robčicemi projíždím přímou cestou na Vysokou. Cesty se tu dost obnovují, takže mapa často neodpovídá. I tak jsem kupodivu trefil jednu z větších cest, co jsem potřeboval. Ve sjezdu se ke mně připojuje zelená turistická, které se pak držím celým klesáním do Předenic. Tam se povrch zhoršuje, ale jedeme na horském kole, že... Ještě hůře pak vypadá cesta vzhůru k Prusinám. Nikoho tu nepotkáte, to vám zaručuju, jen pasoucí se krávy a spoustu rozbujelého křoví. Projet se ale stále dá a tak můžu po žluté pokračovat přes Netunice do Mrtole. Odtude začíná cesta klesat a jede se pěkně. V Hájsku nad Snopušovami měním barvu na červenou, ale dál sjíždím až do Krasavec. Následuje rychlá polní cesta nad Vícovem, přes silnici a kolem bioplynové stanice. Pomalu se dostávám pod Ticholovec. Očekávám naučnou stezku, ale je značená nepravidelně a dost nenápadně, naštěstí tam až tolik cest nevede. Pod vrcholkem je místo odpočinku a kaplička sv. Vojtěcha.
Sjezd do Příchovic vede "někudy", jsou tam traily, takže je více možností, obvykle ale relativně náročných. Projíždím novou zástavbou, dostávám se na žlutou a loukou se přibližuji k Přešticím, odkud volím nefrekventovanou silničku do Dolní Lukavice a aktuálně rekonstruovanou a tudíž dočasně pro auta neprůjezdnou spojku do Horní Lukavice. Křižuji hlavní silnici a zkouším si cestu do Chlumčan zkrátit lesem přes kopec Ve Vrších. Kupodivu to vychází, ačkoliv místy se jede dost přes kořeny. Projíždím Chlumčany po silnici do Dobřan a do Plzně se vracím přes náměstí, po louce naproti mlýnu a následně přes kopec po zelené, lesem do Nové Vsi. I nadále je zelená hezká cesta lesem, tak si ji užívám i přes Valchu. Za Valchou pokračuji po až příliš pěkné cestě na Borská pole ke konečné autobusu 30. Zpět na Bory se vracím přes univerzitní kampus.

Taková nenápadná trasa, cílem teda není zrovna UNESCO památka, ale mně se to líbilo. Poslední dobou docela držím průměr kolem 20 km/h a ani tentokrát jsem se příliš nevzdálil na 60 km s docela výrazným převýšením.


Kaple sv. Vojtěcha pod Ticholovcem


Žádné komentáře:

Okomentovat