čtvrtek 31. srpna 2017

Zámek Loučeň (Mladoboleslavsko)

8. 8. 2017
46 km

Obtížnost: Střední
Převýšení: 400 m
Terén: Lesní cesty

MB-Štěpánka-po červené Karlův vrch-Chlum-Chloumek-Vinařice-Dobrovice-po červené Pěčice-Jabkenice-Loučeň-Rejšice-Kosořice-Libichov-Písková Lhota-Bezděčín-Sahara-MB


Zjistil jsem, že v dojezdové vzdálenosti z Boleslavi se nachází zámek Loučeň, nasměroval jsem to tedy po práci přímo tam, protože se areál údajně zavírá už v šest hodin. Žádné protahování trasy, z Boleslavi opět vyjíždím přes Štěpánku k dálnici. Po červené pak pokračuji přes Karlův vrch, ale když se červená vydává vzhůru doleva, já pokračuji rovně. V mapě to vypadalo jako lehké stoupání pod Chlumem, nicméně je to místy velmi prudký kopec. Zase ale dobře, že se tu dá vůbec projet. Chce to obezřetnost, zdá se, že některé úseky jsou dokonce udržované traily. Po náročném stoupání vyjíždím před Chloumkemn a NS PP Chlum a dále pokračuji po červené vlastně skoro až do Loučně. Po silnici vede červená přes Vinařice a Dobrovici. Za velkým odstavným parkovištěm odbočuje doleva a po rozbité polní cestě vede do Pěčic, asi 3 km.

Do Jabkenic se jede opět po silničce, proti silnému větru. Je to boj, ale předjíždím dva silniční cyklisty, takže na tom nejsem nejhůř ještě. Za Jabkenicemi je krásná lesní cesta. Jednou se kříží se silnicí a dál pokračuje přímo na Loučeň slušná cesta. Až od studánky Dobrá voda, asi kilometr po NS Loučeň, se cesta trochu zhoršila, ale stále bez větších problémů. K areálu zámku Loučeň se dostávám těsně před šestou, ale vydělal jsem na tom, že jsem proklouznul bez placení vstupného. Rychle jsem si obešel zámek, kouknul na dva labyrinty a vydal se na cestu zpět. A to směrem na Rejšice. Sice neznačenou cestou, ale kratší než po silnici a s nadějí, že se neztratí v půlce lesa. Výjimečně to vyšlo a tak skrz les projíždím mezi pole, stáčím se na sever, míjím Smilovice a dojíždím do Rejšic. Další vsí jsou Kosořice, na jejichž konci směrem na Voděrady odbočuji doprava do polí a dnes podruhé s podivem projíždím ke Svárovskému rybníku. Musí se tu přes koleje, to je jediná nevýhoda, jinak se jedná o horší polní cestu. U železniční stanice Dobrovice vjíždím na silnici, po které pokračuji až do Libichova. Křižuji hlavní silnici na Nymburk, z Černavky se dá dostat pod Strašnov, což neodmítám. A na následující křižovatce jedu stále rovně, již po asfaltu, do Pískové Lhoty. Z ní pak cestou do Bezděčína a kolem letiště přes Saharu k boleslavskému hradu.

Celkem 46 km, průměrná rychlost 20,44 km/h, takže pěkné tempo. Převážně jsem jel po pěkných cestách, za jediný náročný úsek považuji stoupání na Chlum.

 
Zámek Loučeň
 
Zámek Loučeň

Labyrintárium v Loučni


Labyrint Loučeň

Žádné komentáře:

Okomentovat