pondělí 7. října 2019

Malý Bezděz na kole (Mladoboleslavsko)

22. 8. 2019
52 km
Náročnost: Velká
Převýšení: 800 m
Terén: Lesní a polní cesty, asfaltky

Mladá Boleslav - Podlázky - po CT 17 Michalovice, Debř - po CT 8157 Důl - Bezvel - Březinka - po CT 0060 Valdštejnsko, Bezděz ž. st., Bezděz - Malý Bezděz - Bezděz - Dvůr - Hlínoviště - Dlouhý důl - po CT 8125 Plužná, Čistá, Důl - po červené Podlázky, Česana - Staroměstské náměstí


Na Bezděz se vracím celkem pravidelně, ale na Malém Bezdězu jsem dosud nikdy nebyl. A právě přišel čas, abych to omrknul. Vyrážím co nejdřív, je to daleko a v závěru dost do kopce. Ze Staroměstského náměstí sjíždím na Ptáckou a po malé nenápadné lávce za baráky překonávám řeku k vodárně. Pokračuji ke žluté turistické značce na kraj Podlázek a pak přes Michalovice po červené do Debře. Zde začíná táhlé stoupání po CT 8157 k myslivně Důl a dál údolím k Bezvelu. Byl to samozřejmě místy boj, proklestit se kupředu, ale lepší, než-li je někudy po silnici. Ani po několikanásobném pohledu do mapy jsem netrefil tu správnou cestu, ale vyškrábal jsem se prudkým stoupáním k poli za Plužnou.

Po CT 0060 pokračuji do Březinky už po silnici. Zde za návsí odbočuji na nenápadnou cestu dolu do údolí. Táhlým stoupáním v chladném údolíčku stoupám k Valdštejnskému lesu. Nikde nikdo, pěkná štěrková cesta, je dobře, že to odsýpá. o rovinaté cestě jsem co nevidět u rozcestí a hájovny Valdštejnsko. Lehce z kopce po Bezdězské cestě a sále CT 0060 pospíchám do části obce Bezděz, kde je železniční stanice. Odtud stoupám po vedlejší silnici do opravdového Bezdězu pod hrad, ve vsi už se stoupá velmi příkře. Až úplně nahoře je pěšinka, kde se dá pokračovat do sedla mezi vrcholky Bezdězů. To se nachází už skoro 500 m n. m. Cesta nahoru se i nadále stává ještě prudší, sypou se tu kameny a je tu kmen přes cestu. Nechávám tu tedy kolo a vybíhám pěšky poslední půlkilometr.

Jsem mile překvapen, jak pěkný je z Malého Bezdězu výhled na Bezděz i na Máchovo jezero i Kokořínsko. Vyhlídky jsou tu na všechny strany a při západu slunce to tu skutečně stojí za návštěvu. Bohužel mě trochu znervózňuje 25 km vzdálený domov. Rychle se tedy vracím, sjíždím zpět stejným singlem do Bezdězu a po CT 3045 do Dvora. Hledám cestu k Hlínovišti, měla by vést podél pole, ale je třeba sjet skoro až ke státní silnici, odbočit vlevo k lesíku a projet až na kraj vesnice, kde lze přejet frekventovanou silnici. Mířím k cestě podél trati, kterou jsem s nadšením objevil loni. Za Zadním Hlínovištěm jedu "po hraně" údolí až k zelené turistické značce, po které sjíždím právě ke trati v údolí Dlouhý Důl.

Je nutné do toho šlápnout, aby nebyla zima. Jedno z mála údolí, kde je cesta pěkná a ústí na silnici, kde se vydávám vpravo do kopce do Plužné. Koukám, že bych příště mohl vyzkoušet cestu kolem sportovního letiště do Čisté, nyní ale jedu po silnici, už je šero. Z Čisté sjíždí po červené. Je to pěkná techničtější cesta, bohužel jsem tu snad nikdy nejel za světla, takže jedu opatrně a pomalu. Přes Debř pokračuji stále po červené mezi tratí a Jizerou po pěšině k Česaně a poté nahoru na Staroměstské náměstí.

Zřejmě poslední z letošních delších výletů, 52 km, s průměrnou rychlostí 18,8 km/h. Na Mladoboleslavsko velmi velké převýšení, 800 m.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati


Velký Bezděz z MaléhoBezdězu

1 komentář: