čtvrtek 22. listopadu 2018

Hrad Bezděz na kole

6. 9. 2018
52 km
Náročnost: Střední
Převýšení: 1000 m
Terén: Lesní cesty
 
Mladá Boleslav, Ptácká – po CT 17 Debř – po modré Důl, Plužná – Dlouhý důl – Hlínoviště – Farský les – Bezděz – po CT 3045 Dvůr, Vrchbělá – po červené Bělá pod Bezdězem – po CT 0060 nádraží Bělá p. B. – po červené Čistá, Důl, Debř, Čejetičky, Mladá Boleslav


Delší dobu jsem se nebyl podívat na Bezdězu, tak jsem si jel připomenout tohleto jedno z nejhezčích míst v okolí Boleslavi. Vyjel sem po Ptácké ulici, po žluté do Michalovic a po červené do Debře. Dále jsem se vydal po modré turistické značce přes Důl. Za touto myslivnou se docela nepříjemně stoupá a zhoršuje se cesta. Před Plužnou se ale dojede k polní cestě a pak dokonce na silnici. Modrou pak nechávám zmizet směrem na Březinku, odbočuji o kousek dál doleva v zatáčce před železničním přejezdem. Zpočátku mám obavy, aby se cesta někam úplně nevytratila, jak je obvyklé u takových cest. Nakonec se z ní ale vyklubala úplně skvělá spojnice vedoucí podél trati minimálně do Hlínoviště. Zde tedy mapa těžce selhává, výjimečně ale naopak, tedy že cesta je, a dokonce dobrá, tam, kde není vůbec značená. Jede se převážně po lukách mezi lesy a do Hlínoviště je třeba vystoupat s údolí.

V Hlínovišti křižuji hlavní tah na Českou Lípu a pokračuji do Dvora. Nejedu hned přímo na Bezděz, tudy se budu vracet, mířím ještě přes farský les a k Bezdězu se blížím od východu po CT 3045. Závěrečné stoupání je výživné a od posledního baráku je z jakýchsi důvodů dokonce zákaz vjezdu na kole. Jet se ale dá ještě dalších pár set metrů a ve všední zářijový den samozřejmě široko daleko nikdo není. Poslední část výletu je skutečně třeba jít pěšky kvůli schodům a skalkám, ale to už jsem u druhé brány. Výhled před západem slunce je parádní, jak můžete vidět na fotkách.

Už se ale ochlazuje a za chvíli se bude i stmívat, tak rychle zpátky. PO CT 3045 do Dvora je to mžik, kolem Vrchbělé po červené je v lese už trochu hůř vidět, ale stále se spíše klesá. Vracím se na asfaltovou CT 3045, projíždím Bělou kolem rybníku Slon a po CT 0060 až k nádraží. Zde je třeba vystoupat po červené k Čisté. Do Boleslavi pak zbývají vlastně dva poslední úseky-po červené do Dobře a podél Jizery k Česaně. Aby byla změna, vzal jsem to ještě do Čejetiček a na Staroměstské náměstí vystoupal z jihu, pod hradem.

Díky zajímavé cestě do Hlínoviště a magickému Bezdězu je úspěch výletu zaručen. I ve zkracujícím se dni jsem stihl po práci ujet 52 km, průměrná rychlost poklesla na 18,6 km/h kvůli pobíhání kolem hradu.



Hrad Bezděz

Bezděz

Hrad Bezděz, kopec Malý Bezděz a Máchovo jezero



Žádné komentáře:

Okomentovat