pondělí 23. května 2022

Zbůch - Důl Obránců míru

41 km
23. 4. 2022 
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 300 m
Terén: Polní cesty, asfaltky
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Kalikovský mlýn - Slovanské údolí - Nová Hospoda - U Fulínů - Sulkov - po NS Líňská okružní cesta Nový rybník - halda - Důl Obránců míru - Zbůch - po CT 2271 Červený Újezd, Líně - podél Lučního potoka Sulkov - Lesov - Nová Hospoda - Borská Pole - Zadní Skvrňany - Kalikovský mlýn - Pod Záhorskem


Další z kratších výletů kolem Plzně, cílem je halda nad Zbůchem. Kolikrát už jsem na ni koukal, ale nikdy jsem nevyjel nahoru. Vyjíždím tedy ze Záhorska přes Rondel a za bývalým výstavištěm ke Kalikovskému mlýnu. Za Jíkalkou se dostávám k Vejprnickému potoku a pak projíždím Slovanským údolím. Raději pak přejíždím na pravý břeh, protože tam není asfaltová cesta, ale zase se tam občas pletou lidé. Když projedu až ke Brůdku po pěkném singlu, podjíždím viadukt a hned se vydávám na lesní cestu vpravo do prudkého kopce. Lesem, který přibližně v trase mého dnešního průjezdu bude pravděpodobně brzy zničen stavbou železničního koridoru, se blížím k dálničnímu přivaděči a kus za negativně věhlasným motorestem křižuji silnici na Vejprnice. Lesem pokračuji až k Fulínům, dálnici překonám po CT 2258 a poté krajem Sulkova mířím na po NS Líňská okružní cesta právě nad Líněmi, kde je nyní les a louka, když se schová dálnice, tak i docela klid. Tak přesně v tomhle místě by měl být železniční terminál😟

Zatím se ale dá ještě jakž takž po krajině pohybovat a tak přejíždím další silnici, z Líní do Tlučné. Projedu esíčko po silničce směrem do Úherec a pak sjíždím na polní cestu k Novému rybníku. Za ním se cesta stáčí k Úhercům, takže odbočuji vlevo a konečně jsem se nasměroval k haldě. Prudce stoupám nahoru, než se dostanu na jednu z mnoha cest. V prachu vyjíždímn avrchol, kde je jen skládka materiálu a trochu rozhled, jinak nic moc. Sjíždím na druhou, zbůšskou stranu, tím se ovšem nevědomky dostávám do oploceného areálu. No vracet se rozhodně nehodlam, že ano...😁Jako první tedy objevuji a obdivuji venkovníé expozici důlního vozíku Dolu Obránců míru a pak hledám, kudy ven. Naštěstí zrovna vyjížděla dodávka a ta mi otevřela vrata, jinak bych tam bloudil ještě dnes.

Podél Zálužského potoka jsem se dostal ka náves, odkud stoupám k hlavní silnici po CT 2271. Krásná polní cesta k rybníčku u Olšinek je nyní vyasfaltovaná, protože se za obcí staví sídliště. Jinak se jelo pěkně, klasicky přes Červený Újezd do Líní. Jen je to dnes proti větru. Po NS jezdím pořád, tak jsem to dnes vzal za posledními domky k Návesnímu rybníku a pokračoval podél Lučního potoka do Sulkova. Podjel jsem dálnici k Sulkovskému potoku a další hladu, dnes využitou pro solární elektrárnu, objíždím ze severu, kolem rybníků a pak k samotě "Lesov". Po jedné z větších cest mířím k zelené turistické trase. Dřív tu tahle cesta částečně vůbec nebyla a čáastečně byla pěknou lesní cestou, pak z ní někdo udělal 5 m širokou štěrkovou dálnici a teď je dokonce za rozcestím s cestou vedoucí od Valchy ten nej techničtější úsek vyasfaltovaný😡 K mé úlevě se pak opět vrací štěrkový povrch a tak pokračuji až k První aleji a tím se dostávám mezi Borská Pole a Novou Hospodu. Po lávce přejíždím výpadovku na Domažlice, načež se vydávám k kruhovému objezdu u Makra a pak po Regensburské přes údolí na Skvrňany. Ze Zadních Skrvňan jedu podél trati do Předních a pak stejně jako na začátku výletu přes Jíkalku podél Mže za Plazou k zahradnictví v Lochotínské a pěšinkou k Rondelu podél Karlovarské do Záhorska.

41 km, přesně na minutu 2 hodiny, jak jsem slíbil doma😀V tom jsou zahrnuty i nějaké pauzy, takže průměrná rychlost vystoupala až na 21,8 km/h. Hezký výlet s překvapivým neplánovaným cílem-o Dolu Obránců míru jsem ani nevěděl.


Důl Obránců míru, Zbůch


 

Žádné komentáře:

Okomentovat