středa 13. dubna 2016

Brdy - bunkr Jordán, Valdek

9. 4. 2016
63 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Vysoká

Hořovice-Podluhy-po žluté Valdek-Jordán-Houpák (794 m. n. m.)-Pod Jordánem-podél Jalového potoka CT 2252-Zaječov-U Hudečků-Jivina-po žluté Dlouhá leč-po modré Partyzánský kryt, Tři sudy-po zelené Pětidomí, PP Studánky u Cerhovic-Třenická hora (rozhledna)-Týček-po červené Točník-po modré Žebrák-Tlustice-Hořovice


Zamračená ospalá sobota s mraky těžkými jak to olovo, jak jinak po teplém prosluněném pracovním týdnu... Volba padla na přesun autem do Hořovic a odtud dojet do Brd na Jordán. Našim se myšlenka líbila, tak se připojili.

V Hořovicích o víkendu bezproblémové parkování na náměstí, rychle na sebe hodit nějakou vrstvu navíc a už stoupáme směrem na Podluhy. Zde končí silnička, pokračujeme tedy po žluté. Cesta příjemně pozvolně stoupá, postupně se s každou další odbočkou mírně zhoršuje, ale celkově se jede dobře. Před Krejčovkou se žlutá napojuje na asfaltku. Ještě krátký výšvih a za další zatáčkou se před našimi zraky objevuje na české poměry "letmý kilometr". Typický úkaz v Brdech, cesty vedou často přímo, kopec nekopec. Letmý kilometr je zakončen kolmou křižovatkou, to už zbývá posledních asi 0,5 km k prvnímu zastavení-zřícenině Valdek. Pěkná zřícenina, kvůli špatnému stavu pro dobro návštěvníků však se zákazem vstupu za hradby.

Na Jordán nás čeká jen pár zhoupnutí po hrubé asfaltce, kolem Velkého rybníka, přes cestu Komárov-Obecnice a bývalé letiště. Měli jsme lehce strach ze zakázaného území vyznačeného na aktuální mapě právě kolem bunkru Jordán. Jak jsme se blížili, bylo vidět že zbytečně. Zákaz vstupu zde není a dokonce tu bylo přinejmenším 20 lidí i v tomhle špatném počasí-vítr a asi 8°C. Překvapením pro mě bylo, že je přístupný i vevnitř včetně střílny. Super zážitek a dokonce poměrně málo nepořádku. Kéž by to tak zůstalo a každý si odnesl svoje odpadky zpět. Po prohlídce jsme se ještě vyškrábali na vrchol kopce Houpák, 794 m. n. m. kolem dvou dalších bunkrů a pomalu začali klesat. Teda spíš rychle...udržované cesty, nikde nikdo, prostě skvělé. K tomu krásná příroda. Škoda jen těch zmrzlých rukou:D Sjeli jsme kolem kopce Jordán na CT 2252, po které pokračujeme do Zaječova. Stále mírně z kopce, takže to pěkně utíká. Na rozcestí U Hudečků jsme se rozloučili a já pokračuji přes Jivinu.

Všechno mam v hlavě-žlutá, modrá, zelená... Hmmm, škoda že pokulhává značení, žlutá z Jiviny vede přes louku tajně, značená je až v lese. Naštěstí aspoň to, na jejím úseku není pod žlutou ani ta nejmenší, vzdálenými tečkami značená, pěšinka. Jedná se asi o 300 m, které opravdu jet nejdou, ale projít mezi stromky se dá. Od rozcestí Dlouhá leč je to už v pohodě po modré. Jedu liduprázdným lesem, chvílemi lepší, chvílemi horší cesta, jednou stojka před partyzánským bunkrem a pak spíše sjezd, v jednom úseku lesem hustým tak, že se sotva vejdou řídítka.

Konečně se u  Třech sudů dostávám na zelenou, zanedlouho podjíždím dálnici a začínám se vracet podél ní opět pěkným lesíkem (PP Studánky u Cerhovic). Trochu to houpá, ale jede se suprově až dokud se neodbočí k Třenické hoře, tam se cesta zhoršuje a pak vede zbytečně prudce nahoru-mezi ostružinami. Už jsem měl strach, že jsem minul rozhlednu na Třenické hoře, jak dlouho jsem jel. Ona se ale nachází až u vsi, nikoliv na vrcholu hory. Z tohoto volně přístupného vysílače s ochozem dnes bylo vidět akorát tak na dálnici a Hořovice, ale beru to:) Krátce přejíždím po silnici směrem na Týček a pak nasazuju tempo po červené. Luxusní lesní cesta, přesně podle mého gusta, k Točníku jsem přímo letěl. Vše dobře značeno-jedna radost:) Ještě hodit fotku Žebráku s Točníkem, škoda že není krapet hezčí počasí. Přesedlávám na modrou a ze vsi Žebrák jedu přes průmyslovou zónu k mostu přes dálnici a sjíždím přes Tlustice do Hořovic. Tedy sjíždím - ještě závěrečné stoupání na náměstí.

Naprosto skvělý výlet, žádná auta, málo lidí, krásná příroda, Brdy, pěkné a relativně dobře značené cesty, mnoho zajímavostí po cestě, příjemných 63 km. Průměrně 17 km/h, to asi ten začátek sezóny:D
 


Bunkr Jordán
Zřícenina Valdek

Bunkr na Houpáku

Brdy z Houpáku

Výhled z rozhledny Třenice

Rozhledna Třenice
Žebrák s Točníkem

Žádné komentáře:

Okomentovat