pondělí 18. dubna 2016

Klokočka (Mladoboleslavsko)

12. 4. 2016
38 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Vysoká

MB-po červené Debř, Hrdlořezy, Čistá, Bělá p. Bezdězem přejezd-po zelené Páterov, Bílý kámen, Bílý kříž, Klokočka-po NS Klokočským lesem Velký Řečkov-po červené Nová Ves, Bakov, Josefův Důl-po žluté Radouč-MB


Další ze série rychlých popracovních výletů je zde. Loni jsem kolem Boleslavi moc nejezdil, takže to tu nemam všechno v živé paměti. Jedním z dostupných cílů je Klokočka. Ne ten autosalon, ale kaple s oborou;)

Vyjíždím podél Jizery po červené, nově před Debří s podchodem pod tratí:) Táhlou vesnicí se dlouho projíždí, hned za ní se však začne prudce stoupat (bez vzorku v bahýnku výborný), načež se vyjede před Čistou z lesů do polí. Stále po červené (špatně značeno, na konci vsi doleva po silnici, pak první polní cestou doprava). Trochu se nám to klikatí, ale nakonec sjíždím k Bělé, odkud pokračuji po zelené až k Páterovu po pěkné asfaltce. Tam turistická značka odbočuje vlevo (o dost víc než ukazatel) a čeká mě další stoupání. Sice pěknou skoro soutěskou, v chládku a za příjemného podvečerního slunce, ale je to fuška. Tím se dostávám do polesí kolem Kozího hřbetu, kde se jezdí jedním slovem božsky. Pestré lesní cesty, páteřně značené, nahoru dolu, serpentýny, tady to utíká. Od Klokočky k Bílému kříži si to pamatuji jako dnes, když jsem tu dva roky zpátky  nekonečně stoupal. Dnes jsem nekonečně sjížděl:)

Klokočka mě mile překvapila, je zde pramen s kaplí a naučná stezka Klokočským lesem, po které jsem pokračoval směr Nová Ves. NS vede po malém okruhu kolem potoka, já pokračoval po červené přes Novou Ves a Bakov po břehu Jizery malou pěšinkou ve stráni. Na nejhorších místech je opravená, přesto například pro rozvrkočené děti spíše nevhodná. Pro jiné však parádní singl vedoucí pod Chudoplesy až do Josefova Dolu. Druhou část jsem ještě nejel-nechápu proč, úplný bonbónek na konec. Z Josefova Dolu jsem se vacel do MB po žluté přes Radouč a kolem Karmele.

Počítal jsem s 30 km, ale nakonec jsem skončil se západem slunce na 38 a průměrnou rychlostí 20 km/h. To se má pak člověk po práci na co těšit:)


 Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Klokočka, kaple s pramenem

NS Klokočským lesem

Bakovské ovce

Žádné komentáře:

Okomentovat