čtvrtek 12. května 2016

Hrad Kost a údolí Plakánek (Mladoboleslavsko)

3. 5. 2016
60 km

Obtížnost: Střední
Technická náročnost: Malá

MB-po červené Podlázky, Debř-Zvířetice-Bakov nad Jizerou-Buda-Býčina-Kněžmost-Branžež-Nová Ves-Srbsko-Pomníky-po červené Kost-po žluté údolí Plakánek, Střehom-po CT 8147 Přepeře, Obruby, Bechov, Svobodín-po CT 8148 Dlouhá Lhota, Březno, Kolomuty-MB


Úterý a volno? Není to úplně zadarmo, dovolená kvůli odstávce elektřiny, ale nezlobim se. S kolegy jsme se domluvili a výletu na Kost s výjezdem v devět hodin, pro mě trochu krutá ranní hodina, ale mam to na místo srazu nejblíž:)

Od Česany se držíme červené proti proudu Jizery pod Michalovicemi do Debře, pak po silničce držíme tempo do Bakova přes Zvířetice. Peloton se už cestou trochu rozděluje, ale tak jako tak se vždy na křižovatce musí počkat. Z Bakova se jelo po silnici do Kněžmostu přes Budu (nevim, kde je Pešť teda). Zde už je trochu provoz, ale přecijen je dopoledne pracovního dne, takže to není úplně tragédie. Už máme výhled na Valečov a Ještěd, tam však nemíříme. Ještě do Branžeže a stáčíme se k východu k Srbsku, za Novou Vsí poprvé dnes po pěkné lesní cestě Českým rájem s typickýmí pískovcovými útvary všude kolem nás a pak kolem Komárovského rybníku. Za Srbskem nás čeká stoupání, jehož vrchol je na rozvětvené křižovatce (Pomníky), z níž pokračujeme po červené k samotné Kosti.

Stavíme se v bufetu na jídlo a za hodinku zas roztáčíme nohy, tentokrát údolím Plakánek po žluté. Projede se za chvilku, ale je opravdu krásnou branou do Českého ráje. Ve Střehomi se vydáváme po CT 8147 do táhlého stoupání k Přepeřím. Této cyklotrasy se stále držíme, za vsí se musí asi kilometr po hlavní silnici, to je poměrně nepříjemné. Následuje ale odbočka vlevo z kopce do Obrub, za kterými je zmatené značení. Za státní silnicí po vjezdu do lesa se musí sjet ze silnice na cestu za závorou. Pak už je směr jasný, dojede se do Svobodína, přejede se trať a my měníme cyklotrasu na 8148. Ještě chvíli se jede lesem podél trati, ale jak se vyjede, už zbývá jen docela monotónní polní cesta až do Mladé Boleslavi-Dlouhá Lhota, Březno, kde se promotává vsí ulici po ulici, Kolomuty, kde se zas nejede až tak rovně, jak ukazuje značka, spíš takový esíčko zleva kolem baráku, a Řepov. Tam už je to jasné, na dohled Olympie.

U bazénu jsme se rozloučili v brzkých odpoledních hodinách, docela rychle to uteklo a naštěstí jsme nezmokli, ač nás pár kapek vystrašilo. Už jen vystoupat na náměstí a jsem doma, na účtu 59 km průměrnou rychlostí 19,7 km/h. Nicméně převážně po silničkách nebo luxusních cestách. Však s námi jela i trekingová kola. Převýšení se vešlo do přijatelných 700 m. No a druhý den jsem zjistil, že jsem z letošních čtyř boleslavských výletů podruhé píchnul-nechápu.


Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Hrad Kost

Hrad Kost a údolí Plakánek

Výletní skupina na Kosti

Žádné komentáře:

Okomentovat