úterý 4. září 2018

Zámek Hrubá skála (z Mladé Boleslavi)

6. 6. 2018
72 km
Náročnost: velká
Převýšení: 2200 m
Terén: Zpevněné cesty, krátké úseky extrémů

Mladá Boleslav – Kosmonosy – Horní Stakory – Násedlnice – Žabokliky – Chlumín – Lítkovice – Solec – Malobratřice – Čížovka – Kamenice – Pomníky – Dobšice – Meziluží – Poddoubí – Vyskeř – Drahňovice – Zámecká vyhlídkaMariánská vyhlídkazámek Hrubá skála – po Zlaté stezce Českého ráje Věžické údolí – po žluté Věžický rybník, U Přibyla – po červené Podsemínský most – Libošovice – po modré a CT 4079 Osek – Šlejferna – po modré Dolní Bousov – Rohatsko – Bechov – po CT 8148 Dlouhá Lhota, Březno, Kolomuty – Holé vrchy – po modré Boží voda, Karlův vrch, Štěpánka - MB


Na Hrubou skálu jsem se chtěl podívat dávno, ale je to zkrátka daleko. Jenže to vám takhle jednou vypadne elektřina v práci a máte jasnou volbu…

Ani tak to ale není blízko, navíc tím směrem až tolik cest nevede, takže skoro celou cestu tam jsem strávil na silnici-přes Boleslav do Kosmonos, Horní Stakory, Násedlnice, Chlumín, Lítkovice – to jsou dlouhé úseky po méně frekventovaných silničkách zvlněnou krajinou, kde se dost rychle přibližuji cíli. Z Lítkovic se dlouho stoupá, přes Solec až k rozhledně Čížovka. Pak už se dostáváme do Českého ráje, jsme na křižovatce Pomníky vlastně kousek od Kosti. Do Dobšic se zrovna rekonstruovala silnice, raději za první zatáčkou jedu do lesa. Jed o písčitou, ale pěknou cestu, až na modré ve stoupání k Dobšicím je to nepříjemně zarostlé a prudké. Do Meziluží si zas vydechnu, ale do Poddoubí po modré je to pro kolo skutečně nevhodné. Nejdřív se prudce stoupá, pak ještě víc klesá téměř neschůdnou pěšinou a pak zas přímo proti spádnici k Vyskeři. Oblast je to malebná, ale člověk to ze sedla moc neocení.

Ve Vyskeři jsem nabral vodu na hřbitově u kostela a dřevěné zvonice. Jako celý letošní rok je vedro, tak už se těším do lesů v srdci Českého ráje. Naštěstí už jedu po klikatých silničkách. Za chvilinku jsem u rozcestí U Adamova lože. Tam je nejlepší nechat kolo a jít do pískovcových skal se schody pěšky. Mariánská i Zámecká vyhlídka jsou překrásné a je z nich výhled na Hrubou skálu, Trosky a široké okolí. Pískovcové útvary berou dech stejně jako samotný zámek, kam se zanedlouho přesouvám. Bohužel je zpoplatněn i vstup na nádvoří.

Cestu zpět vybírám po Zlaté stezce Českého ráje, která je úplně skvělá v tomto směru-za nějakých 5 kilometrů sice sjedu 150 výškových metrů, ale asi tak za osm minut. A hned mě čeká další pěkný úsek po žluté po břehu Věžického rybníku, po jeho hrázi a pak po 0,5 km po červené vlevo k Podsemínskému mostu. Přejíždím přímo přes něj, stoupám, cesta se postupně zlepšuje, za cca 2 km se připojuje na silnici a už si to valím přes Libošovice po silničce dál na Vesec. Na křižovatce odbočuje modrá vpravo do vsi, já jedu rovně a s výhledem na Humprecht klesám po suché polní cestě do Oseka. Na Dolní Bousov mířím po silnici, přes hlavní tah na Jičín a zpět na modrou kolem Červenského rybníku. To už se dostávám do známých krajin, ačkoliv NS Kolem Klenice do Rohatska jsem ještě neprojel-dnes poprvé.

Následuje průjezd Bechovem k CT 8148. Poté se vracím větší cestou do Dlouhé Lhoty, Března a Kolomut. Nechci se moc nudit cestou do Boleslavi, tak ještě stoupám přes Holé Vrchy k modré turistické. Ta mě provádí PP Chlum, za Boží vodou prudce vzhůru a pak lesem nahoru dolů. Karlův vrch je už spíš dole, na dohled dálnici. Přes Štěpánku dojíždím na Staroměstské náměstí v Boleslavi.

Nebýt několika extrémních úseků, ani by mi nepřišlo, že jsem nastoupal kolem 2 km. Český ráj je každopádně ráj, scenérie jsou tam opravdu úžasné. Tak nevím, jak zhodnotit náročnost, asi spíš velká, přecijen 72 km není na dvě hodinky i přes průměrnou rychlost 19,9 km/h.

 Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati

Zámek Hrubá skála s Troskami v pozadí
Vyskeř

Humprecht

Žádné komentáře:

Okomentovat