úterý 5. listopadu 2019

Zámek Benátky nad Jizerou

5. 9. 2019
41 km
Náročnost: Velká
Převýšení: 1100 m
Terén: Lesní a polní cesty, singly

Mladá Boleslav - Bezděčín - Zámostí - Písková Lhota - Libichov - Brodce - Dražice - po červené Benátky n. Jizerou - po CT 17 Dražice, Horky n. Jizerou - Podhrušov - po červené Zámostí - Chrást - Neuberk - Mladá Boleslav


Tak už tu máme září a já bych se chtěl podívat na zámek v Benátkách, kudy to vezmeme? Z boleslavského Starého města sjíždím k potoku Štěpánka, pak zas stoupání k letišti a podél silnice po cyklostezce do Bezděčína. Z Bezděčína mířím do Zámostí po polní cestě, která křižuje státní silnici na Mělník. No a Zámostí je spojené s Pískovou Lhotou. Odtud se stáčím na jihovýchod, pod Strašnov. Křižuji místní komunikaci a pokračuji po polní cestě do Libichova. Naštěstí musím jen pár metrů podél hlavního tahu na Nymburk a můžu uniknout na vedlejší silnici směrem na Brodce.

U zemědělského družstva, kde se silnice stáčí vpravo, pokračuji přímo mezi pole na roh lesa, kde odbočuji kolmo vpravo k zemědělskému areálu, který je součástí Brodců. Už jen přejet dálnici a jsem ve vsi. Kousek pokračuji podél dálnice silnicí II. třídy na Prahu. Je tu ale klid, někde vpředu se opravuje mostek a cesta je neprůjezdná. Stejně hned za vsí, pod vedením vysokého napětí, odbočuji nenápadnou cestou mírně vpravo do luk. Kolem PP Stará Jizera se zde dá projet hezky až k Dražicím.

Z Dražic už navigačně jednoduše mířím po červené do Benátek. Spíše užší cestička vede míst ve svahu od tábora hodně do svahu. To už ale zbývá poslední kilometr, přes náměstí, k zámku. Areál je kupodivu otevřený, jen začíná pršet. Rychle se tedy začínám vracet a to po CT 17, díky čemuž neztrácím výšku sjezdem k řece. Z Dražic pokračuje tato cyklotrasa polem obnovenou cestou, stále po rovině. Až do Horek se sjíždí. Odtud jsem zvolil neznačenou cestu na levém břehu Jizery. V Podhrušově se na mou stranu přidává červená turistická značka a tak spolu pokračujeme do spodní části Zámostí. Pak se bohužel musí jet asi 2 km po silnici, než se dá odbočit vpravo k viaduktu a vystoupat do Chrástu.

Neměl jsem to tam projeté a tak jsem to vzal ještě přes Saharu k Neuberku a pak zadem přes Ptáckou zpět na Staré město.

41 km za necelé dvě hodinky a další návštěva jedné z nejhezčích památek okolí je za námi. 300 m převýšení není mnoho, přesto se pár prudkých výjezdů našlo.

Odkaz na podrobné statistiky a výškový profil trati 

Zámek Benátky nad Jizerou
 

Žádné komentáře:

Okomentovat