pondělí 28. července 2014

Třemšín

26. 7. 2014
91 km

Obtížnost: Velká
Technická náročnost: Střední

Losiná-po červené Pod Nebílovským Borkem-po modré Chouzovy, Vlčtejn, Zdemyslice, Podhájí, Blovice-po červené Struhaře, Nechanice, Nové Mitrovice, Chynín, Pod Třemšínem-po modré Třemšín-po žluté Nad Maráskem-Křtí-po zelené Planiny, Hořehledy, Hvížďalka, Spálené Poříčí-po žluté Karlov, Štítov-Žákava-Nezvěstice-Olešná-Chválenice-Nezbavětice-Losiná-Městský les-Černice-Škoda park-Bory


Tuhle sobotu bylo v plánu dojet na Třemšín, konečně nějaký delší výlet. Nakonec se se mnou odhodlala jet i Markét, takže jsme se v jedenáct vydali z Losiné po červené k Nebílovskému Borku, kde jsme pokračovali po modré přes Chouzovy na Vlčtejn. Pak jsme si pěkně sjeli do Zdemyslic, značení turistické trasy opět tristní, ale vydali jsme se správně, v Podhájí vlevo, přes brod a prudce do kopce. Blovice jsme měli v tu chvíli jako na dlani, zanedlouho už jsme po sjezdu na náměstí studovali mapu, kam dál. Padla volba na červenou turistickou, táhli jsme se po ní nejdřív do Struhařů a přes lesík, kde se cesta často ztrácela, do Nechanic. Za Nechanicemi jsme uhnuli ze silnice na pěknou lesní asfaltku, stále po červené, která se později změnila na stezičku mezi kořeny, jež nás dovedla do Nových Mitrovic. Vjeli jsme do oblasti Brd a konečně se začali blížit k Třemšínu. cesta se lesem podivně klikatí, člověka to trochu deptá, přitom se ale nejede špatně až asi na kilometrový úsek za Chynínem, kde je vyloženě třeba se prodrat houštím. Na rozcestí Pod Třemšínem jsme pokračovali po modré. Udělali jsme však chybu, že jsme nedojeli až na zelenou, která je sjízdná, ale vydali se po téměř neschůdné modré vzhůru. Zase jsme se ale mohli posilnit borůvkami u cesty těsně pod vrcholem. Přímo nahoře neni vlastně nic, jen zbytky rozhledny. Pivo by bodlo, ale to na sebe nechalo ještě dlouho čekat.

Začali jsme sjíždět po žluté, střídavě se jede po velmi špatných cestách, ale i po asflatkách, Nad maráskem jsme udělali menší odbočku na zelenou, velmi vymletou cestu z kopce, ještě kus už pěkného sjezdu jsme jeli po žluté, ale u Křtí jsme se vydali po zelené, přičemž z Planin do Hořehled byl krásný dlouhý sjezd:) Pak následovala společná cesta s NS Hvížďalka, náročný úsek trasy, ale odměnou nám byl vodopád (foto) a na konci v Poříčí i vymodlená dvanáctka. Z Poříčí se na Plzeň bohužel blbě jede, vede tím směrem málo lesních cest nebo nefrekventovaných silnic, my zvolili stoupání po žlutá na Karlov, pak dolu do Štítova a slušnym sjezdem do Žákavy (prej jsem moh mít dost hustou fotku, kdybych se nehnal za maximálkou:D). Kousek za zatáčkou se dá odbočit vlevo do louky a zkrátit si cestu přes Úslavu, o to víc, když jsme jeli na Olešnou. Únava už se na nás podepisovala, tak jsme zvolna stoupali k Chválenicím, vykukující Radyně nás ale motivovala, že už jsme blízko. Po hlavní jsme opravdu jet nechtěli, tak jsme to vzali ještě přes Nezbavětice a sjeli do Losiné. Už sám jsem pak pokračoval přes chaty pod Radyní, asi na třetí pokus se mi podařilo projet do lesů, jinak jsem vždy skončil na soukromym pozemku... Probojoval jsem se tedy na žlutou turistickou, přejel dálnici a přes Černice a kolem Škoda parku jsem dojel na Bory.

Výlet se výborně vydařil, přecijen to hodilo 91 km, takže na průměrnou (16,4 km/h) se nejelo. Pár úseků zvláště kolem Třemšína bylo náročných, ale daly se překonat. Co je však příjemné, že těmito místy jezdí pramálo lidí, jen na Třemšině jsme jich pár potkali.


http://app.endomondo.com/workouts/474422067/20482649

NS Hvížďalka

Megavodopád na Hvížďalce

Třemšín

Hvížďalka

Žádné komentáře:

Okomentovat