pátek 15. ledna 2021

Skalní věž Baba - Zdemyslice

15. 10. 2020
66 km
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 600m
Terén: Polní cesty, stezky, asfaltky
 
Plzeň-Por Záhorskem - centrum - Doudlevce - Slovany - Božkov - Koterov - po CT 31 a místní zelené studánka U Bětušky - Starý Plzenec - Nezbavětice - Chválenice - Nezvěstice - Žákava - Zdemyslice - skalní věž Baba - Žákava - Nezvěstice - Šťáhlavice - Kozel - Šťáhlavy - Sedlec - Starý Plzenec - po CT 31 Koterov - po NS Údolím Úslavy Božkov, Lobzy, Rokycanská - po Jateční Masarykův most - Roudná - Pod Záhorskem
 
 
Nedaleko Zdemyslic se nachází nenápadně označená skála Baba, ale mohlo by to stát za to, tak i když se stahují těžká mračna, udělám si výlet. Meteorologové slibují, že pršet nebude.
 
Jedu na jih, tak ze Záhorska sjíždím do centra Plzně a pak podél Radbuzy, po levém břehu, pokračuji až do Doudlevec. Malostranskou ulicí pak stoupám na náměstí Milady Horákové, projíždím Slovany a klesám do Božkova do Libušinské ulice. Chtěl bych projet po louce, kde je vyznačena cesta. Napodruhé jsem trefil správnou odbočku, bohužel však nakonec stejně dojedu k oplocené pastvině. Objíždět ji nehodlám přes zorané rozbahněné okolí, tak se musím vrátit na NS Údolím Úslavy a jet po asfaltu. Až za mostem přes Úslavu stoupám pěšinou a polní cestou do Koterova. Projíždím skrz nej a po dříve krásné cestě, nyní nudné asfaltce, se vydávám po CT 31 směrem na Starý Plzenec. Jakmile je to možné, před druhým potokem za dálničním mostem sjíždím z této cesty na pěšinku vedoucí k malému viaduktu pod tratí. Je tam nesměle značena i jakási místní zelená značka, ale moc se podle toho orientovat nedá. Podmáčený terén hodně klouže a v prudkém stoupání s kameny to není úplně ideál...
 
Vyjíždím u průmyslového areálu a pokračuji přes silnici do Kaštanové ulice. Stoupám po kraji Starého Plzence do Zadní ulice, poté k Plzenecké železnici a nad ní se odvážně pouštím do lesa. Po deštích je vše extrémně mokré a nejhorší je to nad fotbalovým hřištěm, kde je to jak v nějakém kaolinovém lomu. Kolem vysílače už je to o něco lepší, následně vyjíždím na silnici v ulici Radyňská a ještě stoupám za vsí. Na křižovatce nad Šťáhlavy pokračuji rovně do lesa a projíždím k silnici na Rožmitál. Dnes to tu opravdu nepráší😀 
 
Do Nezbavětic je to co by kamenem dohodil z prudkého kopce, bohužel zakončeného rozcestím, tak to tam nejde úplně pustit. Po silnici pokračuji do Chválenic a začínám sjíždět do Nezvěstic. Asi po půl kilometru v zatáčce odbočuji na menší komunikaci vlevo, kde nejezdí auta. Tudy se dostávám do Olešné. Zde nejsem schopen nikdy trefit tu správnou ulici, ale nakonec všechny vpravo vlastně vedou k Úslavě. Už jsem o tom četl a nyní to vidím na vlastní oči, že se bohužel předělává cyklostezka do Žákavy, takže to znamená, že se z parádní pěšinky a hezké lávky stane asfaltová dálnice most. Aspoň že o kus dále vede stezka mimo silnici, jediný přínos, že se tam cyklisté nepletou pod kola aut, i když silnici je třeba přejet na druhou stranu.
 
V Žákavě odbočuji první ulicí doprava, opět jedu přes Úslavu, znovu je třeba odbočit doprava, jak jsem v první chvíli neprovedl, a začínám stoupat ke trati. Je to tu masivně rozježděné nějakou těžkou technikou a brutální tekuté bláto😕 Mám v plánu projet lukami mezi tratí a řekou do Zdemyslic, Openstreetmap tu evidují cestu, to by mohlo být zajímavé. Na rozcestí před tratí tedy odbočuji vlevo kolem nějakého bagříku a vidím, že tam cesta skutečně vede. Vysoká mokrá tráva všude kolem, polní cesta jak se patří... Dnes to ale znamená, že jsem jak ve sprše. Úzkost ve mně vzbuzuje vykolíkovaná část trasy. Proč vždycky objevím nějakou skvělou cestu a do pár let se musí kompletně zničit asfaltem? Snad to tentokrát takhle nedopadne!

Ve Zdemyslicích už se začíná nevyplňovat předpověď počasí, poprchává. A je pěkná zima, rychle koukám do mapy, kudy dál a tak projíždím po žluté na druhý konec vsi. Když se dostanu na pravý břeh řeky, hned odbočuji vlevo, podél ní. Vede tu neznačená malá stezka přímo pod Babou. Projel jsem pěkným úsekem do odloučené části Zdemyslic, ale kudy ke skále Baba jsem nenašel. Naštěstí je objevuje nějaký místní a radí mí, kterou kančí stezkou se vydat po hřebínku. Kupodivu se tam dalo jet i na kole a ze západu se tak dostávám až ke skalní věži. Výhled pěkný, mraky dramatické, vše ale kluzké a v tretrách to není úplně na lezení. Jsem příjemně překvapen, opravdu hezké😊

Musím ale rychle zpátky, den už se krátí a já jsem při nejlepší vůli jen kousek za polovinou. Vracím se tedy do Žákavy a to nejprve nevyzkoušenou cestou směrem na Kamensko a pak na kraji lesa odbočuji na sever už na jistotu do táhlého klesání k zemědělskému družstvu. Po CT 31 tentokrát projíždím až k soutoku Bradavy s Úslavou. Zajímavé, Nezvěstice jsou velké, ale ulice pojmenované nemají. Mezi řekou a tratí je ale v podstatě jen jedna cesta. Zdá se, že vytrvalé deště umí udělat bahno i z poctivě zpevněných cest. Projíždím pomalu, dokud se nedostanu do nerozježděné části. Nějak se tu vytyčují pozemky, tak se to tu dynamicky mění. A následuje další úsek cesty, kterou léta rád jezdím a kterou se opět někdo rozhodl "zkvalitnit" za dotace. Je to zlo. Bůh ví, co z toho bude, snad maximálně štěrková cesta. Děkuji, že takhle plýtváte prostředky.

Do Šťáhlavic mířím po silnici, je to kousek. Vesnicí však projížsím vedlejšími ulicemi, k řece a vyústěním u parkoviště Kozel. Do Šťáhlav ovšem jedu po louce po samém břehu řeky od inundačního mostu, k jezu a pak vlastně kolem pár stavení přímo k zámku. No a jelikož pospíchám a začíná opět poprchávat, pojedu teď po silnici. Světla mám, podezíral jsem sám sebe, že to do tmy domů nestihnu. V Sedlci nicméně odbočuji k Novému rybníku a po louce, kudy dříve, když byli lidi ještě normální, vedla zelená turistická značka. Dostávám se tak do samotného Plzence, to už regulérně prší a intenzita se neustále zvyšuje. Konečně, aspoň jednou za pár let, za tmy a průtrže mračen, oceňuji asfalt na lukách před Koterovem.

Do Božkova jedu po CT, abych míjel pokud možno nezpevněné cesty. Z Božkova kolem jezdecké stáje po NS Údolím Úslavy se tomu stejně zcela nevyhnu, ale to je jen krátký úsek. Poté kolem Baumaxu, po Jateční, přes Masarykův most a slepou ulicí Na Roudné jedu vlastně jen po asfaltu, tak jsem promočený a ne zabahněný. Výlet se mi ale přesto líbil, stálo to za těch 66 km a necelých 600 m převýšení. Jak jsem to zpátky valil, abych byl doma co nejrychleji, vytáhl jsem to na 20,3 km/h.

 
 
Skalní útvar Baba u Zdemyslic

 

Žádné komentáře:

Okomentovat