pondělí 13. listopadu 2023

Nový most/Zelenkův mlýn, Hracholusky 2023

53 km
29./30. 7. 2023
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 450 m
Terén: Asfaltky, polní cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Rondel - Na Jíkalce - po CT 37 Křimice, Malesice - Červený mlýn - Kozolupy - Bdeněves - po CT 37 U Chaloupků, Plešnice - Nová Jezná - po CT 37 Jezná, Pňovany, Nový dvůr - Nový most - Zelenkův mlýn Hracholusky / Čerňovice - Luhov - Lipno - Písek - Město Touškov - Malesice - po CT 37 Křimice, Radčice - zoologická zahrada - Lochotínský park - Pod Záhorskem


Je to možné, že už je to 3 roky, co jsme jeli na chatu na Hracholusky? Vypadá to tak, dnes však jedu sám, někdo nedorazí a jiný zas jede autem. Cesta bude o něco kratší, jedním směrem v sobotu převážně jižně od Mže, zpátky severně v neděli.

Už se těším na pečínku, takže to bude celkem jednoduché. Nejprve sjedu ze Záhorska přes Rondel k parku za Plazou, pak vystoupám na Jíkalku a pak proti proudu Mže pokračuji po asfaltových cestách (po CT 37) přes Radčice do Křimic. Také jsem poprvé vyzkoušel tu hanebnou asflatku do Malesic, kde do loňska byla parádní cesta. Aspoň kousek přírody zůstal cestou z Malesic k Červenému mlýnu, kde jedu po pěšince přímo na břehu, a poté rychlou polní cestou do Kozolup. Spojenými obcemi jsem projel po silnici do Bdeněvsi, za níž s radostí odbočuji na nezpevněnou cestu mezi řekou a chatami znovu po CT 37. Jede se to opravdu pěkně, ale je tu často hodně lidí a cyklistů. Když odbočí zelená k řece, čeká vás stoupání ke trati, které dá docela zabrat. Asi kilometr se pak jede po slušné cestě přímo podél trati, nepříjemý je tu jen obvyklý západní (proti)vítr. Podjíždím trať, stoupám Plešnicí a jako obvykle jedu přímou cestou za domky. V Nové Jezné se ale vracím na silnici, po které opět vede CT 37. Tu neopustím ani při projížďce zvlněnou krajinou mezi Jeznou a Pňovany. Ještě trochu musím vystoupat, ke 450 m n. m. a pak už mě čeká delší sjezd k pňovanskému nádraží. Za tratí se vyhoupnu do lesíka nad přehradou Hracholusky a pak už jen sjíždím k Novému mostu.
 
Kousek za mostem odbočuji vpravo do chatové oblasti, kde už voní gril s prasetem udícím se od rána. Kromě výborného jídla jsem mezi intenzivními přeháňkami stihl ještě paddleboard v sytě žluté vodě Hracholusek. Druhý den mohu s klidem za řidítka, navíc toho ještě dost vydýchám v táhlém stoupání nad Čerňovice. Ty jsou v údolí, takže do nich sjíždím, stáčím se na západ a zas začínám mírně stoupat. Silnice přes Luhov a Lipno je typická tím, že překonává několi údolíček potoků stékajících do Mže, takže mě čekají stoupající serpentiny od Rasovny do Luhova, pak trochu menší údolí Lučního potoka před Lipnem. Za obcí se ještě chvíli silnice zvedá, ale před Pískem už se to srovnává. Takhle v neděli není velký provoz, takže nelituji hořce, že jedu po silnici. Nemám bohužel čas se někde toulat, i když mě to láká. Navíc když vyjedu z lesa na kopci nad Touškovem, vidím, jak všude pode mnou v nížině se honí mraky, ze kterých proudí průtrže mračen. Měl jsem tedy štěstí, že jsem dosud nezmokl a jak se ukázalo, vydrží mi až domů. Do Touškova se sjíždím jedna radost, pak odbočuji vlevo a pod novým sídlištěm už za většího provozu mířím k Malesicím. Je tu v plánu samostatná cyklostezka, to by bylo fajn, pokud nedojde ke zničení současných polních cest. Jelikož je všude dost vody po dešti, i tentokrát se vydávám po CT 37 přes Křimice, pod západním obchvatem až k lávce za zoologickou zahradou. Tady opouštím CT 37 a jedu právě kolem ZOO do Lochotínského parku. Přes ten vystoupám ke křižovatce a pak už to mám co by kamenem dohodil domů.
 
Nebyl to žádný zvláštní výlet, hodně asfaltu a dost účelová cesta, ale nevadí, docela pěkně jsem se projel - závod mezi ostrovy deště. Obě cesty daly dohromady skoro 55 km, průměrná rychlost byla cestou tam 20,7 a teď koukám ja k vyoraná myš, že zpět 26 km/h. To bylo evidentně po větru.
 
 
 
Hracholusky - Chatová oblast u Zelenkova mlýna

Průtrž mračen nad Městem Touškov

 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat