úterý 21. listopadu 2023

Odlezelské jezírko z Plzně na kole

78 km
5. 8. 2023
 
Náročnost: Velká
Převýšení: 1350 m
Terén: Lesní a polní cesty

Plzeň-Pod Záhorskem - Mikulka - Prokopávka - arboretum Sofronka - Na Orlíku - Třemošná - Bílý potok - Kamenný vrch - Býkov - Olejná - Obora - Kaznějov - podél Kaznějovského potoka Nebřeziny - po zelené Plasy - po červené Sokolka, Roudská mýť, Lužiny - Bukovina - Potvorov - po modré Odlezelské jezírko - Odlezelské vodopády - Řemešín - po modré U Šebíkova, Žebnice - Plasy - letiště Plasy - Rybnice - kaolinka Kaznějov - Modrý kříž - po místní červené Horní Bříza, Na Bohoutově, Záluží-chaty, Záluží - po místní žluté Sigmondova stezka - Kamenný rybník - Prokopávka - Lochotín - Pod Záhorskem


Tak Odlezelské jezírko už jsem měl pěkně dlouho na seznamu. Zkusíme si dnes odškrtnout tento cíl. Jednou už jsem tu sice byl, ale to byl výlet z Plas. Z Plzně je to poněkud vzdálenější.

Vystoupal jsem na Mikulku cestou mezi nemocnicí a univerzitou, pak zadem projel do ulice U Zavadilky, načež jsem se vrátil do klasiky v podobě pěšinky podél pole směrem k Prokopávce. Projedu lesíkem k silnici, vyjíždím nedaleko hřišť, hned za mostem přes trať odbočuji vlevo a právě podél kolejí mířím na sever kolem arboreta Sofronka. Podjíždím nízkým propustkem znovu trať a po místní červené dojedu k hlavní silnici na Most. Podél její východní strany vystoupám a dojedu k Orlíku. Po místní zelené projedu vilkami a lesem k atletickému stadionu a pak k Lidlu a nádraží. Hned za přejezdem odbočuji vpravo po žluté. Za říčkou Třemošnou pak odbočuji vpravo, po pěšince projedu celou louku a pak z Družstevní ulice stoupám do polí, za kterým mě čeká údolí Bílého potoka. Za potokem se cesta stáčí doprava a hodně prudce stoupá, na rozdvojení odbočuji vlevo a poté dvakrát vpravo-no zkrátka potřebuji k místní zelené turistické trase na severovýchod, kam nevede žádné přímé spojení. Něco přes půl kilometru stoupám směrem ke Kamenici, pak odbočuji doprava a po větší lesní cestě stoupám nedaleko Kamennému vrchu. Držím směr až na kraj lesa, tam projedu na větší cestu severně, po níž sjedu k Býkovu. Za silnicí se držím NS Býkov-Žichlice, takže se stáčím na sever a jedu kolem samoty Olejná. 

Kousek za ní je třeba odbočit vlevo a pak se vydat jednou z cest doprava do kopce, abyste nakonec dojeli do Obory. Je to přes kilometr stoupání lesní cstou a zbytek nelze jinak než po silnici, taky tak další kilometr. Zkrátil jsem si cestu vedlejší ulicí, přejel silnici do Kaznějova a krátce na to odbočil vlevo. Přejel jsem louku a začal sjíždět lesem. Nevychutnal jsem si to na 100%, je tu mnoho, mnoho cestiček a žádná se nezdá být tou mou správnou. Nakonec jsem se dostal k ulici pod Kolibou, v pořádku😊 V podstaě okamžitě jsem na cestě údolím Kaznějovského potoka. Skvělá cesta, kroutící se nějaké 3 km k Nebřezinám. Na kraji u chat odbočuji vlevo a po zelené po pravém břehu Střely projíždím pod budoucí Plaskou duhou do Plas. Jsou tu popadané stromy, je nutné to trochu objíždět. Mrknu na klášter a vydávám se po červené k Sokolce. Nad gymnáziem končí zpevněná cesta, následuje dlouhé stoupání, které se mi ale jede dobře. Dnes je chladno a fouká, takže zahřátí v kopci je docela příjemné. Kopec končí až u hlavní silnice. Naštěstí ji stačí jen překonat na druhou stranu a pěkná jízda pokračuje. Rozlehlým lesem se vydávám vstříc Roudské mýti a o něco větší cestou pak zvlněnou krajinou k rozcestí Lužiny. Všechny naučné stezky a turistické trasy někam odbočují, já vyjíždím z lesa rovně na sever a za polem vyjíždím na silnici u křižovatky, kde se vydávám po malé silničce do Bukoviny. Chvíli jsem hledal, kudy kam, tak jsem na návětří pěkně vychladl. Budu muset zvýšit frekvenci cestou do 3 km vzdáleného Potvorova. Skoro nikdo tu nejezdí, už jsem na klidném venkově. Zde se chytím modré trasy a začnu klesat do údolí Mladotického potoka. Když vjedu do lesa, cesta je poměrně technická, zvláště proto, že je mokro a porostlé kameny kloužou. Od studánky U Mokré křti byla dřív trasa vedena přímo dolů brutálním kopcem, nyní to už trochu objíždí, takže se jede docela příjemně. Zakrátko vyjíždím u domku kousek od hráze Odlezelského jezírka. Chvíli obdivuji okolí i s malou lávkou přes potok ke trati, který je ale poněkud nahnutý.

Vydávám se na cestu zpátky a zároveň hledám, kudy se dostat k Odlezelskému vodopádu. Malou neznačenou pěšinku jsem napodruhé našel, ale Mladotický potok je zcela vyschlý, takže není co obdivovat. Pokračuji tedy dále údolím, kde by po náspu bývalé trati měla vést pěšinka. Bohužel a pro mě kupodivu se místy zcela ztrácí, takže na mnoha úsecích jdu nebo popojíždím lesem. Chvílemi se něco ukáže, ale asi 2 km je to bída, až potom vyjíždím z lesa na louku a na jejím konci je cesta kolmo n amůj směr. Odbočuji vlevo a stoupám do Řemešína. Ve vesničce odbočuji vpravo na modrou turistickou trasu. Ta vede pár kilometrů po pusté silnici, za křižovatkou by měla vést po velké lesní cestě. Místo toho je tu jen malinká schovaná pěšinka. To vůbec nevadí, jede se tu pěkně, jen mapa neodpovídá realitě. Před rozcestím U Šebíkova překonám Trojanovský potok a logicky mě tak čeká stoupání do Žebnice. Nad Žebnicí je pěkný výhled po okolí. Ale nezastavuji se, abych nevychladl. Před dlouhým a prudkým sjezdem do Plas mě čeká krátký výstup po silnici. V zatáčce na kopci jedu rovna na nezpevněnou cestu a pak už se pouštím vymletou cestou podél Hlubočice. Projíždím klášterním areálem a začínám stoupat. Vybral jsem cestu ulicí K Letišti. Vystoupám až do 450 m n. m., objedu travnatou přistávací plochu a s radostí šlapu do Rybnice. V tomto směru se nedá vesnice projet, takže ji celou obrkoužím a neznačenou cestou se vydávám do Kaznějova. Abych dojel ke kaolince, u Rybnického potoka (stružky) přejíždím na jinou cestu o 100 m východněji. Pak lze jižním směrem projet za silnicí lesem k Školní NS Kaznějov. Ta pak ale vede kolem dobývacího prostoru, takže já odbočuji vlevo na jih k Modrému kříži. Cest je tu mnoho, taky občas netrefím, když jedu bez navigace. U Modrého kříže se přiblížím 500 m n. m., pak sjíždím po místní červené do Horní Břízy. Od nádraží jedu po krkolomné pěšince po NS Horní Bříza. Jak místní červená, tak tato naučná stezka se spojují a vedou po lesní cestě ke hřbitovu Na Bohoutově. Dál jedu už jen po červené a postupně dále klesám k chatám u Záluží a pak podél trati a přes mezi poli do samotného Záluží.

Dlouho jsem nejel po modré, ale nějak jezdím na automat po zelené a místní žluté přes Orlík k Sigmondově stezce. Nad kolomaznou pecí přejíždím na cestu pod elektrickým vedením a po parádní písčité cestě to valím ke Kamennému rybníku. Po Plaské ulici jezdím nerad, takže to ještě vezmu kolem Prokopávky a vedlejšími ulicemi projedu k Zavadilce. Pak už pokračuji Lidickou ulicí až do Záhorska.

Pěkných 78 km se slušnou náloží 1350 nastoupaných metrů. Průměrná rychlost 18,2 km/h odpovídá terénu, škoda jen toho vodopádu.


Odlezelské jezírko








Žádné komentáře:

Okomentovat