čtvrtek 1. září 2022

Jezná - kostel Nejsvětější Trojice

58 km
8. 7. 2022
 
Náročnost: Střední
Převýšení: 600 m
Terén: Lesní a polní cesty

Plzeň-Pod Záhorskem - Rondel - Kalikovský mlýn - Na Jíkalce - Slovanské údolí - U Brůdku - Vejprnice - Tlučná - Pankrác - U Maška - po žluté Harabaska - Sulislav - Chotěšovičky - Pňovany - Jezná - Nová Jezná - Plešnice - U Chaloupků - po modré U Čtyř sudů, Svanka - Bdeněves - Kozolupy - Červený mlýn - Vochov - Křimice - Radčice - po NS Údolím Mže Zoo Plzeň - Lochotínský park - Pod Záhorskem

Jel jsem tedy původně do Sulislavi, ale i když tam mají kolem hezké louky, tak úplně nějaký hmatatelný cíl to nebyl... Přes Rondel se vydávám ke Mži za stále zavřeným parkem za Plazou ke Kalikovskému mlýnu. Přes Jíkalku se pak blížím Předním Skvrňanům, odkud pokračuji podél Vejprnického potoka až ke Brůdku. Skoro celým údolím vede sice asfaltka, ale na pravém břehu se dá kousek jet po normální pěšince, mnohem zábavnější pochopitelně. Ta ústí za tenisovými kurty, pak se kolem potoka projet nedá, takže na stezku a až když podjedete Regensburskou, můžete se vydat parádní pěšinkou ke Brůdku. Pak můžete buď monotónně šlapat a vyhýbat se dětem a psům po asfaltové stezce nebo se vydat skrz viadukt, vystoupat hned za ním vpravo nad trať a pak se motat pěšinkami k jižní části Vejprnic, jako jsem to udělal já.

Z Vejprnic vyjíždím po modré směrem k Tlučné. Také zkouším nové pěšinky, ale málokdy se to vyplatí, dnes jsem nejdřív projížděl dlouho ostružiním (až se divím, že jsem neměl defekt), pak jsem skončil u zahrádek na hnoji a nakonec jsem musel přejít trať a dojet do centra vsi po nové cyklostezce. Kousek musím po silnici, než odbočím do Pankrácké ulice, která už napovídá, kam mířím. Jen si tedy musím počkat, než se dostanu přes hlavní silnici. Nad Nýřany pak jedu po polní cestě k terminálu kontejnerové přepravy, který lze objet. Na pěšinku navazuje cedlejší silnice-zkratka do Pankráce. Vím, že tu někde musím projet k bývalé vlečce do zapomenutých dolů Z jihu už jsem tam jednou trefil, ale ze zástavby ne. Je to poněkud oříšek, projel jsem mezi zahradami, ale skončil na dohled kýženému cíli v poli, oddělen korytem vyschlého potoka, roštím a lesíkem. Musím tedy kolem garáží, vyhnout se všem pochybným soukromým pozmekům a konečně se vydat po prošlapané pěšince na jih po náspu, který se stáčí k západu a pak až k severozápadu. Zde v lese se podle mapy moc dobře orientovat nedá, srovná mě až to, že křižuji CT 2301. Pak by sice měla vést cesta přímo za nosem přes polesí kolem jam Jan a Haspl Schacht, ale jedu dlouho, kličkuji, snažím se udržet směr a vybírat větší cesty. Párkrát jsem se musel vrátit, tu a tam mi to bylo povědomé, nakonec jsem dojel k poli, přes které kupodivu vedla cesta, ale definitivně jsem si oddechl, až když jsem se připojil na žlutou turistickou trasu kousek před rozcestím U Maška. Hezky se jelo, ale měl jsem takový neklid, jestli vůbec někam dojedu.

To po žluté už je to fajn, jede se lesem a protože je sucho, ani po horší cestě nad Rochlovem není problém projet přes kořeny. Za chvíli jsem tak na hrubém asfaltu mírně stoupajícím k Harabasce. Žlutá odbočuje k Hracholuskům, já ještě kousek pokračuji a pak zkusím menší neznačenou cestu přímo do Sulislavi. Mile mě překvapila, rychlá lesní a později polní cesta krásným okolím vedoucí k hřišti. Jak jsem už psal, nic zajímavého k focení tu není, rybníky teprv staví. Pokračuji tedy přes hlavní silnici na Stříbro a pak asi na třetí pokus cestou kolem vysílače k lesu. Tam začíná jakási Lesní naučná stezka Sulislav, ale moc se na ní nespoléhám, prostě na kraji lesa se stáčím k východu. K mému překvapení parádní rychlá lesní cesta, po které za sebou nechávám jen oblak prachu. V Chotěšovičkách, místě o jednom statku, sice najíždím na silničku, ale ta je tak stará, že je spíše místy zpevněnou polní cestou. V brutálním prachu dojíždím přes rozpadlý zámek do Pňovan. Po malé silnici po CT 37 pokračuji do Jezné, kde je kostel Nejsvětější Trojice, nakonec tato památka bude mým dnešním cílem. Vzpomínám na rozpadlý kostel v Lukové, který měl podobně rozpadlou fasádu, než se zpopularizoval interiérovou instalací. Z Jezné stále po silničce mířím přes Novou Jeznou do Plešnice, kde rád využívám zkratku za zahradami. Skrz ves sjížím k viaduktu směrem k Bubnu, ale hned za tratí odbočuji vpravo podél železnice. Od chatové osady U Chaloupků odbočuji vpravo znovu pod trať a stoupám po modré ke Čtyř sudům, kde přejíždím hllavní silnici Plzeň-Stříbro. Za ní stoupám dál k polesí/kopečku Svank, kde zhruba na vrcholu, asi po kilometru odboočuji vlevo a mířím na východ do Bdeněvsi. V lese hledám trochu cestu, na jeho kraji už se dostávám na polní cestu, která vede jen jedním směrem bez dalších záludností sjezdem do Bdeněvsi. Zadem projíždím do Kozolup, pak hezkou cestou k Červenému mlýnu a dále po polní cestě k Vochovskému potoku. Na něm leží rybník, který objíždím, abych nemusel do Křimic po silnici. Asi by ten rybník mohl být i hezký, ale ne v suchu a horku jako dnes, to je nechutný žabinec prosycený zemědělskou chemií.

V Křimicích sjíždím k řece a přes "Křimickou pláž" mířím k Radčicím. Po NS Údolím Mže se rychle blížím k zoologické zahradě. Pak už se jen přes Lochotínský park v racím do Záhorska. Výlet na tři hodinky, necelých 60 km a 600 m převýšení, takový průměrný výlet, nicméně do hezké oblasti kolem Sulislavi, kde se jezdí nadmíru dobře😊

Jezná - kostel Nejsvětější Trojice


 

Žádné komentáře:

Okomentovat