pondělí 13. listopadu 2023

Osobovská skála z Plzně na kole

82 km
31. 7. 2023
 
Náročnost: Velká
Převýšení: 1250 m
Terén: Polní a lesní cesty
 
Plzeň-Pod Záhorskem - Rondel - centrum Plzně - podél Radbuzy Doudlevce - Čechurov - Černice - K Cihelnám - Černý les - Štěnovický Borek - Čižický potok - po NS Nebílovy Prusiny - po červené Netunice, Sukořín, Libákovice - Drahkov - Pozorka - Kopaniny - Svárkov - po zelené Březí - Žinkovice - Osobovská skála - Radkovice - Skašov - Kbelnický lom - po NS Čertovo břemeno kaple sv. Huberta - Anežčin dvůr - Plevňov - Vodokrty - Krasavce - Snopoušovy - Vysoká - Robčice - Litice - Tyršův sad - Borský park - Na Hvězdě - Techmania - CAN - Rondel - Pod Záhorskem
 
 
To si tak brouzdám mapou a objevil jsem nějakou Osobovskou skálu. Vypadá to, že by mohlo být v mých silách tam dojet na kole. Hned plánuji trasu a v pondělí po práci to zkusím. Den už ale není tak dlouhý, jako před měsícem, snad mi budou 4 hodinky na 80 km stačit, musí to být v tempu...
 
Osobovy jsou na jižním Plzeňsku, takže vyrážím přes centrum Plzně a podél Radbuzy, po levém břehu, kolem Depa a bývalé plovárny do Doudlevec. Po Malostranském mostě přejíždím na druhou stranu řeky a pokračuji skrz Škoda Park po panelové cestě kolem vodárny, nad Vokounovo lávkou, přes Čechurov a po trase bývalé žluté turistické, tedy ulicí Zadní cesta do Černic. Jako nejrychlejší se mi dnes jeví jet kolem bývalé cihelny přes dálnici a pak uhnout z dobřanské silnice na malou asfaltku přes Černý les. Tudy se dostanu mezi Losinou a Štěnovice a za spojnicí těchto dvou vsí konečně opouštím asfalt a vydávám se po štěrkové cestě k chatám pod lesem. Za nimi už pak vede pěkná přírodní cesta na písčitém podloží. Docela to utahuje, ale jak vyjedete z lesa, už je to lepší, a pak se sjíždí do Štěnovického Borku. V Borku je to jen kousek po silnici a pak se vydávám dál do údolí Čižického potoka mezi inline dráhou a Velkým rybníkem. Ještě trefit tu správnou pěšinku vedoucí k brodu přes potok a pak můžu zvesela stoupat po NS Nebílovy k lesu a podél něj ke křížku nad Nebílovy. Ještě o kousek výš je kostel sv. Jakuba Většího, ke kterému vede štěrková alej. Do Netunic je to kousíček, to už se nechám vést červenou turistickou trasou. Vede napříč celou vsí a pak odbočuje doprava do táhlého kopce nezpevněnou cestou k Sukořínu-rozcestí na kraji lesa. Dnes neobjedu horší úsek červené větší cestou blíže Knížské skále, ale vychutnám si plnými doušky pořádné kořeny. Ke sv. Anně, křižovatce turistické trasy a silnice, je to po cestě od Střížovic už skoro po rovince. Hezká cesta následuje i do Libákovic, kde se podjíždí naopak rozhledna Kožich, kam jsem jel na jeden z prvních výletů se svým současným kolem.
 
V Libákovicích odbočuji doleva, kousek sice jedu po NS Čertovo břemeno, ale pak odbočuji doprava a neznačenou cestou sjíždím na východ do Drahkova. Parádní sjezd. Dál už to vůbec neznám, takže jedu podle navigace. K samotě Pozorka je to jasné, pak se usedlost objíždí po louce a ne moc zřetelnou cestou k zelené turistické trase vedoucí z Letin na horu Bzí. Než bych na ní však dojel, odbočuji doprava na vrstevnicovou neznačenou cestu, která se pak kolem lesa stáčí ke Kopaninám. Tady je to trochu náročnější na orientaci, spoléhám se na hodinky. Znovu před Kopaninami odbočuji vpravo a jedu do Svárkova. Zatím mám čas dobrý a počasí mi taky přeje, svítí slunce a není horko😊 Přes Svárkov je krátce asfaltka, za ním na zelené je kamenitá cesta stoupající až k 600 m n. m. Do Březí následuje docela prudký vymletý sjezd. Přejedu silnici, promotám se vesničkou a dál sjíždím ke statku Žinkovice. Je tu dle mapy Muzeum krojů jižního Plzeňska. Já si všiml jedině toho, že tu mají pěkné rybníčky a nebyl jsem si jist, zda projedu dál přes možná soukromý pozemek. Tady je svět ještě v pořádku, takže nebyl problém😊 Nezbývá mi tak mnoho k silnici mezi Žinkovy a Radkovicemi. Jedu ale jen do nejbližší zatáčky, pak bude snad polní cesta na jih přímo k Osobovské skále. Je to taková polňačka, docela zarostlá trávou, ale jedu. U lesíka na vrcholu, za kterým je skála schovaná, hledám nějakou vyšlapanou pěšinku. Nic moc tu není, ale na druhý pokus jsem trefil tu správnou. Skála je kupodivu docela velká, ale nejde dobře vyfotit, protože jsou kolem stromy. Výhled je tu nádherný po širokém okolí venkova-jižního Plzeňska. Ještě jsem se rozhodl, že se podívám pod jižní cíp skály, kde je největší skalní  stěna. To už nešlo moc dobře s kolem, protože jje tu špatně prostupný les. Tak jsem to celé poctivě okouknul a další čas tomu už nemohu věnovat, víc jak dvě hodinky utakly jako voda, musím na cestu zpět!
 
Kousek nad Osobovy by měla být odbočka na další polní cestu zpět na sever. Hmm, tak ta je jen v mapě, ještě štěstí, že se dá jet polem na krajii remízku. Cesta se postupně začíná objevovat a kousek před Radkovicemi ústí na silnici. Ještě než na ni dojedu, naskýtají se mi krásné pohledy na okolní pahorky. Ty musím cestou do Plzně překonat. Jeden z nich mě čeká hned za vesnicí směrem na Skašov. Je opět 600metrový. Na jeho vrcholku je nějaký tábor, pak se sjíždím lesem a když se vyjede z lesa, je cesta vyasfaltovaná. Sice je to proti větru, ale sjíždí se tu hodně rychle💨 Ze Skašova přímo na sever vede opět pěkná lesní cesta, měl bych se stočit na severovýchod a mířit na Letiny. To se zdařilo, ale až do obce nedojedu, stáčím se kolem Kbelnického lomu. Měl bych jet po NS Čertovo břemeno, ale jak víme z jiných úseků, v terénu v podstatě není značená. To se opět potvrdilo, když na malé mýtině nebylo vůbec jasné, kam pokračovat. Když jsem se vymotal, už jsem si matně vzpomínal, jak se dostat k silnici do Újezdu. A i když jsem měl zapnutou navigaci a věděl, že musím hned v první zatáčce ve sjezdu odbočit doprava, netrefil jsem, protože jsem žádnou cestu neviděl. S nechutí brzdím a vracím se, abych se s velkými pochybami vydal podle digitální mapy na nějakou sotva postřehnutelnou kančí stezku. Což o to, ona vede hezkým západním okrajem lesa, ale říkám si, kdy asi tak definitivně skončí. Dalo to nějaké úsilí a trpělivost, nicméně jsem se probojoval ke kapličce sv. Huberta v Doleckém lese. Tady už je skutečná cesta, právě u křížku se vydávám doprava po CT 2292 směrem na Dolce. Jde ale jen o pár set metrů sjezdu po cyklotrase, pak v zatáčce odbočuji doprava k Anežčinu dvoru. Následuje úsek po CT 2291 do Plevňova. Tady už se zas dostávám do míst, které mi jsou známější. I když cestou z Plevňova do Vodokrt jsem ještě nejel. Modlím se, ať není moc velké šero. Když odbočím ze silnice na polní cestu, je to ještzě OK, ale v lese už nic moc. Dle mapy se zdálo, že je nutné víc vystoupat, ale jel jsem pořád na kraji lesa hodně punkovou cestou a dokáza jsem projet přímo do Vodokrt. Do Krasavců jsem pak musel po silnici, žádná nezpevněná adekvátní alternativa neexistuje, navíc jsem potřeboval rychle před setměním domů.
 
Z Krasavců vede malá asfaltka do Snopoušoov, tam to jede dobře. Dám si ještě něco na zub, abych vydržel tempo. Ze Snopoušov mě totiž čeká stoupání na Vysokou, to se mi teda opravdu moc chce😁 Když už jsem se do toho kopce ale pustil, tak se mi nejede tak zle. Naopak mi sklon celkem vyhovoval. Vrchol Vysoká a Jelení vrch jsem nechal po pravé ruce. Jedu pořád rovně až k rozcestí na Dlouhé pasece. Tam odbočuji vpravo a sjíždím do Robčic. Za Robčicemi se stoupá k dálnici a přivaděči a potom je třeba se ještě přehoupnout přes Kotlík. Projedu přes Litice, vyzkouším novou stezku pod silnicí k Červovi, projedu Tyršův sad, překonám hráz v. n. České údolí a do Plzně vjíždím u věznice. Projedu Borským parkem, skrz blok v Booettingerově ulici se dostanu ke Schwarzově ulici a sjíždím přes Hvězdu na náměstí Českých bratří. Kolem Techmanie pak projedu ke Kalikovskému mlýnu a za Plazou jako obvykle mířím k Rondelu. Tím jsem završil čtyřhodinový maraton, při které jsem najel téměř 82 km. Byl to skvělý výlet, počasí přálo, mmálo lidí jsem potkal, objevil nové cesty a ještě mi vyšlo načasoování, to je největší překvapení😀 Nastoupal jsem něco přes 1200 m průměrnou rychlostí 20,4 km/h a přitom tam zas tolik asfaltových úseků nebylo.
 
 
Osobovská skála - skalní stěna
     
Osobovská skála - vrchol

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat